Akosi ma obchádzal spánok,tak som zamiesila o 5,30 hod. na kaiserky,lebo chlieb sa minul a aspoň nemusím do obchodu.Veď je sobota a prší,aspoň upracem Zobraziť celý popisAkosi ma obchádzal spánok,tak som zamiesila o 5,30 hod. na kaiserky,lebo chlieb sa minul a aspoň nemusím do obchodu.Veď je sobota a prší,aspoň upracem skrine,aj vysávač čaká na roztoče,lebo potvory sú všelikde a to ešte ani peľ neotravuje alergikov.
porcií
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Už som dávno nepiekla a zásoby múky starnú,tak som vybrala...
-
2
Urobila som kvások z droždia, vlažnej vody a lyžičky medu.Rýchlokysku s múkou som dala do mierne vyhriatej rúry a do vlažnej som pridala kvások.Vypracovala som cesto,prikryla a dala nakysnúť do letnej rúry.Za 30 min. som pekne vykysnuté cesto vybrala na dosku a zatáčala na valec.
-
3
Nechala som asi 10 min.prikrytý kysnúť a potom nakrájala na 10 častí...
-
4
...a vytvarovala žemličky,trocha som ich sploštila dlaňou,zasa prikryla a nechala 1O min.podkysnúť.
-
5
Tvorítkom na kaiserky som ich pritlačila,zasa kysli asi 1O min.,potrela som ich slanou vodou a posypala sezamom,makom,alebo rascou.Piekla som ich na 200°C asi 15 min.Pretože som ich potierala vodou a nie vajíčkom,boli bledšie,ale chutné.
-
6
Celozrnná zmes na chlieb obsahuje aj kvások,aj kvasnice,takže 20 g.droždia stačilo.A za 11/2 hod. bolo 1O ks kaiseriek na stole.Ak vyskúšate,tak DOBRÚ CHUŤ !
A poobede, to ma chytá druhý dych, sadnem do fára a už ma nieje, vybehnem si do mesta medzi národ :-)
To, že sú kaizerky výborné, veru nepochybujem, len ja sa ti nejak neviem skamarátiť s tými múkami:-(
Neboj , môj vysávač veru nebol z tých šmejdov, je to dobrá značka, len asi som už stará, žiadne endorfíny, preto mi to vadí.