Jemné kysnuté rohlíčky

uschi - fotkauschi, 8. januára 2010
Jemné kysnuté rohlíčky
Foto: uschi

S pohárom kakaa sú skrátka vynikajúce.

8
porcií
80 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Postup

  1. 1

    Múku a prášok do pečiva preosejeme. Z 2 dl mlieka, 1 KL cukru a droždia pripravíme kvások. Vykysnutý kvások pridáme do múky spolu s vajcom, soľou, olejom a zvyšným vlažným mliekom, v ktorom sme rozpustili kryštálový cukor. Vypracujeme cesto, ktoré prikryjeme a necháme nakysnúť.

  2. 2

    Na pomúčenej doske cesto rozdelíme na 6 rovnakých častí. Každú vyvaľkáme do tvaru kruhu a radielkom rozdelíme na 8 trojuhólnikov. Na širšiu časť dáme obľúbenú plnku a zvinieme. Rohlíčky preložíme na vymastený plech, vrch potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme sézamom /makom, ľanovými semienkami.../.

  3. 3

    Vo vyhriatej rúre na 180 stupňov ich upečieme do zlatista. Sú to veľmi jemné a chutné koláčiky, skvelé na raňajky nielen pre detičky.

Diskusia k receptu

tataika
HMM! TO MŮŽE BÝT MOC DOBRÉ!!! TO UDĚLÁM !ALE JEŠTĚ NÁM ZŮSTALO OD VÁNOC CUKROVÍ TAK CHVILKU POČKÁM !!!
pubik
Ja ich tiež robím, ale len 3PL cukru a bez vajíčka sú dlhšie čerstvé, klasické droždie (42 g kocka)
sovka62
Toto poznám ako zázračné olejové rožky. Robievam ich aj na slano, to pridám o deci mlieka viac, viac soli a pred pečením ich posypem strúhaným syrom, alebo sezamom, rascou a pod. Sú skvelou náhradou škvarkových pagáčov (dobré škvarky sa kúpiť nedajú a už nehovorím o zdraví).
siskam
naozaj sú veľmi chutné, robila som ich minulý týždeň. Ja vždy čo napečiem roznášam po rodine, alebo známych (aby som veľmi nepriberala).každému úžasne chutili, budem ich robiť tento týždeň zase, ale priznám sa, moje neboli také krásne, rovnaké a úhľadné.
nada1985
Uz som ich piekla dvakrat a su proste bozske...akurat ze robim len z drozdia,PDP nedavam a po vybrati z rury ich potieram zmesou masla,mlieka a cukru......a nemam otestovane ako dlho vydrzia makke,pretoze malokedy sa doziju druheho dna......
brambora
Veľmi chválim tieto rožteky. Cesto je úžasné, super sa s nim pracuje, uvedený pomer surovín presne sedí. Rožteky sú po vychladnutí mäkké. Robila som makové, lekvárové a s kúskami čokolády. Odporúčam ďalej.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha