Jemný tvarohový koláč s karamelizovanými jablkami fotorecept
Foto: elenas
Trochu som likvidovala zásoby jabĺk a upiekla tento fantastický koláč. Šťavnatý, osviežujúci, s veľmi jemnou a nadýchanou tvarohovou plnkou, a karamelizovanými jablkami navrchu. Veľmi Zobraziť celý popisTrochu som likvidovala zásoby jabĺk a upiekla tento fantastický koláč. Šťavnatý, osviežujúci, s veľmi jemnou a nadýchanou tvarohovou plnkou, a karamelizovanými jablkami navrchu. Veľmi chutný.
porcií
príprava
na 170 °C
Suroviny
Cesto: | |
1 ks |
|
180 g |
|
75 |
|
90 g |
|
1 KL |
|
1 PL |
|
štipka |
|
Tvarohovo-jablková plnka: | |
500 g |
|
125 g |
|
60 g |
|
130 g |
|
2 ks |
|
1 ks |
|
30 g |
|
1 bal. |
|
500 g |
|
Karamelizované jablká: | |
3 ks |
|
2,5 PL |
|
30 g |
|
Postup
-
1
Cesto: Preosiatu múku premiešame s práškom do pečiva, soľou a cukrom. Pridáme na kocky nakrájané studené maslo a spolu rozotrieme na omrvinky (ja to robím rukami). Do zmesi pridáme žĺtok (bielok odložíme do plnky) a kyslú smotanu a rýchlo zamiesime cesto tak, aby sa spojili všetky suroviny, dlho nemiesime, aby maslo sa veľmi neroztopilo. Cesto zabalíme do fólie a odložíme do chladničky na 40-50 minút.
-
2
Vychladené cesto rozvaľkáme a vykrojíme kruh na veľkosť formy (u mňa priemer 26 cm). Formu vystelieme papierom na pečenie, dno vyložíme cestom, poprepichujeme ho vidličkou a pečieme pri 180 °C asi 15 minút. Necháme vychladnúť.
-
3
Z odrezkov cesta som ešte upiekla tieto koláčiky :)
-
4
Pripravíme si plnku. Bielky oddelíme od žĺtkov (plus jedno bielko z cesta). Zmäknuté maslo vyšľaháme mixérom, pridáme cukor a vanilkový cukor A ešte spolu vyšľaháme. Po jednom pridáme žĺtky, kyslú smotanu, tvaroh, zakaždým premiešame mixérom. Pridáme preosiatu múku, dobre zamiešame a plnku odložíme.
-
5
Jablká ošúpeme a nahrubo nastrúhame. Rovnomerne rozložíme na vychladnuté upečené cesto.
-
6
Bielky vyšľaháme na tuhy sneh a jemne zamiešame do tvarohovej zmesi. Plnku vylejeme a rovnomerne rozotrieme na jablká. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 170 °C približne 1 hodinu. Upečený necháme pomaly chladnúť v rúre s odokrytými dvierkami ešte 20-30 minút. Potom koláč vyberieme z rúry a necháme úplne vychladnúť a vyberieme z formy.
-
7
Karamelizované jablká navrch: Jablká ošúpeme a nakrájame na plátky. Maslo roztopíme na panvici, rovnomerne nasypeme cukor a necháme ho niekoľko minút rozpustiť až začne trochu hnednúť. Cukor nemiešame! Pridáme nakrájané jablká a udusíme z oboch strán po niekoľko minút. Veľa nedusíme, len aby zmäkli a obalili sa v karameli.
-
8
Takto karamelizované jablká poukladáme na vrch koláča a pokvapkáme ho aj vzniknutým sirupom. A môžeme podávať.
-
9
Chuti najlepšie ak postoji niekoľko hodín v chladničke. Koláč je veľmi šťavnatý, osviežujúci vďaka jablkám, s veľmi jemnou a nadýchanou tvarohovou plnkou, karamelizované jablka dopĺňajú dokonalú harmóniu chuti. Dobrú chuť.
Ďakujem pekne, budem rada ak vyskúšaš, koláčik je veľmi chutný:)
Ďakujem krásne, rada sa podelím dobrým receptom:)
chuti ako zemlovka fajny je stavnaty
Teším sa, že si vyskúšala, ako každý cheesecake chutí lepšie ak postoji v chladničke. Tak skús aj potom:)
Ďakujem za milý komentík, ta plnka je veľmi jemná, a cesto je nasiaknuté jablkovou šťavou. A nie je presladený.
Ďakujem pekne:)
Ďakujem krásne za komentár:) Chutí naozaj výborne.