Kapustnica s vpúšťanými vajíčkami fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 17. januára 2013

Už sa dosť dlhú dobu chystám navariť túto kapustnicu.Recept mám od môjho priateľa, ktorý mi ho podal tak, ako ho jeho maminka , ktorá Zobraziť celý popisUž sa dosť dlhú dobu chystám navariť túto kapustnicu.Recept mám od môjho priateľa, ktorý mi ho podal tak, ako ho jeho maminka , ktorá pochádzala z Čadce varila..veľmi som bola zvedavá, aká to bude chuť, lebo tu u nás na dolniakoch sa veru takto nevarí..

20 minút
príprava
150 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
1 kg
1/2 kg
7 kusov
za hrsť (dubáky)
1 kus
2 lyžice
1 lyžica
1
4 strúčiky
štipka
3 dl
2 ks




Postup

  1. 1

    najprv som zamierila do špajze a odrezala som si zo zaveseného údeného rebra 2 kúsky..potom som umyla surové rebrá, ktoré som si už deň vopred vybrala z mrazničky..všetko som poriadne vyumývala a pokrájala..

    Kapustnica s vpúšťanými vajíčkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    klobásku domácu údenú som pokrájala na asi 5 cm. kúsky...ale tú som zabudla odfotiť...pripravila som si cibuľu a bravčovú masť...dala som do väčšej rajnice masť, ked sa roztopila vysypala som do nej za 2 hrste pokrájanej klobásky, nechala, nech pustí farbu a pridala pokrájanú cibuľu...do tohto všetkého som nasypala 2 lyžice krištálového cukru a spolu miešala, kým sa cibuľka neupiekla...sudovú kapustu pred varením poprekrajujem na menšie kusy, nech nám to nevisí z lyžice...do tojte cibuľovo-klobáskovo-karamelového základu som pridala pokrájanú kapustu, ale iba tretinu, aby sa to ľahšie miešalo..

    Kapustnica s vpúšťanými vajíčkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    po chvíľke som pridala aj zbytok kapusty a dusila som to asi 15 minút , občas premiešala..ked varím kapustnicu, toto už mám vypočítané, presnú dávky kapusty...

    Kapustnica s vpúšťanými vajíčkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    kým sa kapusta dusila, do veľkého hrnca som si dala studenú vodu...do vody som vložila pripravené surové aj údené rebierka..

    Kapustnica s vpúšťanými vajíčkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    podusenú kapustu s klobáskou som vysypala do vody s rebierkami...a teraz som to prikryla pokrievkou a za 2 hodiny som sa o hrniec už nestarala...kapustnica sa varila sama...

    Kapustnica s vpúšťanými vajíčkami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    kým sa varila, pripravila som si zemiaky..očistila, umyla, pokrájala na mesiačiky a uvarila v mierne ososlenej vode...zemiaky nepridávam priamo do kapustnice variť, lebo sú plechové...uvarím ich, scedím a potom pridám do kapustnice...zatiaľ som si namočila do teplej vody za 2 hrste sušených dubáčikov..

    Kapustnica s vpúšťanými vajíčkami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    keď sa mäso v kapustnici uvarilo, vybrala som ho do misy, rebrá som odstránila a mäso pokrájala na kocky...vrátila zpäť do kapustnice...kapustnica už bolo skoro hotová, pridala som do nej zápražku..nerobím na masti, ale do hrnčeka dám 2 lyžiice múky pomiešam s vodou vlejem do polievky...pokrájané mäsko aj hríby som pridala do kapustnice..

    Kapustnica s vpúšťanými vajíčkami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    pridala som varené zemiaky..

    Kapustnica s vpúšťanými vajíčkami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    keď sa všetky tieto chute začali spolu v hrnci kamarátiť../hríby, zemiaky, mäsko/ pridala som do kapustnice na drobno pokrájaný cesnak, mleté čierne korenie a 1 fľašu domáceho paradajkového pretlaku...a teraz som to nechala všetko povariť 10 min. už som iba ochutnala, či niečo nechýba, ale trafila som presne, všetko bolo výborné...Tak až potiaľto varím kapustnicu vždy rovnako...teraz ide ten fígeľ, ktorý sa volá ,,,vpúšťané vajíčka,,, odobrala som z kapustnice do menšieho hrnca, nechala som poriadne vrieť a vtedy som tesne nad polievkou otvorila vajce a vpustila ho do kapustinice, nechala 2 minúty variť..

    Kapustnica s vpúšťanými vajíčkami (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    potom som tiahla plyn a už iba nechala aby sa aj žĺtom vo vnútry toho klbka uvaril...a podarilo sa to...neviem dôvod prečo to takto varili, mám dojem že preto, aby bola kapustnica viac sýta.. a takto vyzerá na tanieri...podľa mňa to vyzerá pekne...je tam na tanieri všetko,,,kúsky klobásky, údené rebierko, zemiaky, kocky mäsa aj tie vpustené vajíčka..no a jeho maminka napúšťala do nej aj 10 vajec...ja som iba pre skúšku urobila, lebo som netušila . akú to bude mať chuť..preto som odobrala z kapustnice 2 litre a vpustila vajíčka do nej...vyzerá to veľmi zaujímavo...

    Kapustnica s vpúšťanými vajíčkami (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

izabella929
ste velmi milé všetky,,,ďakujem pekne.-)) Marijanka, ty si naša pôžitkárka.-)))a tá úžasná vôˇňa, to je zážitok.-)
starkamajka
zaťka mám od Čadce, ale takúto kapustnicu nepozná.Treba vyskúšať,vyzerá byť dobrá.Bože,ale kedy to všetko poskúšať,možno až na onom svete.Si veľmi šikovná,-rp je v kk
danielas
Ja pochádzam zo Žiliny. Maminka túto kapustničku veru robievala. Aj s tými stratenými vajíčkami. A tie robila veľmi jednoducho. Ponorila žufanku do klokoča a zobrala do nej trošku z variacej sa kapustnice. Do žufanky vzápätí vklepli vajíčko a pomaličky ju ponárala do kapustnice-takže to vajíčko tuhlo v "ohraničenom priestore". A keď bolo mierne uvarené opatrne ho otočila do polievky. A bolo ich toľko, koľko stravníkov,aj šesť... jáj, to boli časy,keby sa dali vrátiť.....
izabella929
@starkamajka , prekvapila si ma, ja som myslela, že ju v okolí Čadce a Kysúc každý pozná.-) takže, terez ju musíš určite navariť.-) ďakujem pekne za milý komentár.-)
babkamt
Stále máš pre nás pripravené prekvapenie. Tie vajíčka v kapustnici vidím po prvý krát.
denyany
ja vajíčka nemusím, ale zvyšok, teda tú kapustnicu by som si dala kedykoľvek.
izabella929
@danielas , veľmi si ma potešila tvojou radou, ako dostať to vajce bezpečne do,polievky...super nápad.-)prekrásny príbeh..si milá, že si o tom napísala.-) veľmi pekne ďakujem.-)
izabella929
@babkamt , nuž o vajíčku v kapustnici som tiež iba počula z rozprávania priateľa...rozhodla som sa to vyskúšať a som prekvepená, lebo to vyzerá skvele...bála som sa, či sa mi nevylejú a zamútia ju celú...ale podarilo sa a som rada, že som to jedla,.-)dík za komentár.-)
lyali
Tieto vajicka v kapustnici mam velmi rada - a nielen to, ale pripomina mi Vianoce, ked cela rodina sedela za kuchynskym stolom (inokedy sme boli za kuchynskym, aj obyvackovym a na etapy roztruseni... :-) ) Ked robievam dla mojej mamy kapustnicu, tak smotanovu s takymito vajickami. Ked sme boli za vianocnym stolom doma vsetci 11 - rodicia, ja a mojich 8 surodencov, tak 11 vajicok slo do kapustnice, aby bolo pre kazdeho jedno :-)
mesiar50
Izaella929
Skvelá kapustnica.Robíš mi chute
Ja by som ju určite neodmietol.Pozdrav posielam
z holandska
izabella929
@mesiar50 , som rada, že sa ti kapustnica páči a že by si ňou nepohrdol...milé.-) Ďakujem pekne za milý pozdrav z ďaleka a tiež srdečne pozdravujem.-)
miamia
