Foto: durecpack
Kapustnica, ktorá je u nás zaužívaná. Je to recept z vlastnej kuchyne a podávame ju tradične počas vianočných sviatkov alebo pri inej mimoriadnej udalosti.
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Všetko budeme pripravovať v tlakovom hrnci. Postup bude rýchly a kapustnica nestratí prípravou svoju dokonalú chuť a ingrediencie v nej zostanú zachované podľa požiadaviek na chuť a vôňu. Mäsko bude jemné a kapusta sa nerozvarí a nezmäkne. Pokiaľ samozrejme budeme dodržovať stanovený postup. Sudovú kyslú kapustu najlepšie čerstvú a tvrdú neomývame a necháme v nej aj kyslú vodu. Postupne si do hrnca vložíme údenú krkovičku a klobásy. Mäso a klobásy necháme vcelku. Pridáme k tomu všetky suroviny ako sú uvedené v zozname, dolejeme vodu zarovno kapustou a zatvoríme hrniec. Je to množstco cca 4 litre aj so surovinami. Nedávame tam smotanu, tá ide až nakoniec!!! Zapneme stupeň č. 6 (zo škály 1-9). Varíme približne 30 minút.
- 2
Keď odstavíme hrniec s varnej platne, necháme ho chvíľku postáť, aby sa znížil tlak vo vnútri. Pripravíme taniere a vyberieme si uvarenú krkovičku a klobásy a nakrájame ich na menšie kúsky. Tie potom vrátime späť do kapustnice.
- 3
Máme pripravenú kapustnicu v podobe ako ju všetci poznáme. Kyslá voda, ktorú sme tam nechali, zanechá v jedle typickú chuť a zjemnili sme ju pridaním sušených hrozienok a sušených sladkých sliviek. Ako náhrada sušených sliviek môžeme použiť aj zmrazené slivky bez kôstky, ale vo väčšom množstve - približne raz toľko ako sušených. Na ozdobu v tanieri sme použili šošovicu, farebnú koreňovú zeleninu ako mrkvu, petržlen, zeler, zelené struky fazule. Nič tým nepokazíme a dodáme jedlu aj pastvu pre oči. Takto uvarená kapustnica je už konzumovateľná, keď nemáme radi smotanu.
- 4
Nakoniec pridáme 33% smotanu na šľahanie do uvarenej kapustnice. Smotana musí mať izbovú teplotu, aby sa nám nestalo, že sa v kapustnici sekne a narobí nám tak hrudky. Iné druhy smotany neodporúčam. Túto mám overenú rokmi a vždy sa mi podarila chutná a skvelá kapustnica na štedrovečerný stôl, alebo na mimoriadnu udalosť. Kapustnicu dochutíme až nakoniec, nakoľko nevieme aká bola slaná údená krkovička, prípadne aká bola pikantná klobása. Prajem všetkým dobrú chuť!
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Foto je divné :-) uznávam...
@durecpack ak je to takto,tak tepelná úprava sa udáva odkedy je hrniec natlakovaný po odstavenie zo sporáka.Oprav to,aby to niekto nevaril 70 min.Ďakujem za vysvetlenie.