Kefírová buchta Flérky Naďky - 1/2 dávka (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Naďka je moja najmilšia švagriná z 2. kolena, s ktorou sme si navzájom padli do očí hneď na prvom stretnutí. Moravanda ako remeň, nepokazí žiadnu srandu, naviac aj super vynikajúca kuchárka. Jej manžel, môj „bratránek“ Slávek, jej „kontruje“ ako mäsiar samouk „par excellence“, ktorého klobásky, jaternice, tlačenka, údené, všetko na moravský spôsob, sú jedna báseň. Aktívne si vymieňame rcp a nápady cez Skype a dnes Vám predstavujem prudko jedlú dobrotu od nich z „Pavlůvek“ t. j. Velkých Pavlovíc.

20
porcií
30 minút
príprava
33 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. 2 vajíčka vyšľahaj s ½ hrnčekom kryšcukru (120 g),
  2. prilej rozpustené ½ maslo, 2 PL slnečnicového oleja, 250 ml kefíru, KL sódybiky, 2 PL kakaa, 2 PL Rumu (ja som ho nemal a tak som ho nahradil koňakom Couvoisier), hrsť hrubo pokrájaných orechov, ½ hrsť pokrájaných mandlí, ½ hrsť hrozienok, 1 a 1/4 hrnčeka phm (297 g) a štipku soli; poriadne no jemne vypracuj,
  3. vylej na vymazaný a vysypaný plech (330x230x50 mm) a peč 30÷40´ (mne stačilo 33´) pri 180 °C (350 °F);
  4. čas využi na prípravu finálneho krému: 50 g masla spoj vo vodnom kúpeli so 100 g horkej čokolády+90 g ľadových gaštanov (45 g horkých a 45 g mliečnych)
  5. základné cesto po upečení vyzeralo takto
  6. na vychladnuté som rozotrel celý pohár (400 g) domáceho vlastnoručne vyrobeného brusnicového džemu
  7. do vlažných spojených čokolád s maslom som pridal ~ 227 ml hustej kyslej smotany (sour cream_u) a zľahka vymiešal na jemný krém,
  8. ktorý som plastovou stierkou rozotrel na základné cesto budúcej „buchty“ s brusnicovým džemom
  9. a hotovo
  10. takto Naďkina „buchta“ vyzerala na reze,
  11. takto na nedeľňajšom stole
  12. a takto s kávou pre moju sladkú krajšiu a lepšiu ½_ovičku; s velikánskou pusou, nežným medvedím objatím a vrelým poďakovaním milej Naděnke za vynikajúci a hlavne zrozumiteľný rcp, vyjadrujem presvedčenie, že určite bude chutiť aj Vám!