veľmi nevšedný recept...koľko rôznych variácii kapustnice ľudia nevymyslia!:) vyzerá vynikajúco, už len zo zvedavosti vyskúšam... :)
helca103
kapustnicu milujem a veľmi často varím aj na 3 dni, ale s vajíčkami som ešte nerobila. Najbližšie vyskúšam - už len kôli tej chuti :-) Koľko je tých receptov na kapustnicu jeden lepší ako druhý.
izabella929
@miamia , je to presne tak, že všetky variácie kapustnice sme ešte určite nevyčerpali..táto varianta je skutočne skvelá.-) ďakujem za komentár.-)
sracz
Beriem, obdivujem, "žeriem" Teba @izabella929 milá aj Tvoj úžasný rcp; určite vyskúšam a čoskoro - lebo kapustnica, aj keď sa dá variť celoročne, najviac "šmakuje" keď "treští" mráz!!!
izabella929
@helca103 , veru máš pravdu, slovenská kuchyňa je nevyčerpateľný zdroj skvelých receptov..)oplatí sa vyskúšať, ani ja som tomu neverila, že do kapustnice sa môže dať celé vajce...výborné to je.-) díky za komentár.-)
izabella929
@sracz , no toto , ja nemôžem uveriť tomu, čo tu čítam, to vážne??? si strašne šarmantný labužník/ ja to volám po domácky ,,,labúžo,,,/haha...úplne si ma dostal na kolená.-))))nuž čo dodať k receptu? snáď iba to, že kapustnica sa vydarila a je vynikajúca a to doslova, ako to píšem.-)budem nesmierne šťastná, keď mi napíšeš, že si ju varil a bola úplne najsamlepšia.-))) už som to tu raz písala, že pred rokmi sme zabíjali pušiku tesne pred Vianocami...myslila som už pri tom aj na Nový rok..tak som okrem iných ochutnávok na pozabíjačkový stôl navarila aj plnený kapustný list a to toľko, že som rátala aj na ďalšiu rodinu...no ale čo sa stalo...50litrový kotol aj s plnenou kapustou sme nechali vonku pod stromom, aby sa nepokazila...do rána napadlo toľko snehu, že zasypalo aj kotol s kapustou..nevideli sme ho, tak sme ho nehľadali, zabudlo sa naň...boli Vianoce jedla bolo všakovakého od výmyslu sveta, nikomu ani nenapadlo, že nám niečo chýba..na Silvestrovskú noc, keď lietali vzduchom ohňostroje, osvietilo aj tento zabudnutý kotol s kapustou, lebo sa už sneh roztopil...a tak sme zavolali susedov ,aby si doniesli hrnce a rozdávali sme túto plnenú kapustu...ale takú výbornú sme jakživ nejedlil,dobre vymrznutá, chute sa spojili a bola že to veru hostinka...)))Ďakujem ti pekne za milý komentár.-)
dodo46
toto je horniacká kapusta. Varievajú ju v Prievidzi a okolí ,aj tie vajcia tam opatrne ponárajú. Jedol som ju viackrát - šmakovala
hannah22
parádny recept až ma ruky svrbia, šla by som kapustu varit a holubky plnit a slinky mi tečúúú.... dobre si navarila a dobre sa to číta.... :))
tatranka
Ukladám k receptom.Zaujímavá kombinácia,ktorú nepoznám a určite najbližšie skúsim.
izabella929
@dodo46 , súhlasím s tebou, pretože tu na dolniakoch som tiež o nej nepočula...a tiež súhlasím, že veru šmakovala.-) dík za milý komentár.-)
izabella929
@hannah22 , veru dobrá kapustnica aj hoc s holúbkami veru nemá chybu.-)) a veru zajtra dojeme poslednú a tá bude asi chutiť najviac.-)ďakujem pekne za milý komentár.-)
izabella929
@tatranka , tiež som ju varila takto prvý krát, som chcela vyskúšať ako to chutí...nesklamala som sa , je skutočne výborná.-) ďakujem pekne za milý komentár.-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia