Jemný jablkový nákyp fotorecept

irenaw - fotkairenaw, 21. novembra 2011
Jemný jablkový nákyp (fotorecept)
Foto: irenaw

Tento recept som našla kdesi ako recept našich prababičiek. Je naozaj jednoduchý na suroviny, len také naše domácke. Výsledok je jemný, nadýchaný a šťavnatý. Zobraziť celý popisTento recept som našla kdesi ako recept našich prababičiek. Je naozaj jednoduchý na suroviny, len také naše domácke. Výsledok je jemný, nadýchaný a šťavnatý. Ani postup nie je zložitý a výsledok prekonal moje očakávania. Rada sa k nemu vraciam.

12-16
porcií
40 minút
príprava
60 minút
na 170 °C

Suroviny

8 ks
280 g
1 ks
1 ks
140 g alebo polohr.
3-5 ks
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
môže byť:
100-150 g
alebo:
 na posypanie




Postup

  1. 1

    Namočíme si vopred hrozienka do vody (alebo muštu alebo rumu). Jablká ošúpeme a nakrájame na tenučké plátky (cca 2 mm možno aj menej). Pokvapkáme citrónovou šťavou. Nejakú vhodnú formu vyložíme papierom na pečenie (alebo potrieme maslom a vysypeme piškótovou strúhankou.) V tortovej s priemerom 26 cm zo 6 veľkých vajec je toho kopcom, takže si upravte množstvá, pôvodný recept je na niečo väčšie s vysokým okrajom.

    Jemný jablkový nákyp (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Žĺtky s cukrom utrieme do peny (recept uvádza 30 minút trieť ručne). Dala som to do robota miešať metličkou na najpomalších otáčkach a nechala som to asi 15 minút až sa cukor rozpustil a bola z toho hustá takmer biela pena.

    Jemný jablkový nákyp (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vyšľaháme pevný sneh a striedavo vmiešame do žĺtkovej peny sneh a múku. Cesto je jemnučké ale musí byť dosť pevné, aby udržalo jabĺčka, aby pri vrstvení a pečení neklesli.

    Jemný jablkový nákyp (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do formy dáme časť cesta a rozotrieme po celej ploche. Asi tak 5 mm hrúbku cesta na spodnú vrstvu. Po celej ploche uložíme plátky jabĺk.

    Jemný jablkový nákyp (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Posypeme vanilkovým cukrom, mandľovými lupienkami, hrozienkami a škoricou.

    Jemný jablkový nákyp (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Dáme opäť cesto a jablká a tak pokračujeme do minutia cesta. Tieto ďalšie vrstvy cesta sa snažím robiť čo najtenšie. Vychádza 4-5 vrstiev jabĺk. Navrchu má byť cesto. Až takto veľmi ako vidíte na fotke sa to vraj plniť nemá. Len tak do 3/4 formy. Istím to alobalom, ale žiadna nehoda sa nekoná.

    Jemný jablkový nákyp (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pečieme na 170°C do ružova. Tak v polovici pečenia je dobré zakryť vrch alobalom aby neprihorel. Piecť cca 1 hodinu, treba skúsiť špajdľou. Môže sa ozdobiť čokoládou a lupienkami alebo len posypať cukrom a môže sa podávať so studenou vanilkovou omáčkou. Dobrú chuť.

    Jemný jablkový nákyp (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

dorisa
Včera som dostala domáce padané jablká...... tak bude tento koláč. ďakujem.
coldbery
Teraz som to prečítala a idem sa pustiť do práce...vyzerá veľmi lahodne....mňaaaaaaam..:)
irenaw
Ďakujem za milé komentáre a držím vám všetkým palce nech sa vydarí. Dajte mi prosím vedieť ako sa vám pozdáva. Tiež si ho tento týždeň zopakujem z posledných domácich jabĺk, už sa teším.
veronika353
Tak tento nákyp ještě nepoznám.Vypadá moc pěkně,uložím a někdy bude na oběd:-)))
irenaw
@coldbery budem rada ak mi napíšeš ako sa vydaril, zapla som si hlásenie do mailu včera, tak mám opozdené reakcie :)
cica2
júúj tak oprava: lebo smajlík s palcom hore mi zblbol....takže receptík na 1*
irenaw
@cica2 ďakujem peken za privítanie, ja sem už chodím dávno tak som sa konečne zaregistrovala, nech aj niečím prispejem keď som tu našla toľko dobrých receptov a nápadov :O)
zuzliak
Ukladam si, krasne a naozaj jednoduche. Ako stvorene ku skoricovo-klincekovemu cajiku na popoludnie :)
rea1
tak toto sa mi naozaj páči, u nás ide všetko jablkové, pri najbližšej príležitosti vyskúšam.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia