Jemný jablkový nákyp (fotorecept)

Autor receptu: irenaw

Tento recept som našla kdesi ako recept našich prababičiek. Je naozaj jednoduchý na suroviny, len také naše domácke. Výsledok je jemný, nadýchaný a šťavnatý. Ani postup nie je zložitý a výsledok prekonal moje očakávania. Rada sa k nemu vraciam.

12-16
porcií
40 minút
príprava
60 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Namočíme si vopred hrozienka do vody (alebo muštu alebo rumu). Jablká ošúpeme a nakrájame na tenučké plátky (cca 2 mm možno aj menej). Pokvapkáme citrónovou šťavou. Nejakú vhodnú formu vyložíme papierom na pečenie (alebo potrieme maslom a vysypeme piškótovou strúhankou.) V tortovej s priemerom 26 cm zo 6 veľkých vajec je toho kopcom, takže si upravte množstvá, pôvodný recept je na niečo väčšie s vysokým okrajom.
  2. Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Žĺtky s cukrom utrieme do peny (recept uvádza 30 minút trieť ručne). Dala som to do robota miešať metličkou na najpomalších otáčkach a nechala som to asi 15 minút až sa cukor rozpustil a bola z toho hustá takmer biela pena.
  3. Vyšľaháme pevný sneh a striedavo vmiešame do žĺtkovej peny sneh a múku. Cesto je jemnučké ale musí byť dosť pevné, aby udržalo jabĺčka, aby pri vrstvení a pečení neklesli.
  4. Do formy dáme časť cesta a rozotrieme po celej ploche. Asi tak 5 mm hrúbku cesta na spodnú vrstvu. Po celej ploche uložíme plátky jabĺk.
  5. Posypeme vanilkovým cukrom, mandľovými lupienkami, hrozienkami a škoricou.
  6. Dáme opäť cesto a jablká a tak pokračujeme do minutia cesta. Tieto ďalšie vrstvy cesta sa snažím robiť čo najtenšie. Vychádza 4-5 vrstiev jabĺk. Navrchu má byť cesto. Až takto veľmi ako vidíte na fotke sa to vraj plniť nemá. Len tak do 3/4 formy. Istím to alobalom, ale žiadna nehoda sa nekoná.
  7. Pečieme na 170°C do ružova. Tak v polovici pečenia je dobré zakryť vrch alobalom aby neprihorel. Piecť cca 1 hodinu, treba skúsiť špajdľou. Môže sa ozdobiť čokoládou a lupienkami alebo len posypať cukrom a môže sa podávať so studenou vanilkovou omáčkou. Dobrú chuť.