Jemný ríbezľový koláč

orchidea - fotkaorchidea, 24. júla 2011
Jemný ríbezľový koláč
Foto: orchidea

... ozaj je jemný, tenké cesto, bohatá snehovo-ríbezľová pena. Kyslá chuť ríbezlí mu dodáva sviežu chuť.

12
porcií

Suroviny

240 g
190 g
3 PL
1 ks
1/2 KL
500 g
3 ks
130 g
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Z múky, cukru, hery, žĺtka a škorice som vypracovala cesto. Nechala som ho chvíľku odpočinúť.

  2. 2

    Okrúhlu formu s priemerom 25 cm som vytrela tukom a posypala múkou. Cesto som len roztlačila prstami vo forme a dala piecť. Samozrejme sa môže cesto aj rozvaľkať a dať do formy.

    Jemný ríbezľový koláč - obrázok 2
  3. 3

    Piekla som pri teplote 190 stupňov asi 20 minút.

    Jemný ríbezľový koláč - obrázok 3
  4. 4

    Kým sa cesto pieklo, očistila som ríbezle. (V recepte je uvedené 500 g ale ja som ich nevážila, dala som všetky čo som mala, možno ich bolo aj viac). Až keď bolo cesto upečené a vybraté z rúry začala som robiť penu. Z bielkov som vyšľahala tuhý sneh, pridala som asi 1 Kl citrónovej šťavy, ( dočítala som sa, že snehové cesto bude chrumkavejšie). Zašľahala som vanilkový a krupicový cukor, zľahka som primiešala ríbezle. Takto pripravený sneh som rozotrela na upečené cesto a posypala som ríbezľami ktoré som si nechala. To už bola len moja predstava, že koláč bude pestrjší.

    Jemný ríbezľový koláč - obrázok 4
  5. 5

    A už iba sneh zapiecť do ružovkasta. Piekla som najskôr pri teplote 160 stupňov asi 15 minút a potom pri 180 stupňoch 8 minút. ... tu je už hotový koláč.

    Jemný ríbezľový koláč - obrázok 5
  6. 6

    Vychladnutý som posypala práškovým cukrom a nakrájala.

Diskusia k receptu

24 komentárov k receptu
úžasný, nemusím vaľkať, nie sú v ňom kúpenské sušienky, no tá hera,,, dá sa použiť maslo?
škoricu v ceste by som použil, ak by sme piekli s dusenýmu jablkami, k ríbezliam to pasuje?
@jamarlen - neviem či sa dá použiť aj maslo ale veď Hera je tiež akože maslo, tak by sa malo dať použiť aj pravé maslo a tá škorica k ríbezliam naozaj ide, vyskúšaj, nám to chutilo a bolo to aj ako rada pri tom recepte podľa ktorého som piekla.
@dorisa - máš pravdu, forma je z Billy, som s ňou spokojná už som v nej piekla viac koláčov a rozmýšľam, že kúpim ešte jednu, akosi nám ten jeden koláč nestačí...
Ďakujem vám za pochvaly, poteší to vždy.
Orchidea, aj Dela je maslová, aj Rama ale sú to umelé alebo rastlinné tuky, ktoré majú od masla ďaleko aj zložením aj chuťou, ver. Ale ináč, do pečenia sa používajú, len do plnky by som ich nedala. A aj ten koláč vypadá dobre, snehové mám rada.
páči sa aj mne tá forma, ale aj koláčik, je krásny a lákavý! Ríbezle ešte mám, dala som aj zamraziť a niekedy vyskúšam:))
tento koláč som vyskúšala upiecť a mal obrovský úspech :-) taký jemný, že sa doslova rozplýval na jazyku, len škoda, že tých ríbezlí už niet, hneď by som ho zas piekla ;-)

Pridaj komentár k receptu: