Kávové zrná

ossie - fotkaossie, 15. apríla 2013
Kávové zrná
Foto: ossie

Výborné,nepečené,rýchle :)

50
porcií
35 minút
príprava

Suroviny

250 g
250 g
2 bal.
2 ks
4 PL
2 PL
Poleva:
100 g
100 g




Postup

  1. 1

    Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom.Do zmesi zapracujeme pudingový prášok spolu so žĺtkami,s kávou aj rumom.

  2. 2

    Zo zmesi pomocou lyžice sformujeme guľky,ktoré z jednej strany stlačíme tupou stranou noža.

  3. 3

    V horúcom vodnom kúpeli rozpustíme tuk s čokoládou,necháme krátko vychladnúť a pripravené zrná po jednom namáčame do polevy a necháme uschnúť.

Diskusia k receptu

bilancia
vyzeraju vyborne, najradsej by som ich vsetky zjedla :D skvela praca :)
tatranocka
Akonáhle vidím v recepte surový pudingový prášok,mám dosť.A ešte k tomu surové žĺtka,prepáč.Sú tu lepšie recepty.Pozri si.
1x temzy
pusta
veľmi pekná práca, a aj chutné podľa ingrediencií. chválim. si veľmi šikovná. :-)
a čo sa týka toho pudingu, kedysi moja mama robila Z BB pudingového prášku domáce salonky a aké boli vynikajúce...
a surové žĺtky vymiešané s cukrom sa podávali deťom, ako prírodný liek proti kašľu, chorým a starším na posilnenie...
ruku na srdce, koľkí z nás ich vylizovali z mís, ked naše maminky pre nás v nedeľu piekli rôzne dobroty.
dnešní mladí nevedia, čo je dobré. len povrchne do všetkého rýpu a povyšujú sa, pritom nevedia o čom ani hovoria a najmä sami nič nepridajú, čo uvarili, však?
nedaj sa znechutiť!
soncya
@ossie , keď som mala ja 16 rokov, tak som o pečení ani nesnívala a variť som sa akurát zaúčala. si šikovná, kávové zrná máš ako vojačikov, vyzerá to chutne - určite by som nepohrdla. pozn. keby si nemala v komentoch aj negatívny tak by sa ti to určite ani nerátalo, že? :o)
elysa
aj mne sa páčia, veru sme ich doma robievali presne takto, je to starý dobrý recept... voľakedy takmer do každého zákuska- krému išiel čerstvý žľtok...
tatranocka
Nedaj sa znechutiť,ale nájdi si lepší recept.
@pusta začala boj proti mne,mne je to jedno,možno je dobrá kuchárka,neviem to posúdiť,lebo som nejedla,ale v jej blízkosti by som byť nechcela.Toť vsjo.Keď jej nikto recepty nekomentuje,tak si píše sama...Pozdravujem @kondor a
aankaa
a veruže sú krááásne,hned by som si dala ku tej káve,čo mi rozvoniava na stole.....no a čo sa týka BB pudingu,tak som si spomenula na jednu maškrtu,čo nám robila mama,ak sa nenašla iná maškrta........teda vymiešala nám BB puding s celým vajíčkom(samozrejme domácim) a kryštálovým cukrom......fajnota..:-))
laurisia
@tatranocka áno, poznáme všetci Tvoj stále opakovaný názor na surový BB puding, surové vajíčko a pod. Dobre, v poriadku, akceptujeme Tvoj názor, že takéto surové zrná nie sú zdravé, sú umelé a sú neviem čo všetko ešte. Ale nám chutia a budeme si ich takto robiť aj naďalej :-)
@psta - ani nehovor, keď som došla k babičke surový žĺtok vymiešaný s cukrom musela hneď nachystať - a aj ja sama, keď robím cesto na piškótu, tak dám niekedy o vajíčko a cukor navyše, aby som mohla odobrať a vyjedať :-)
pusta
v tom pridanom linku je však úplne iný recept, a to marcipánové.
akosi nesúvisí s týmto výborným receptom tejto autorky. :-)
pusta
@laurisia , to je v pohode. ocenila by som však, ak by @tatranocka do každého nevyrývala, ale aj pridala svoj super recept okrem jediného na jej Fazuľovú polievku internátnu /pre začiatočníkov/.
@Ossie , tvoj recept je naozaj skvelý...
pusta
@tatranocka , omyl. nebojujem proti nikomu, ani proti tebe. tvoje nezmyselné útoky voči mne si však vyprosím, ale ak chceš, kľudne pokračuj a poslúž si! Svedčí to len a len o tvojom charaktere. :o
ancicka
@tatranocka ,@pusta ,ja sa vám čudujem.Ved si povedz svoj názor a viac sa k tomu nevracaj.Potom prečo sú tu takéto vyryvania.Ved každému niečo iné chutí a kto si čo "navarí",tak si aj to zje!Koniec koncov,aj tak si každý vyberie podľa svojho gusta.A už ked tak ,tak mate tajné správy a tam so môžte aj nadávať.
Ja robievam už roky tieto: varecha.pravda.sk/recepty/kavove-zrna/3331-recept.html,a...
nám takéto chutia.jedla som aj tie čo robila@ossie ,no mne osobne nechutia až tak,nevravím že sú zlé.
pusta
@ancicka , máš úplnú pravdu. ja som sa otvorene spýtala @tatranocky , čo má proti mne, ale neodpovedala mi ani verejne, ani v TS, kde som sa jej tiež spýtala, ale ani tam. na to už zrejme nemá odvahu. okrem toho rýpe aj do iných, ale to jej vec. nebudem predsa vychovávať niekoho, kto doma zjavne absentoval slušnú výchovu.
okrem iného, neviem, kto je to @kondor , moje recepty nikdy nekomentoval.
pivonka
@Ossie , máš ich nádherné. Ak máš naozaj 16 rokov, tak klobúk dolu pred takou kucháročkou.
Ja som ešte kávové zrná nerobila, hoci sa už na ne dávno chystám. Je na nich veľa receptov, ale tieto s BB pudingom by som nerobila, nie preto, že je práškový, ale som ako dieťa nelúbila BB puding. Všetky ostatné som mala rada ale tento nie. Tiež marcipánové by asi pre mňa nebolo to pravé. Mám v kk uložené od @Lelika23 , len som nemala akosi guráže. Teraz, keď ich má @an čička odskúšané a odporúča ich, tak ich určite pri najbližšej skúsenosti spravím.
ossie
@ancicka - skúsim spraviť niekedy aj vaše:)
@tatranocka -každému chutí niečo iné,ja mám tento recept z časopisu a keby nebol dobrý určite by ho tam nedali:)
ossie
inak ostatným ďakujem,vážim si vaše pochvaly :)
rea1
@ossie , dovolím si položiť ti jednu úplne tupú otázku, ale ber to s rezervou, nechcem umrieť sprostá: 4 PL mletá káva - to sa dá len normálne pomletá káva, taká, z akej sa robí zalievaná? ničím sa nerozrobí alebo nezaleje? len prášok? kávové zrná som ešte nerobila, akosi sa mi nechcelo, ale nedávno som z neznámych dôvodov odvážne kúpila dva BB pudingy, tak by som tento tvoj recept skúsila. je jednoduchý a výsledok máš veľmi pekný. tak prosím, bez toho, aby si si myslela, že si robím srandu, pýtam sa vážne - len holé pomleté kafe? nelezie to potom do zubov alebo také niečo? no čo, človek sa učí celý život. var, peč, uverejňuj a nenechaj sa znechutiť. :-)))) jana
laurisia
@rea1 - je tam chyba v recepte - majú tam byť, teda aspoň ja tak dávam, 4 kávové lyžičky normálnej klasickej mletej zrnkovej kávy. A nie, nie je cítiť ich štruktúru, ale chuť je teda celkom výrazná.
douglas
Ty jo! Na 16 rocnu dievcinu su to krasne kavove zrna...mozno ja ani vo svojich 41 by som taketo nezrobila. A s tymi ingrediencami - ja, v tvojom veku som tiez neriesila napr. surove vajicka/zltka...Dnes to uz vidim trochu inak a je vela surovin, ktore uz nejem... Nech sa ti dari ;).
ancicka
Ešte mi prišlo na um,ked sme piekli na svadbu,tak sme kávové zrna robili s orezkov a pridali sme podľa chutí kávu,no to boli fantastické.odporúčam pri väčšom pečení.
ossie
rea1 - zo 4PL lyžíc mletej kávy uvaríme kávu a zalejeme ju približne s 2dcl vriacej vody.4PL lyžice uvarenej kávy pridáme do zmesi:).Môžte to spraviť aj tak,ako napísala @laurisia :).Ďakujem veľmi pekne,varenie ma veľmi baví,každý deň hľadám nové recepty ktoré by som vyskúšala:)
ossie
Nie,nie,nie OPRAVUJEM SA!:D @rea1 Káva sa neriedi s vodou,pridá sa mletá zrnková ako už spomínala @laudicia Ospravedlňujem sa:)
ciernalabut
Vyzeraju uzasne, ale je cudne ze nevies ako sa vlastne robia ked si ich robila :-) najprv kavu riedit vodou a potom aha nie nie neriedit!!! :D
ossie
lebo som ich robila už dávno a nepamätala som sa:)
stacy77777
@ossie - robila som tvoje kávové zrná,sú fantastické, na druhý deň nám chutili ešte viac,tá chuť kávy sa hodne zvýraznila,veľmi dobrý recept. Robievam podobne guľky z BB pudingu,len tam idú mleté orechy miesto kávy,tie moje decká milujú,aj preto ma tvoj recept tak lákal, díky zaň, pekný zbytok sviatkov...:-))