Foto: kumari
Kachori (čítaj: kačori ) je pôvodom bengálske jedlo pripravované a predávané ako rýchle občerstvenie v uliciach Indie. Indické noviny Hindustan Times týmto chutným hráškovým Zobraziť celý popisKachori (čítaj: kačori ) je pôvodom bengálske jedlo pripravované a predávané ako rýchle občerstvenie v uliciach Indie. Indické noviny Hindustan Times týmto chutným hráškovým bochníčkom udelili aj cenu "BEST STREET FOOD AWARD 2009". Ja ho pripravujem podľa receptu mojej bývalej indickej spolužiačky. Recept som si zapísala bez názvu; ten mám až od manžela (Inda), ktorý Kachori dostal ako prekvapenie na raňajky s tým, že má uhádnuť, čo som pripravila. Uhádol okamžite. Takže tu je Kachori.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
400 g alebo hladká, ak nie je besanová |
|
1 čajová lyžička |
|
1,5 čajová lyžička |
|
5 polievkových lyžíc, alebo rozpustené maslo |
|
500 g varený rozmačkaný (ideálny je žltý sušený, ale može byť aj iný, príp. aj zelený z konzervy; potom je trochu iná chuť :) ) |
|
2-3 ks (podľa chuti) -najemno nasekano |
|
2 čajové lyžičky |
|
1 čajová lyžička |
|
1-2 čajové lyžičky |
|
0,5 čajovej lyžičky |
|
podľa potreby studená |
|
na smaženie |
|
Postup
-
1
Múku, soľ a 0,5 lyžičky cukru nasypeme do misy a premiešame. Prilejeme 4 lyžice rozpusteného masla alebo ghee (keď ho nemám, nahrádzam klasickým maslom s 80% tuku) a cesto spracujeme tak, aby malo konzistenciu strúhanky. Následne pridáme 100g roztlačeného hrachu a pomaly prilievme studenú vodu podľa potreby, aby sme vymiesili vláčne nelepivé cesto. To zakryjeme fóliou a necháme cca 30 min odstáť.
-
2
Medzitým pripravíme hrachovú náplň. V hlbšej panvici, príp. v hrnci ohrejeme zvyšné maslo, pridáme strúhaný zázvor, na jemno nasekané zelené čili a trošičku osmažíme. Pridáme zvyšný roztlačený hrach, garam masalu, citrónovú šťavu, prášok do pečiva a zvyšný cukor. Krátučko osmažíme a necháme vychladnúť.
-
3
Z cesta urobíme malé guľôčky s priemerom cca 4 cm a vyvaľkáme z nich malinké placičky, nie veľmi tenké. Tie plníme hrachovou zmesou a uzavrieme. Ja trošku bochníčky priateľsky potľapkám, aby myli tvar plackovitý tvar - rýchlejšie sa usmažia a nemusím tak vylievať do panvice strašne veľa oleja. Ak chcete zachovať guľatý tvar, budete len potrebovať hlbšiu panvicu, aby boli kachori v horúcom oleji ponorené. Obrázky sú trochu tmavé, kachori som robila večer, takže na fotkách sa odfotilo aj stmievanie. :)
-
4
Kým vytvárame ďalšie bochníčky, pripravené kachori pred vysmažením prikryjeme mokrou utierkou, aby sa nám nevysušili. Potom smažíme do zlatistej farby. Na povrchu by mali byt zlatej farby, lesklé a chrumkavé. Po vysmažení ukladáme na kuchynský papier alebo servítky, aby sme kachori zbavili nadbytočného oleja. Hotové servírujeme teplé, môžeme aj s nejakým dipom - ja som pripravila do misiek len biely plnotučný jogurt a čili omáčku. A občerstvenie z indických ulíc Vám bude sedieť na stole doma! :)
... :) čiže skrátená slovenská verzia: besanová múka sa nazýva aj "gram flour" a je to vlastne cícerová múka, má žltkasté sfarbenie. Dostať ju viac-menej bežne v ázijských alebo v bio obchodoch, najčastejšie pod názvom Gram flour, keďže je súčasťou mnohých jedál. Táto múka má navyše nízky obsah gluténu, čo ocenia ľudia, ktorí uprednostňujú nízkogluténové jedlá. Keďže je zo strukoviny a obsahuje aj prirodzený podiel rastlinneho oleja, vraj je fajn skladovať ju v chladničke a vydrží tak aj pol roka.