Kapustnica na bielo
Autor receptu: durecpack
Kapustnica, ktorá je u nás zaužívaná. Je to
recept z vlastnej kuchyne a podávame ju
tradične počas vianočných sviatkov alebo pri
inej mimoriadnej udalosti.
12 porcií |
60 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Všetko budeme pripravovať v tlakovom hrnci. Postup bude rýchly a kapustnica nestratí prípravou svoju dokonalú chuť a ingrediencie v nej zostanú zachované podľa požiadaviek na chuť a vôňu. Mäsko bude jemné a kapusta sa nerozvarí a nezmäkne. Pokiaľ samozrejme budeme dodržovať stanovený postup.
Sudovú kyslú kapustu najlepšie čerstvú a tvrdú neomývame a necháme v nej aj kyslú vodu. Postupne si do hrnca vložíme údenú krkovičku a klobásy. Mäso a klobásy necháme vcelku. Pridáme k tomu všetky suroviny ako sú uvedené v zozname, dolejeme vodu zarovno kapustou a zatvoríme hrniec. Je to množstco cca 4 litre aj so surovinami. Nedávame tam smotanu, tá ide až nakoniec!!!
Zapneme stupeň č. 6 (zo škály 1-9). Varíme približne 30 minút.
- Keď odstavíme hrniec s varnej platne, necháme ho chvíľku postáť, aby sa znížil tlak vo vnútri. Pripravíme taniere a vyberieme si uvarenú krkovičku a klobásy a nakrájame ich na menšie kúsky. Tie potom vrátime späť do kapustnice.
- Máme pripravenú kapustnicu v podobe ako ju všetci poznáme. Kyslá voda, ktorú sme tam nechali, zanechá v jedle typickú chuť a zjemnili sme ju pridaním sušených hrozienok a sušených sladkých sliviek. Ako náhrada sušených sliviek môžeme použiť aj zmrazené slivky bez kôstky, ale vo väčšom množstve - približne raz toľko ako sušených. Na ozdobu v tanieri sme použili šošovicu, farebnú koreňovú zeleninu ako mrkvu, petržlen, zeler, zelené struky fazule. Nič tým nepokazíme a dodáme jedlu aj pastvu pre oči. Takto uvarená kapustnica je už konzumovateľná, keď nemáme radi smotanu.
- Nakoniec pridáme 33% smotanu na šľahanie do uvarenej kapustnice. Smotana musí mať izbovú teplotu, aby sa nám nestalo, že sa v kapustnici sekne a narobí nám tak hrudky. Iné druhy smotany neodporúčam. Túto mám overenú rokmi a vždy sa mi podarila chutná a skvelá kapustnica na štedrovečerný stôl, alebo na mimoriadnu udalosť.
Kapustnicu dochutíme až nakoniec, nakoľko nevieme aká bola slaná údená krkovička, prípadne aká bola pikantná klobása.
Prajem všetkým dobrú chuť!