Kapustnica s vpúšťanými vajíčkami (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Už sa dosť dlhú dobu chystám navariť túto kapustnicu.Recept mám od môjho priateľa, ktorý mi ho podal tak, ako ho jeho maminka , ktorá pochádzala z Čadce varila..veľmi som bola zvedavá, aká to bude chuť, lebo tu u nás na dolniakoch sa veru takto nevarí..

20 minút
príprava
150 minút
tepelná úprava

Postup

  1. najprv som zamierila do špajze a odrezala som si zo zaveseného údeného rebra 2 kúsky..potom som umyla surové rebrá, ktoré som si už deň vopred vybrala z mrazničky..všetko som poriadne vyumývala a pokrájala..
  2. klobásku domácu údenú som pokrájala na asi 5 cm. kúsky...ale tú som zabudla odfotiť...pripravila som si cibuľu a bravčovú masť...dala som do väčšej rajnice masť, ked sa roztopila vysypala som do nej za 2 hrste pokrájanej klobásky, nechala, nech pustí farbu a pridala pokrájanú cibuľu...do tohto všetkého som nasypala 2 lyžice krištálového cukru a spolu miešala, kým sa cibuľka neupiekla...sudovú kapustu pred varením poprekrajujem na menšie kusy, nech nám to nevisí z lyžice...do tojte cibuľovo-klobáskovo-karamelového základu som pridala pokrájanú kapustu, ale iba tretinu, aby sa to ľahšie miešalo..
  3. po chvíľke som pridala aj zbytok kapusty a dusila som to asi 15 minút , občas premiešala..ked varím kapustnicu, toto už mám vypočítané, presnú dávky kapusty...
  4. kým sa kapusta dusila, do veľkého hrnca som si dala studenú vodu...do vody som vložila pripravené surové aj údené rebierka..
  5. podusenú kapustu s klobáskou som vysypala do vody s rebierkami...a teraz som to prikryla pokrievkou a za 2 hodiny som sa o hrniec už nestarala...kapustnica sa varila sama...
  6. kým sa varila, pripravila som si zemiaky..očistila, umyla, pokrájala na mesiačiky a uvarila v mierne ososlenej vode...zemiaky nepridávam priamo do kapustnice variť, lebo sú plechové...uvarím ich, scedím a potom pridám do kapustnice...zatiaľ som si namočila do teplej vody za 2 hrste sušených dubáčikov..
  7. keď sa mäso v kapustnici uvarilo, vybrala som ho do misy, rebrá som odstránila a mäso pokrájala na kocky...vrátila zpäť do kapustnice...kapustnica už bolo skoro hotová, pridala som do nej zápražku..nerobím na masti, ale do hrnčeka dám 2 lyžiice múky pomiešam s vodou vlejem do polievky...pokrájané mäsko aj hríby som pridala do kapustnice..
  8. pridala som varené zemiaky..
  9. keď sa všetky tieto chute začali spolu v hrnci kamarátiť../hríby, zemiaky, mäsko/ pridala som do kapustnice na drobno pokrájaný cesnak, mleté čierne korenie a 1 fľašu domáceho paradajkového pretlaku...a teraz som to nechala všetko povariť 10 min. už som iba ochutnala, či niečo nechýba, ale trafila som presne, všetko bolo výborné...Tak až potiaľto varím kapustnicu vždy rovnako...teraz ide ten fígeľ, ktorý sa volá ,,,vpúšťané vajíčka,,, odobrala som z kapustnice do menšieho hrnca, nechala som poriadne vrieť a vtedy som tesne nad polievkou otvorila vajce a vpustila ho do kapustinice, nechala 2 minúty variť..
  10. potom som tiahla plyn a už iba nechala aby sa aj žĺtom vo vnútry toho klbka uvaril...a podarilo sa to...neviem dôvod prečo to takto varili, mám dojem že preto, aby bola kapustnica viac sýta.. a takto vyzerá na tanieri...podľa mňa to vyzerá pekne...je tam na tanieri všetko,,,kúsky klobásky, údené rebierko, zemiaky, kocky mäsa aj tie vpustené vajíčka..no a jeho maminka napúšťala do nej aj 10 vajec...ja som iba pre skúšku urobila, lebo som netušila . akú to bude mať chuť..preto som odobrala z kapustnice 2 litre a vpustila vajíčka do nej...vyzerá to veľmi zaujímavo...