Jemné záviny so štyrmi plnkami

luss44 - fotkaluss44, 14. septembra 2013
Jemné záviny so štyrmi plnkami
Foto: luss44

Pri listovaní v kuchárskej knihe mojej mamy z r.1955 som naďabila na recept na záviny a keďže máme tento víkend u nás vinobranie, ku ktorému záviny a štrúdle neodmysliteľne patria, nastal dnes ten správny čas ho vyskúšať. Aby som vyhovela každému doma, urobila som 4 plnky, tvarohovú a makovú som oživila tmavým hroznom.

60 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

1 kg
150 g
200 g
1 PL
1 ks
2 ks
1 ks
400 ml
Plnka:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Z uvedených surovín vypracujeme kysnuté cesto klasickým spôsobom a necháme nakysnúť. Cesto, s ktorým sa veľmi dobre pracuje, vôbec sa nelepí, rozdelíme na 4 časti, každú rozvaľkáme na tenko, potrieme rozpusteným maslom a natrieme plnkou. Ja som robila každý závin s inou náplňou - jeden s postrúhanými jablkami + škoricový cukor, vanilkový cukor, druhý závin jablkovo-makový, tretí mal len makovú plnku - mletý mak prelejem vriacim mliekom, pridám cukor, ml.škoricu a citrónovú kôru, no a tretí bol s tvarohovou plnkou, ktorú zahusťujem 1 PL Zlatým klasom aby nevytekala a túto plnku som posypala tmavým hroznom. Každú plnku som ešte pokvapkala maslom, záviny zatočila, dala na plech a nechala ešte podkysnúť. Nakoniec som ich potrela zasa maslom, popichala vidličkou a dala do horúcej trúby na 220 °C piecť, teplotu som cca po 10 min.stiahla na 180 °C a piekla asi 25 min.

  2. 2

    A takto vyzerajú po upečení, tvarohový bol ako vždy mierne spľasnutý, ale to je na vine tvaroh.náplň.

    Jemné záviny so štyrmi plnkami - obrázok 2
  3. 3

    Dobrú chuť :)

    Jemné záviny so štyrmi plnkami - obrázok 3

Diskusia k receptu

19 komentárov k receptu
@ariela praskol mi trochu makový, ale opieral sa o tvarohového suseda, tak skoro nič nevytieklo :) vyčítala som v tej starej maminej knihe, že nakysnuté záviny treba vkladať do vyhriatej rúry na 200-230 °C, necháme 10-15 min.zapiecť - kysnutím vzniknuté póry stuhnú a koláč sa zapečie, zmiernime teplotu a pomaly dopekáme - citujem z knihy. Osvedčilo sa mi to. Muž sa mi niekedy smeje že čo furt čítam v tej starej knihe, ale tam sú také dobré rady a recepty, staré fotky, presné postupy, mama ju mala ešte z čias keď sa učila za kuchárku... tak som ju zdedila...
veľmi pekné záviny sa ti podarili, ja svoje pred pečením potieram rošľahaným vajíčkom a po upečení cukrovou vodou, aby boli pekné lesklé. veru staré knihy obsahujú veľa užitočných a osvedčených poznatkov.
parádne ich máš, plnky sú podľa mojej chuti, presne rovnako ich robím a cesto mám takéto od mamy mojej zapísané, aj maslo a ked len lyžica bravčovej masti,ale dávala vždy, ja priznám ako tu čítam na vareche, aj ja mám v pláne dať, ale vždy zabudnem, 5* odo mňa a aj uložím kvôli cestu
ďakujem pekne za pochvaly, potešili ma :) záviny sú aj dnes mäkučké, skvelé, aj keď už len zvyšky... čosi sa zabalilo návšteve, čosi odložilo na zajtra kolegyniam na koštovku, ostatné pojedlo, napečieme znovu :)

Pridaj komentár k receptu: