Jogurtový chlieb s opraženými orechmi (alebo sušenými rajčinami) fotorecept

tizian1cat - fotkatizian1cat, 7. mája 2011

Išli sme minule na víkend k svokre a čo urobí dobre vychovaná nevesta? Napečie 2 ukažkové chleby, aby trošku popodpichovala...:-))))))). Ale nie, svokru mám rada a tešila som sa, že môžem doniesť netradičný darček. Je smutné, že modernizácia je už všade a kým ja mám na balkóne pažítku a mladú cibuľku, moja svokra na dedine má v záhrade oleandre a figovníky. Pažítku si kúpi v Spar-e mrazenú...:-(((

Suroviny

Predcesto ražné:
190 g
150 g vlažná
20 g (ak nie je, dajte čerstvé droždie 5g)
Predcesto pšeničné:
100 g
100 g vlažná
2 g čerstvé
1 g
Hlavné cesto:
280 g
280 g
160 g vlažná
100 g
2 KL
15 g čerstvé
100 g
alebo:
4 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zmiešame ražnú múku s vlažnou vodou a ražným kváskom. Spravila som pokus pre tých, čo nemajú kvások, môže sa miesto neho pridať čerstvé droždie.

    Jogurtový chlieb s opraženými orechmi (alebo sušenými rajčinami) (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Takisto si pripravíme predcesto z pšeničnej múky.

    Jogurtový chlieb s opraženými orechmi (alebo sušenými rajčinami) (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Prikryjeme mikrotenovým sáčkom alebo nie celkom uzavrieme vrchnákom a necháme od večera do rána na kuchynskej linke pri izbovej teplote pomaly kysnúť.

    Jogurtový chlieb s opraženými orechmi (alebo sušenými rajčinami) (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na druhý deň už predciestka pekné pracujú.

    Jogurtový chlieb s opraženými orechmi (alebo sušenými rajčinami) (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Opražíme vlašské orechy na suchej panvici, nechame ich vychladnúť a posekáme ich nahrubo.

    Jogurtový chlieb s opraženými orechmi (alebo sušenými rajčinami) (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zmiešame všetky ingrediencie.Miesime asi 7 minút na hladké cesto, ak by sa lepilo, podsypeme obyčajnou hladkou múkou. Necháme 20 minút odpočinúť.

    Jogurtový chlieb s opraženými orechmi (alebo sušenými rajčinami) (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Košík alebo misu vystelieme utierkou a dobre vysypeme múkou.

    Jogurtový chlieb s opraženými orechmi (alebo sušenými rajčinami) (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Cesto dáme do košíka vrchnou časťou nadol, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste 1,5 hodiny kysnúť. Poslednú polhodinu rozohrejeme rúru na 250st.C.

    Jogurtový chlieb s opraženými orechmi (alebo sušenými rajčinami) (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Vyklopíme cesto na plech vystlaný papierom na pečenie. Vrch pecňa nakrojíme ostrým nožom.

    Jogurtový chlieb s opraženými orechmi (alebo sušenými rajčinami) (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Dáme plech do rozpálenej rúry, nastriekame párkrát rozprašovačom vodu na dno rúry. Zavrieme a necháme piecť pri vysokej teplote, kým nezačne peceň chytať farbu. Potom znížime teplotu na 180 minút a necháme 35-40 minút dopiecť. Krájame až vychladnutý.

    Jogurtový chlieb s opraženými orechmi (alebo sušenými rajčinami) (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Krajec potom vyzerá veľmi lákavo.

    Jogurtový chlieb s opraženými orechmi (alebo sušenými rajčinami) (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Urobila som aj variantu so sušenými rajčinami. Bola veľmi zaujímavá...:-)))

    Jogurtový chlieb s opraženými orechmi (alebo sušenými rajčinami) (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

17 komentárov k receptu
Chválim chlebík.Ja ked pečiem chlebík ,tak na dno rúry vždy dávam keramickú mištičku s vodou,aby počas pečenia bola vždy vlhkosť v rúre.Potom sa chlebík tak nevysúši.
Máš ho pekný. Aj ja som včera neplánovane piekla, ale miesila som len tak od oka, z chlebovej hladkej a asi pätiny ražnej múky. Od teba som si odkukala záverečný postup, cesto som rozdelila na dve časti splietla a vytvarovala do venca. Vydaril sami taký náramný, že keď som ho vytiahla začala som ľutovať, že som nefotila, ale mala som dosť málo času a to by som okrem fotenia musela ešte aj vážiť. Ale nič to, sú tu iné majsterky na chlieb, pre mňa si jednotkou ty.
@tizian , perfektny chlebik!!!!! Ja tiez pouzivam ten rozprasovac. Davam aj misku s vodou, ale okrem toho dobre nastriekam ruru. Zevraj hlavne ten moment, ked sa dava chlieb do rury je dolezity, aby tam bola para (kvoli peknej korke).
Ty si pouzila teraz kvasnice namiesto toho predcesta...Citila si aj nejaky rozdiel v chuti? A tie 2g a 5g kvasnic, to je ozaj len stipka, neviem, ci sa mi to podari odvazit...Ale skusim. S pecenim chleba som zacala este len nedavno, ale je tu tolko peknych receptov, ze sa neda neskusat ;-)...
opäť krásny chlebík :-)) ... na chlebík ja odvahu zatiaľ nemám... raz som to skúšala... tuším ešte v čase, keď sa v nedeľu nedal dokúpiť... ale veľmi sme si nepomohli :-))
Tvoje pekárske umenie nemá na varecha.sk konkurenciu,tak ako píše @sovka62 si jednoducho jednička,Tvoje recepty na doske a rúre už kolujú v mojej kuchyni,viď môj nick.Baklažánová salsa zožala úspech,na tom chlebíku nemala chybu. Na nedeľu mám svatovcov k obedu,budú mať prekvapko,svat má pekárničku a chváli sa chlebom,ja nemám a tiež sa pochválim chlebom z Tvojich receptov :-))
@jerica , zlato, díky za pochvalu, ani nevies, ako si ju vázim, mne "moja" varecha zacala pocas mojej tazkej choroby v decembri-az februári, ked som sa donutila kazdy den nieco uvarit, aby som sa nezbláznila...choroba chválabohu odisla, láska k vareche, varecharom a a receptom nie. Este ti poradim, posledne som do tohto chleba pridala s orechmi aj namocené a poriadne odkvapkané brusnice-musela som pridat trochu hladkej muky, lebo vlhkostou brusnic sa cesto trochu lepilo, ale chlieb bol nenormálny. urcite to skus!!!!Ta kombinácia slakasto-orechovo slanej bola skvelá.Chlieb som zatial nestihla pofotot vychladnuty...:-)))
pozdravujem prajem Tebe veľa zdravia a trpezlivosti,tiež to potrebujem,určite vyskúšam s brusnicami,mám v mrazničke tak bude príležitosť ich použiť zavarené mám tiež len je mi ľúto zo zavarených,tie dávam do pohárov so šľahačkou.

Pridaj komentár k receptu: