Kávovo-gaštanové rezy

1andy - fotka1andy, 23. februára 2013

V nedeľu sme čakali návštevu, ktorá je dosť maškrtná a tak som rozmýšľala čo by som upiekla na rýchlo keďže v sobotu som nestihla.Niečo Zobraziť celý popisV nedeľu sme čakali návštevu, ktorá je dosť maškrtná a tak som rozmýšľala čo by som upiekla na rýchlo keďže v sobotu som nestihla.Niečo rýchle a dobré...posúďte sami...kým som chytila foťák do ruky, rezy už neboli... len neviem či to bolo tým ako chutili alebo tými kobylkami okolo stola :-) Spravím ešte raz a pridám aj foto.....či? pokúsim sa :-) No a takto som použila gaštanové pyré ktoré som kúpila na vianočné pečenie a nevedela som čo s ním tak som ho šupla do mrazáku,nakoniec využitie našlo.

30 minút
príprava
10 minút
na 250 °C

Suroviny

5 ks
5 PL
5 PL
1 ks
0,5 dcl
2 - 3 PL
Plnka 1:
1 ks
3,5 dcl
2 ks
250 ml
1  ks
250 ml
 (Hera)
Na vrch:
2 ks




Postup

  1. 1

    Žĺtka si oddelíme od bielkov, žĺtka si vymiešame s olejom. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh pridáme cukor došľaháme do tuha, pridáme žĺtkovo olejovú zmes - šľaháme ešte 5 minút. Opatrne vmiešame 5 PL polohrubej múky s práškom do pečiva.Na záver zmes ochutíme mletou kávou 2-3 PL podľa chuti a vylejeme na vy-mastený alebo papierom vystlaný plech. Pečieme pri teplote 250 st. cca 10 minút. Dlhšie nie aby nám korpus nevyschol. Keď sa cesto začne oddeľovať od plechu znamená to že je upečený.

  2. 2

    Kým sa nám korpus pečie uvaríme si z mlieka vanilkový puding, necháme čiastočne vychladnúť a vmiešame palmarín a odložíme kým nevychladne úplne. Keď máme vychladnutý pudingový krém, vmiešame kyslú smotanu,2 PL cukor, vanilkový cukor,gaštanové pyré a vyšľahanú šľahačku - šľahačku odporúčam večer dopredu uvariť a vychladnutú odložiť do chladničky - bude tuhšia a lepšie držať. Kto chce môže pridať aj šteblátko rumu :-) ja som dala. Ak sa Vám bude zdať zmes riedka môžte pridať želatínový stužovač Dr.Oetker tak ako ja/pre istotu/

  3. 3

    Na vychladnutý korpus natrieme gaštanovú zmes ako druhú vrstvu si vyšľaháme šľahačku v prášku a natrieme na gaštanovú zmes.Nezabudnite si odložiť kúsok s pyré aby ste mohli rezy ozdobiť - postrúhajte na vrch kto zabudne dobrá bude aj čokoláda a šup s koláčikom do chladničky aspoň na 2 hodiny alebo kým nepríde návšteva.

Diskusia k receptu

kika1212
Výborný koláč, aj plnka je veľmi zaujímavá, len nerozumiem, prečo v bode č. 3 sa gaštanovou plnkou natiera vychladnutý plech. Neuraz sa.
1andy
Aha :-) to má byť vychladnutý korpus / plát / ale myslím že väčšina to tak aj pochopila :-)
abend
@1andy , môžeš mi prosím doplniť veľkosť plechu na ktorom si tento zaujímavý koláčik piekla? Ďakujem za odpoveď.
1andy
abend mám viac druhov plechu ale najradšej používam ten čo má aj ten kryt nie je moc veľký ani malý a zároveň má vrchnák takže koláčiky sa ľahšie skladujú. Rozmery plechu sú 29 x 42 cm.
evanaaa
Práve tento týždeň majú v Lídli plechy a formy ( aj rozťahovacie) s vrchnákmi-krytmi a aj iné pomôcky na pečenie. @1andy , veľmi dobre vyzerajúci, aj chuťovo, ten rez, vypadá tak sviatočne, ten by sa hodil aj na Veľkú noc.Mám aj gašt. pyré....nebude z tej smotany kyslejší krém? A šľahačku si prevárala hotovú, z kelímku, nie? Alebo neprevariť a dať stužovač, aj tak by to šlo. Ukladám si do KK.
1andy
evankaaa šľahačku som prevárala surovú deň pred tým a po vychladnutí som ju odložila do druhého dňa do chladničky. Mám dobrú skúsenosť s takto pripravenou šľahačkou lebo tie dnešné šľahačky sú viac voda a strašne ťažko ich vyšľahať. Ale keď zvolíš aj variantu bez varenia a stužovač pre úsporu času tak sa nič nestane. Tej smotany sa neboj krém vôbec nie je kyslí dostane práveže delikátnu jemnú chuť.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia