Piškótová roláda

Jemná piškótová roláda

Autor receptu: lemonova

Ak ste fanúšikmi nedeľných koláčikov, ale po Vianociach túžite po niečom naozaj jednoduchom a ľahkom, táto jemná roláda je pre vás ideálna.

45 minút
príprava
10 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Múku, mandle, prášok do pečiva, vanilku, pomarančovú kôru a soľ si zmiešajte v jednej miske.
  2. Oddeľte bielky od žĺtkov. Z bielkov vyšľahajte pevný sneh. Pridajte kryštálový a vanilkový cukor a ešte dobre vyšľahajte, aby bol sneh hladký a zanechával špičky.
  3. Pridávajte opatrne jeden žĺtok po druhom a veľmi jemne ich postupne vmiešajte. Napokon tiež veľmi jemne pridajte preosiate suché ingrediencie a spojte na hladké jemné cesto.
  4. Cesto rozotrite na stredne veľký plech vystlaný papierom na pečenie, ktorý si vymastíte maslom a vysypete krupicou, prípadne polohrubou múkou. Pečte pri teplote 170 - 175 °C asi 8 až 10 minút. Treba odskúšať špajľou. Na druhý väčší plech si medzitým pripravte čistý papier na pečenie, ktorý vysypete práškovým cukrom.
  5. Ihneď po vytiahnutí cesta z rúry ho preložte na druhý plech, stiahnite pôvodný papier a jemne ho v pocukrovanom papieri stočte. Roládu môžete zabaliť navyše do utierky. Nechajte ju vychladnúť na izbovú teplotu a potom ju už len stačí natrieť vaším obľúbeným džemom. Ja osobne mám najradšej šípkový alebo marhuľový. Dobrú chuť :-)