Kachori - hráškové bochníčky

kumari - fotkakumari, 8. januára 2012
Kachori - hráškové bochníčky
Foto: kumari

Kachori (čítaj: kačori ) je pôvodom bengálske jedlo pripravované a predávané ako rýchle občerstvenie v uliciach Indie. Indické noviny Hindustan Times týmto chutným hráškovým Zobraziť celý popisKachori (čítaj: kačori ) je pôvodom bengálske jedlo pripravované a predávané ako rýchle občerstvenie v uliciach Indie. Indické noviny Hindustan Times týmto chutným hráškovým bochníčkom udelili aj cenu "BEST STREET FOOD AWARD 2009". Ja ho pripravujem podľa receptu mojej bývalej indickej spolužiačky. Recept som si zapísala bez názvu; ten mám až od manžela (Inda), ktorý Kachori dostal ako prekvapenie na raňajky s tým, že má uhádnuť, čo som pripravila. Uhádol okamžite. Takže tu je Kachori.

18
porcií
60 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

400 g alebo hladká, ak nie je besanová
1 čajová lyžička
1,5 čajová lyžička
5 polievkových lyžíc, alebo rozpustené maslo
500 g varený rozmačkaný (ideálny je žltý sušený, ale može byť aj iný, príp. aj zelený z konzervy; potom je trochu iná chuť :) )
2-3 ks (podľa chuti) -najemno nasekano
2 čajové lyžičky
1 čajová lyžička
1-2 čajové lyžičky
0,5 čajovej lyžičky
podľa potreby studená
 na smaženie




Postup

  1. 1

    Múku, soľ a 0,5 lyžičky cukru nasypeme do misy a premiešame. Prilejeme 4 lyžice rozpusteného masla alebo ghee (keď ho nemám, nahrádzam klasickým maslom s 80% tuku) a cesto spracujeme tak, aby malo konzistenciu strúhanky. Následne pridáme 100g roztlačeného hrachu a pomaly prilievme studenú vodu podľa potreby, aby sme vymiesili vláčne nelepivé cesto. To zakryjeme fóliou a necháme cca 30 min odstáť.

    Kachori - hráškové bochníčky  - obrázok 1
  2. 2

    Medzitým pripravíme hrachovú náplň. V hlbšej panvici, príp. v hrnci ohrejeme zvyšné maslo, pridáme strúhaný zázvor, na jemno nasekané zelené čili a trošičku osmažíme. Pridáme zvyšný roztlačený hrach, garam masalu, citrónovú šťavu, prášok do pečiva a zvyšný cukor. Krátučko osmažíme a necháme vychladnúť.

    Kachori - hráškové bochníčky  - obrázok 2
  3. 3

    Z cesta urobíme malé guľôčky s priemerom cca 4 cm a vyvaľkáme z nich malinké placičky, nie veľmi tenké. Tie plníme hrachovou zmesou a uzavrieme. Ja trošku bochníčky priateľsky potľapkám, aby myli tvar plackovitý tvar - rýchlejšie sa usmažia a nemusím tak vylievať do panvice strašne veľa oleja. Ak chcete zachovať guľatý tvar, budete len potrebovať hlbšiu panvicu, aby boli kachori v horúcom oleji ponorené. Obrázky sú trochu tmavé, kachori som robila večer, takže na fotkách sa odfotilo aj stmievanie. :)

    Kachori - hráškové bochníčky  - obrázok 3
  4. 4

    Kým vytvárame ďalšie bochníčky, pripravené kachori pred vysmažením prikryjeme mokrou utierkou, aby sa nám nevysušili. Potom smažíme do zlatistej farby. Na povrchu by mali byt zlatej farby, lesklé a chrumkavé. Po vysmažení ukladáme na kuchynský papier alebo servítky, aby sme kachori zbavili nadbytočného oleja. Hotové servírujeme teplé, môžeme aj s nejakým dipom - ja som pripravila do misiek len biely plnotučný jogurt a čili omáčku. A občerstvenie z indických ulíc Vám bude sedieť na stole doma! :)

    Kachori - hráškové bochníčky  - obrázok 4

Diskusia k receptu

bejgi
to je na môj jazýček :) tak tieto bochníčky ukladám a vyskúšam mňam...
mamatata2
To je prekrásny recept, ukladám do rubriky super KK a čoskoro vyskúšam. Mám aj garam masala a dosť ho používam.
michsamant
pekneee....ja som robila s plnkou s urad dalu, tiez chutilo, ale budu aj s hraskom :)
michsamant
pekneee....ja som robila s plnkou z urad dalu, tiez chutilo, ale budu aj s hraskom :)
kumari
Ďakujem všetkým - dúfam, že vám budú chutiť, ak ich raz uvaríte. A @michsamant :) - Tebe veľmi pekne ďakujem za tip na cesto. Hej, kalonji si môžem kúpiť v indickom shope :) A áno, oficiálna verzia je iste s použitím urad dal :) ... recept mám taký na zdrape zo zošita, keď som bola ako študentka v Číne a tá moja spolužiačka Rani mi kde čo v kuchyni vykladala a pritom robila večeru z vecí, čo nakúpila (pre mňa vtedy dosť záhadných :), nevedela som takmer vôbec variť )a mne oznámila - že peas tam dáva. Asi sa jej nechcelo mi to bližšie objasňovať :D ... a odvtedy to robím tak. Anil mi to tiež neobjasnil (len že to predávajú ako street food), bol rád, že má čo jesť. :) :)
michsamant
Nieee, robia sa rozne plnky :) aj hraskova. Ja som ti len chcela poradit skusit take ine cesticko na ne. Tvoje su pekne :)
kumari
Veď ja sa vytešujem, lebo som nevedela. :) Mne doma nič nepovedia, len sa tešia, ak sa to, čo navarím dá spapať :) ... Prípadne sa čudujú, že čo to za exotika na tanieri, keď si myslím, že nejaké tradičné jedlo som navarila :) :)
kumari
@michsamant - ešte dodatok - že wow - sa tiež teším, že sa ti páčia, lebo Ty si akoby virtuálny Guru v mojej kuchyni :) :)
michsamant
:))))) inak na tvoje biryani sa uz dlllho chystam, musim sa uz donho dat :)
kumari
@zinnajdha "múka besan" is besan flour called gram flour, as well. It´s made of dried chickpeas. Here´s the link for more info:  www.wisegeek.com/what-is-besan.htm...
... :) čiže skrátená slovenská verzia: besanová múka sa nazýva aj "gram flour" a je to vlastne cícerová múka, má žltkasté sfarbenie. Dostať ju viac-menej bežne v ázijských alebo v bio obchodoch, najčastejšie pod názvom Gram flour, keďže je súčasťou mnohých jedál. Táto múka má navyše nízky obsah gluténu, čo ocenia ľudia, ktorí uprednostňujú nízkogluténové jedlá. Keďže je zo strukoviny a obsahuje aj prirodzený podiel rastlinneho oleja, vraj je fajn skladovať ju v chladničke a vydrží tak aj pol roka.
kumari
@medulienka na toto sa da podľa mňa asi použiť každý kakaový koláčik, aj keď ideálny je z ingrediencií na "brownies", z upečeného koláčika sa vykroja krúžky (formičkou), na ne sa položí jahôdka (zrezaná na širšom koci-aby lepšie sedela) a dozdobí šľahačkou :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia