Foto: alex37
Banica je v podstate bulharský slaný alebo sladký koláč. Robí sa z neho množstvo verzií, aj s inými plnkami napr. špenátovou, jablkovou, Zobraziť celý popisBanica je v podstate bulharský slaný alebo sladký koláč. Robí sa z neho množstvo verzií, aj s inými plnkami napr. špenátovou, jablkovou, tekvicovou alebo pórovou, ale najobľúbenejšia vo všeobecnosti je so syrovom feta.
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Potrebné suroviny na obr., pripravíme si ešte plech vymazaný roztopeným maslom
-
2
vymiešame syr, jogurt /podľa potreby/ vajíčka a pridáme sódu bikarbónu a 2 lyžice múky /nemusia byť/
-
3
uložíme 2 listy cesta, potrieme maslom a plnkou, postup opakujeme kým cesto nespotrebujeme.
-
4
pokrájame na kocky, pokvapkáme maslom a jemne potrieme jogurtom.
-
5
pečieme pri 200°C pokiaľ nezčervenie. Po dopečení jemne pofŕkame vodou zakryjeme papierom a utierkou.
@valeri , dúfam, že Vám bude chutnať :-)
@afataga , určite sa nepridávajú bylinky, keď sa feta zapečie je chuťovo úplne výborná lebo je slaná, tvaroh by bol skôr bez chuti. Keď však myslíš..., ale naozaj neviem aká by sa hodila...možno skôr cibuľka, alebo pažítka by sa hodila. "Alebo že by kôpor :-))))"
@irenaw , cesto si nosím z Bulharska, zamrazím...ale keď som pozerala to filo je presne to isté, sú to vlastne také tenké listy, však?
@hanak , ano presne dva listy na seba, pokropiť roztopeným maslom maslom a plnka, a pokračuješ zas dva listy /pláty/ maslo plnka kým sa ti neminú :-)
@havino , ďakujem :-)
varecha.pravda.sk/recepty/ayran-turecky-jogurtovy-napoj/2...
@astheart , ano aj toto je spôsob, je ich ešte mnoho, a tá babička čo vyrába to cesto už nie je "jednoduchá banica" resp. v doslovom preklade lesna-zn. ľahká :-)) tá už je ťažká :-)), ale kto si trúfa...ja mám času tak akurát, a treba aj žiť, takže si to nechám na dôchodok..hi,hi :-))))