Kapustnica na bielo

durecpack - fotkadurecpack, 30. decembra 2013
Kapustnica na bielo
Foto: durecpack

Kapustnica, ktorá je u nás zaužívaná. Je to recept z vlastnej kuchyne a podávame ju tradične počas vianočných sviatkov alebo pri inej mimoriadnej udalosti.

12
porcií
60 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
1 kg
0,5 kg
0,1 kg
0,1 kg
0,1 kg
0,1 kg
0,3 kg (zmes)
2 strúčiky
4 ks
0,25 ml




Postup

  1. 1

    Všetko budeme pripravovať v tlakovom hrnci. Postup bude rýchly a kapustnica nestratí prípravou svoju dokonalú chuť a ingrediencie v nej zostanú zachované podľa požiadaviek na chuť a vôňu. Mäsko bude jemné a kapusta sa nerozvarí a nezmäkne. Pokiaľ samozrejme budeme dodržovať stanovený postup. Sudovú kyslú kapustu najlepšie čerstvú a tvrdú neomývame a necháme v nej aj kyslú vodu. Postupne si do hrnca vložíme údenú krkovičku a klobásy. Mäso a klobásy necháme vcelku. Pridáme k tomu všetky suroviny ako sú uvedené v zozname, dolejeme vodu zarovno kapustou a zatvoríme hrniec. Je to množstco cca 4 litre aj so surovinami. Nedávame tam smotanu, tá ide až nakoniec!!! Zapneme stupeň č. 6 (zo škály 1-9). Varíme približne 30 minút.

  2. 2

    Keď odstavíme hrniec s varnej platne, necháme ho chvíľku postáť, aby sa znížil tlak vo vnútri. Pripravíme taniere a vyberieme si uvarenú krkovičku a klobásy a nakrájame ich na menšie kúsky. Tie potom vrátime späť do kapustnice.

    Kapustnica na bielo - obrázok 2
  3. 3

    Máme pripravenú kapustnicu v podobe ako ju všetci poznáme. Kyslá voda, ktorú sme tam nechali, zanechá v jedle typickú chuť a zjemnili sme ju pridaním sušených hrozienok a sušených sladkých sliviek. Ako náhrada sušených sliviek môžeme použiť aj zmrazené slivky bez kôstky, ale vo väčšom množstve - približne raz toľko ako sušených. Na ozdobu v tanieri sme použili šošovicu, farebnú koreňovú zeleninu ako mrkvu, petržlen, zeler, zelené struky fazule. Nič tým nepokazíme a dodáme jedlu aj pastvu pre oči. Takto uvarená kapustnica je už konzumovateľná, keď nemáme radi smotanu.

    Kapustnica na bielo - obrázok 3
  4. 4

    Nakoniec pridáme 33% smotanu na šľahanie do uvarenej kapustnice. Smotana musí mať izbovú teplotu, aby sa nám nestalo, že sa v kapustnici sekne a narobí nám tak hrudky. Iné druhy smotany neodporúčam. Túto mám overenú rokmi a vždy sa mi podarila chutná a skvelá kapustnica na štedrovečerný stôl, alebo na mimoriadnu udalosť. Kapustnicu dochutíme až nakoniec, nakoľko nevieme aká bola slaná údená krkovička, prípadne aká bola pikantná klobása. Prajem všetkým dobrú chuť!

Diskusia k receptu

luss44
takúto bielu so smotanou máme veľmi radi, aj dnes som ju varila, len s údeným kolenom, tiež kapustu neomývam a pridám aj kyslú vodu, nech je ako má byť kapustnica :)
viera1
Mám technickú otázku (prepáč mi moju nevedomosť):to je aký tlakový hrniec? Som majiteľkou štyroch tlakových hrncov (smaltované-staré),nemám žiadnu stupnicu,ale kapustnicu,segedín,bravč. mäso,kurča atď. udusím domäkka za 25min.Teraz si ma vydesil,lebo dcéra mi chce kúpiť nové tlakové hrnce a teda,keď sú to takéto,tak nechcem.Môžeš napísať typ?
kimlo
Ja mam este jednu technicku poznamku, netyka sa receptu, ten je super...len ked to budes takto krasne naaranzovane jedlo fotit, nerob letecku snimku zvrchu ale odfot jedlo zaberom zboku, urcite to bude krajsie...nic v zlom, len taka rada...
mariamka
@kimlo ma pravdu, foto predava :) minule som niekde citala /a mozno aj na vareche/ ze najlepsia fotka je z pohladu konzumenta, k receptu: to asi prvy raz co citam, ze kapustu nepremyvat, asi takto identicky varim, vsetko podla nasej chuti, okrem tej sosovice a tlakaca, ale inak takmer do bodky aj so smotanou, aj napriek tomu leteckému pohladu velmi pekny recept :)
durecpack
Dobrý deň, ďakujem za cenné rady a odporúčania. Doba prípravy je stanovená od vloženia všetkých surovín až po otvorenie hrnca. Tak ak by som to chcel urýchliť, uvediem to do varu a potom uzavriem hrniec a uberiem teplotu. Potom by to bolo 30 minút. Hrniec je nejaký nový model bez tesniacej gumičky 7 litrový.
Foto je divné :-) uznávam...
viera1
@mariamka ani ja kapustu nepremývam,scedím,poprekrajujem a na konci vlejem späť.Mám tu recept na segedín v tlakovom hrnci.
@durecpack ak je to takto,tak tepelná úprava sa udáva odkedy je hrniec natlakovaný po odstavenie zo sporáka.Oprav to,aby to niekto nevaril 70 min.Ďakujem za vysvetlenie.
boxik
Pekná kapustička , ako nakoniec každá v ktorej je to čo má byť.Mňa zaujala tá debata o premývaní či nepremývaní kapusty, pretože to predsa závisí od toho akú kapustu mám.Ja ju nekupujem a aj pri najlepšom ošetrovaní tej mojej v pomerne teplej pivnici pomaly kysne ďalej a na konci sezóny by ste ju bez premytia asi nezjedli. Jedno je ale pravda , že po Silvestri je najlepšia taká najkyslejšia.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia