Je to pôstny recept, ktorý mi poslala babička z Dolného Považia.
6 porcií |
10 minút príprava |
60 minút na 180 °C |
Postup
- Pšenicu/raž, jačmeň../ dáme namočiť na noc do vody, potom dáme naklíčiť. Ideálne je, mať ju v chladnej tmavej miestnosti. Staré mamy zvykli obilie nasypať na rošt, ja dávam na mriežku. Obilie treba pravidelne rosiť, musí byť vždy vlhké, alebo ho dať do misky s trochou vody.. Podľa teploty v miestnosti naklíči do 4-6 dní. Klíčky musia byť biele, nesmú byť zelené /1-2 cm/. Klíčky prepláchneme, zomelieme na mäsovom mlynčeku a pridáme hladkú múku, podľa potreby vlažnú vodu. Zomleté klíčky môžeme aj pasírovať a použiť len vodu, ale väčšia časť vlákniny ostane v pomletých šupkách, čo je škoda. Však je doba celozrnných potravín, tak prečo to nevyužiť a nevariť zdravšie.
- Vypracujeme cesto ako na halušky a dáme piecť do rúry na vymastený pekáč. Ako pekáčik je vhodná klasická jénska misa a na výške kalkýša naozaj nezáleží.
- Pečieme pri teplote180 °C asi hodinu doružova.