Kapustné pirohy s máčankou

Autor receptu: qirfa

Možno viacerí z vás o tomto jedle už počuli, je charakteristické pre oblasť východného Slovenska, odkiaľ pochádza aj moja starká. My zvykneme túto, pre mňa, delikatesu pripravovať tradične k štedrovečernej večeri, ale s obľubou si ju opäť ukuchtíme už krátko po Novom roku (a to nie raz), nakoľko chuť teplého rozpusteného masla si človek dokáže najviac vychutnať práve v zimných mesiacoch. Takže nechajte sa inšpirovať a dobrú chuť prajem ;-)

Suroviny

Postup

  1. PLNKA: Ešte predtým, ako si zamiesim cesto na pirôžky, pripravím si plnku z kapusty, a to následne. Kyslú kapustu scedím (kapustnicu si odložím bokom - budem ju potrebovať do máčanky t. j. hubovej omáčky), dám si ju do hrnca, zalejem studenou vodou a povarím 20 minút. Nechám vychladnúť, potom ju vyberiem, vyžmýkam a troška posekám.
  2. Do druhého (resp. toho istého) hrnca si dám na miernom ohni rozpustiť maslo (circa 62,5 g t. j. polovica z polovičky), pridám posekanú kapustu, soľ (na ochutnanie musí byť až veľmi slaná), riadne okerením a posmažím asi 10 minúť za stáleho miešania. Odstavím z ohňa. Nechám vychladnúť (zmes je najvhodnejšie pripravovať deň vopred, aby cez noc postála).
  3. PIROHY: Z hladkej a polohrubej múky, vajca a vlažnej vody vymiesim cesto (musí byť plastelínové, nesmie sa sťahovať pri vaľkaní). Vyvaľkám na cca 3 mm hrubý plát, ktorý si rozkrájam na štvorce veľké asi 7x7 cm (je to individuálne, kto aké veľké pirohy má rád :-)). Každý naplním plnkou, prehnem, poriadne pozatláčam a dám variť do osolenej vriacej vody zhruba na 5 minút. Vyberiem, scedím cez sito, opláchnem vlažnou vodou, dám ich do pekáča a zalejem upraženým maslom (takmer do hneda) - veľa masla ;-)
  4. MÁČANKA: Hríbiky si dám variť do 1/2 l vody na 1/2 hodinu. Po tej polhodinke k nim pridám šťavu z kapusty tzv. kapustnicu, pretlačený cesnak a podľa chuti dochutím soľou a korením. Nechám naslabo povariť 10 minúť. Keď sa mi to povarí, v pohári si rozhabarkujem 1 PL hladkej múky v 1 dcl sladkej smotany a za rýchleho miešania pridávam zátrepku k rozvarenej máčanke. Nejakých tých pár minúť ešte povarím a zalejem upraženým maslom rovnako ako pirohy.
  5. Servírovanie: Veľmi ale veľmi hlboký tanier naplním pirôžkami, zalejem máčankou a lyžicujem :D DOBRÚ CHUŤ!