Kapustné pirohy s máčankou

qirfa - fotkaqirfa, 12. januára 2013
Kapustné pirohy s máčankou
Foto: qirfa

Možno viacerí z vás o tomto jedle už počuli, je charakteristické pre oblasť východného Slovenska, odkiaľ pochádza aj moja starká. My zvykneme túto, pre Zobraziť celý popisMožno viacerí z vás o tomto jedle už počuli, je charakteristické pre oblasť východného Slovenska, odkiaľ pochádza aj moja starká. My zvykneme túto, pre mňa, delikatesu pripravovať tradične k štedrovečernej večeri, ale s obľubou si ju opäť ukuchtíme už krátko po Novom roku (a to nie raz), nakoľko chuť teplého rozpusteného masla si človek dokáže najviac vychutnať práve v zimných mesiacoch. Takže nechajte sa inšpirovať a dobrú chuť prajem ;-)

Suroviny

200 g
200 g
1
 vlažná
1 kg
250 g
 (dubáky)
 (voda z kyslej kapusty)
2 strúčiky (väčšie)




Postup

  1. 1

    PLNKA: Ešte predtým, ako si zamiesim cesto na pirôžky, pripravím si plnku z kapusty, a to následne. Kyslú kapustu scedím (kapustnicu si odložím bokom - budem ju potrebovať do máčanky t. j. hubovej omáčky), dám si ju do hrnca, zalejem studenou vodou a povarím 20 minút. Nechám vychladnúť, potom ju vyberiem, vyžmýkam a troška posekám.

  2. 2

    Do druhého (resp. toho istého) hrnca si dám na miernom ohni rozpustiť maslo (circa 62,5 g t. j. polovica z polovičky), pridám posekanú kapustu, soľ (na ochutnanie musí byť až veľmi slaná), riadne okerením a posmažím asi 10 minúť za stáleho miešania. Odstavím z ohňa. Nechám vychladnúť (zmes je najvhodnejšie pripravovať deň vopred, aby cez noc postála).

  3. 3

    PIROHY: Z hladkej a polohrubej múky, vajca a vlažnej vody vymiesim cesto (musí byť plastelínové, nesmie sa sťahovať pri vaľkaní). Vyvaľkám na cca 3 mm hrubý plát, ktorý si rozkrájam na štvorce veľké asi 7x7 cm (je to individuálne, kto aké veľké pirohy má rád :-)). Každý naplním plnkou, prehnem, poriadne pozatláčam a dám variť do osolenej vriacej vody zhruba na 5 minút. Vyberiem, scedím cez sito, opláchnem vlažnou vodou, dám ich do pekáča a zalejem upraženým maslom (takmer do hneda) - veľa masla ;-)

  4. 4

    MÁČANKA: Hríbiky si dám variť do 1/2 l vody na 1/2 hodinu. Po tej polhodinke k nim pridám šťavu z kapusty tzv. kapustnicu, pretlačený cesnak a podľa chuti dochutím soľou a korením. Nechám naslabo povariť 10 minúť. Keď sa mi to povarí, v pohári si rozhabarkujem 1 PL hladkej múky v 1 dcl sladkej smotany a za rýchleho miešania pridávam zátrepku k rozvarenej máčanke. Nejakých tých pár minúť ešte povarím a zalejem upraženým maslom rovnako ako pirohy.

  5. 5

    Servírovanie: Veľmi ale veľmi hlboký tanier naplním pirôžkami, zalejem máčankou a lyžicujem :D DOBRÚ CHUŤ!

Diskusia k receptu

denyany
Tak toto som ešte nikdy nejedla, aj keď tiež pochádzam z východu. Ale kyslú kapustu máme radi, pirohy tiež, aj keď nasladko. Tak možno vyskúšam tie kapustové pirohy, mačanka ma neoslovila.
malina
Zjistila jsem,že čím teplejší vodu dávám do pirohů,tím lépe se mi těsto válí-neztahuje se k sobě.Ani nemusím podsypávat.Ale zajímavý recept,zase něco nového na vyzkoušení.Něco pro mého manžela.Miluje jak pirohy,tak mačanku.
alexdidi
Tak pirohy ako aj mačanka patria k mojim obľúbeným jedlám.Často ich pripravujem(dala som aj na Varechu),ale aj keď som východniarka a stále tu i žijem o takejto kombinácii som ešte ani nepočula.Aký je ten svet malý(či veľký?).Určite však vyskúšam túto kombináciu,vyzerá to byť dobré.
babidka
Ano , takto sa pirohy varia v niektorych rodinach aj u nas :-) Alebo sa macanka podava osobitne . Niekto ma rad s celymi hribikmi , niekto ich pomelie uplne na jemnu kasu a macanka je potom taka hladka . Casto sa robia pirohy s macankou zo zemiakoveho cesta , vyprazia sa a hribova macanka sa podava osobitne . Ale to je uz iny recept :-)))))
martamm
Oirfa, mám otázku, nie je mi jasné, či kapusta v bode 2. je tá, ktorú si varila v bode 1. Môžeš mi to potvrdiť, alebo ma opraviť? Ďakujem.
qirfa
Ďakujem za reakcie :-) a k otázke "kapusta", áno je to tá istá kapusta, ktorú som si v prvom bode už nasekala. Nie je za čo ;-)
qirfa
K téme "máčanka", je mnoho verzií jej prípravy, ja osobne však neobľubujem keď jej konzistencia je príliš hustá, keďže už samotné pirohy sú múčne/naté, a preto osobne veľa múky do zátrepky nepridávam, ale samozrejme, každý podľa svojho gusta ;-) Apropo, ten zemiak do cesta je zaujímavý, vyskúšam :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia