Foto: luss44
Pri listovaní v kuchárskej knihe mojej mamy z r.1955 som naďabila na recept na záviny a keďže máme tento víkend u nás vinobranie, ku Zobraziť celý popisPri listovaní v kuchárskej knihe mojej mamy z r.1955 som naďabila na recept na záviny a keďže máme tento víkend u nás vinobranie, ku ktorému záviny a štrúdle neodmysliteľne patria, nastal dnes ten správny čas ho vyskúšať. Aby som vyhovela každému doma, urobila som 4 plnky, tvarohovú a makovú som oživila tmavým hroznom.
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Z uvedených surovín vypracujeme kysnuté cesto klasickým spôsobom a necháme nakysnúť. Cesto, s ktorým sa veľmi dobre pracuje, vôbec sa nelepí, rozdelíme na 4 časti, každú rozvaľkáme na tenko, potrieme rozpusteným maslom a natrieme plnkou. Ja som robila každý závin s inou náplňou - jeden s postrúhanými jablkami + škoricový cukor, vanilkový cukor, druhý závin jablkovo-makový, tretí mal len makovú plnku - mletý mak prelejem vriacim mliekom, pridám cukor, ml.škoricu a citrónovú kôru, no a tretí bol s tvarohovou plnkou, ktorú zahusťujem 1 PL Zlatým klasom aby nevytekala a túto plnku som posypala tmavým hroznom. Každú plnku som ešte pokvapkala maslom, záviny zatočila, dala na plech a nechala ešte podkysnúť. Nakoniec som ich potrela zasa maslom, popichala vidličkou a dala do horúcej trúby na 220 °C piecť, teplotu som cca po 10 min.stiahla na 180 °C a piekla asi 25 min.
- 2
A takto vyzerajú po upečení, tvarohový bol ako vždy mierne spľasnutý, ale to je na vine tvaroh.náplň.
- 3
Dobrú chuť :)
- 2
Diskusia k receptu