Kávová torta
Kávová torta

Kávová torta bez múky

janli - bez fotkyjanli, 4. decembra 2017
Kávová torta bez múky
Foto: janli

Milujem sladké, ale keďže sa vo väčšine dobrôt skrýva až priveľa nástrah pre naše telo :), hľadám a skúšam piecť nové, tzv. zdravé sladkosti. Táto tortička je super, vláčna, krémová, s jemnou chuťou kávy. A jej príprava je jednoduchá a určite ju zvládnu aj menej šikovní kuchtíci :). Tak do toho!

12
porcií
20 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
6 ks
3 PL
4 PL
1 ČL
Plnka:
500 g (Hollandia)
250 g
2 PL
4 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny, kakao zmiešame s práškom do pečiva a pridáme k vyšľahaným žĺtkam. Zamiešame.

  2. 2

    Vyšľaháme sneh z bielkov, jemne vmiešame k žĺtkovej zmesi a dáme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie (priemer cca 24 alebo 26 mm, podľa toho, či chcete hrubší korpus). Dáme piecť na 180 °C na 30 minúť (sledujeme špáradlom).

  3. 3

    Plnku pripravíme zmiešaním uvedených prísad.

  4. 4

    Korpus necháme vychladnúť, oddelíme od papiera na pečenie a vrátime do tortovej formy (ja vrch cesta niekedy pokvapkám rumom - nemusí byť). Následne ho potrieme plnkou, posypeme kakaom a dáme zachladiť.

  5. 5

    Pred krájaním tortu "obídeme" tenkým nožíkom po vnútornom obvode formy, aby sa oddelila plnka od bokov. Odstránime otváraciu časť formy a môžeme krájať.

Diskusia k receptu

izabella929
Tak tento tvoj korpus ma mimoriadne zaujal..keď budem mať vajcia nazvyš určite to vyskúšam..slovo ,,,zdravé,,, na SK neznášam..(
1x ubka
silvia68
Mám otázku @janli instantnú kávu myslíš už urobenú tekutú alebo prášok? Chcem to vyskúšať , páči sa.
ubka
Páči sa mi tvoja torta,zaujímavý korpus,prosím ťa,aka veľká bola tvoja forma,korpus je pekný vysoký na to,že je bez múky.chvalim aj foto:-)
haji
@Jandli ztratila jsem se v tom, zda do žloutkové hmoty vmícháme ušlehaný sníh a pak dáme do formy. Mám ještě jeden dotaz, zda krém na korpusu drží hned - bez formy. Měla bych obavu, že mi krém sjede - než se vychladí.
janli
@Haji (4.12.2017 21:24)

Dobrý deň, áno mala som tam chybu, ďakujem za upozornenie. Recept som upravila, snáď je už zrozumiteľnejší. Ak nie, dajte vedieť, prerobím :).

A k tej plnke. Ja som kúpila hustý jogurt Holandia, a po zmiešaní s tiež tuhým mascarpone tá plnka bola fajn krémová, že by sa dala natrieť v pohode na korpus a neroztečie sa.
Ja ale zvyknem cesto po odlepení papiera na pečenie vrátiť do tortovej formy a plním to rovno v nej.
Ale nemusíte sa báť, aj nezachladený krém je pekný tuhý, netečie. Len si kúpte hútny typ jogurtu, grécky, alebo tú hollandiu.
1x haji
janli
@Ubka (4.12.2017 18:39)

Ahoj,

na fotke som tuším použila tortovú formu 24 mm. Ale už som robila aj na 26 a aj ten bol pekný. No ak máš rada vyššie korpusy, tak určite voľ menší priemer :).
Dnes sa ho zhodou okolností chystám robiť zas, tak dávam 24mm. Plnku som si trochu zamenila, mám gaštanové pyré, tak spravým to s vyšľahanou šľahačkou :). Už sa na ňu tešíím.
1x ubka
janli
@Silvia68 (4.12.2017 18:32)

Ahoj, dáva sa tam normálne prášok, nie spravená káva vo vode. Ona sa pekne v tom jogurte rozpustí, treba chvíľku miešať.
Vyskúšaj, cesto pekne od tej jogurtovej plnky prevlhne, keď je tortička už dostatočne odstáta (napr. že jeden deň ju spravíš a papáte až na druhý).
janli
@Izabella929 (4.12.2017 17:31)

áno, tiež aj pre mňa je to také diskutabilné, preto som napísala, že patrí medzi "tzv. zdravé recepty" :).

Vyskúšajte, dnes ho robím s obmenenou plnkou s gaštanovým pyré. Verím, že bude tiež super.
Pekný deň.
evanaaa
Ja som si tento recept uložila hneď ako som ho zbadala a prezrela, mám kolónku - "Bez múky", nezdá sa zložitý, páči sa mi a ak zamením cukor, bude aj pre diabetikov.
@Haji , ak môžem - ano, sneh sa vmieša do vyšľahaných žĺtkov ( ako keď sa robí s múkou), a tá plnka sa dáva keď je korpus vo forme a spolu sa to dá vychladiť, myslím, že krém bude dosť tuhý. @Janli , prepáč, že odpovedám za teba. Inak by som aj ja chcela vedieť, ako je to s tou kávou.....? Vďaka za odpoveď.
haji
@Evanaaa (5.12.2017 18:27)
Děkuji, Evi, šlo mi o psaný postup. Jsi milá. Postup už Janli dopsala.

@Janli (5.12.2027 15:41)
Děkuji za opravu, vyčerpávající odpověď a prosím, tykej mi.
ubka
@Janli (5.12.2017 15:43)

Dakujem, určite využijem tvoj recept.
mamamaria1
V pôvodnom recepte sa dával cukor polovica k žĺtkom a polovica do snehu. Robievam tento korpus a je dobrý hlavne pre celiatikov
kukulienka71
prišla som poďakovať za super korpus, mascarpone som nemala, tak improvizácia, orechový krém a kávou napité piškóty nastojato - nápad z nedávnych receptov tu na Vareche. Veľmi nám chutilo, jemnučká piškóta bude mnou využívaná určite častejšie.


martamm
Vyborny recept, presne pre mna, tiez si vyberam zdravsie recepty, vdaka