Kávová torta
Kávová torta

Kávová torta bez múky

janli - bez fotkyjanli, 4. decembra 2017
Kávová torta bez múky
Foto: janli

Milujem sladké, ale keďže sa vo väčšine dobrôt skrýva až priveľa nástrah pre naše telo :), hľadám a skúšam piecť nové, tzv. zdravé sladkosti. Táto Zobraziť celý popisMilujem sladké, ale keďže sa vo väčšine dobrôt skrýva až priveľa nástrah pre naše telo :), hľadám a skúšam piecť nové, tzv. zdravé sladkosti. Táto tortička je super, vláčna, krémová, s jemnou chuťou kávy. A jej príprava je jednoduchá a určite ju zvládnu aj menej šikovní kuchtíci :). Tak do toho!

12
porcií
20 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
6 ks
3 PL
4 PL
1 ČL
Plnka:
500 g (Hollandia)
250 g
2 PL
4 PL




Postup

  1. 1

    Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny, kakao zmiešame s práškom do pečiva a pridáme k vyšľahaným žĺtkam. Zamiešame.

  2. 2

    Vyšľaháme sneh z bielkov, jemne vmiešame k žĺtkovej zmesi a dáme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie (priemer cca 24 alebo 26 mm, podľa toho, či chcete hrubší korpus). Dáme piecť na 180 °C na 30 minúť (sledujeme špáradlom).

  3. 3

    Plnku pripravíme zmiešaním uvedených prísad.

  4. 4

    Korpus necháme vychladnúť, oddelíme od papiera na pečenie a vrátime do tortovej formy (ja vrch cesta niekedy pokvapkám rumom - nemusí byť). Následne ho potrieme plnkou, posypeme kakaom a dáme zachladiť.

  5. 5

    Pred krájaním tortu "obídeme" tenkým nožíkom po vnútornom obvode formy, aby sa oddelila plnka od bokov. Odstránime otváraciu časť formy a môžeme krájať.

Diskusia k receptu

izabella929
Tak tento tvoj korpus ma mimoriadne zaujal..keď budem mať vajcia nazvyš určite to vyskúšam..slovo ,,,zdravé,,, na SK neznášam..(
1x ubka
silvia68
Mám otázku @janli instantnú kávu myslíš už urobenú tekutú alebo prášok? Chcem to vyskúšať , páči sa.
ubka
Páči sa mi tvoja torta,zaujímavý korpus,prosím ťa,aka veľká bola tvoja forma,korpus je pekný vysoký na to,že je bez múky.chvalim aj foto:-)
haji
@Jandli ztratila jsem se v tom, zda do žloutkové hmoty vmícháme ušlehaný sníh a pak dáme do formy. Mám ještě jeden dotaz, zda krém na korpusu drží hned - bez formy. Měla bych obavu, že mi krém sjede - než se vychladí.
janli
@Haji (4.12.2017 21:24)

Dobrý deň, áno mala som tam chybu, ďakujem za upozornenie. Recept som upravila, snáď je už zrozumiteľnejší. Ak nie, dajte vedieť, prerobím :).

A k tej plnke. Ja som kúpila hustý jogurt Holandia, a po zmiešaní s tiež tuhým mascarpone tá plnka bola fajn krémová, že by sa dala natrieť v pohode na korpus a neroztečie sa.
Ja ale zvyknem cesto po odlepení papiera na pečenie vrátiť do tortovej formy a plním to rovno v nej.
Ale nemusíte sa báť, aj nezachladený krém je pekný tuhý, netečie. Len si kúpte hútny typ jogurtu, grécky, alebo tú hollandiu.
1x haji
janli
@Ubka (4.12.2017 18:39)

Ahoj,

na fotke som tuším použila tortovú formu 24 mm. Ale už som robila aj na 26 a aj ten bol pekný. No ak máš rada vyššie korpusy, tak určite voľ menší priemer :).
Dnes sa ho zhodou okolností chystám robiť zas, tak dávam 24mm. Plnku som si trochu zamenila, mám gaštanové pyré, tak spravým to s vyšľahanou šľahačkou :). Už sa na ňu tešíím.
1x ubka
janli
@Silvia68 (4.12.2017 18:32)

Ahoj, dáva sa tam normálne prášok, nie spravená káva vo vode. Ona sa pekne v tom jogurte rozpustí, treba chvíľku miešať.
Vyskúšaj, cesto pekne od tej jogurtovej plnky prevlhne, keď je tortička už dostatočne odstáta (napr. že jeden deň ju spravíš a papáte až na druhý).
janli
@Izabella929 (4.12.2017 17:31)

áno, tiež aj pre mňa je to také diskutabilné, preto som napísala, že patrí medzi "tzv. zdravé recepty" :).

Vyskúšajte, dnes ho robím s obmenenou plnkou s gaštanovým pyré. Verím, že bude tiež super.
Pekný deň.
evanaaa
Ja som si tento recept uložila hneď ako som ho zbadala a prezrela, mám kolónku - "Bez múky", nezdá sa zložitý, páči sa mi a ak zamením cukor, bude aj pre diabetikov.
@Haji , ak môžem - ano, sneh sa vmieša do vyšľahaných žĺtkov ( ako keď sa robí s múkou), a tá plnka sa dáva keď je korpus vo forme a spolu sa to dá vychladiť, myslím, že krém bude dosť tuhý. @Janli , prepáč, že odpovedám za teba. Inak by som aj ja chcela vedieť, ako je to s tou kávou.....? Vďaka za odpoveď.
haji
@Evanaaa (5.12.2017 18:27)
Děkuji, Evi, šlo mi o psaný postup. Jsi milá. Postup už Janli dopsala.

@Janli (5.12.2027 15:41)
Děkuji za opravu, vyčerpávající odpověď a prosím, tykej mi.
ubka
@Janli (5.12.2017 15:43)

Dakujem, určite využijem tvoj recept.
mamamaria1
V pôvodnom recepte sa dával cukor polovica k žĺtkom a polovica do snehu. Robievam tento korpus a je dobrý hlavne pre celiatikov
kukulienka71
prišla som poďakovať za super korpus, mascarpone som nemala, tak improvizácia, orechový krém a kávou napité piškóty nastojato - nápad z nedávnych receptov tu na Vareche. Veľmi nám chutilo, jemnučká piškóta bude mnou využívaná určite častejšie.


martamm
Vyborny recept, presne pre mna, tiez si vyberam zdravsie recepty, vdaka
alenie
Skvelý recept, chutila veľmi. Ukladám do KK






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia