Jednoduchá banica - Лесна баница fotorecept

alex37 - fotkaalex37, 29. októbra 2013
Jednoduchá banica - Лесна баница (fotorecept)
Foto: alex37

Banica je v podstate bulharský slaný alebo sladký koláč. Robí sa z neho množstvo verzií, aj s inými plnkami napr. špenátovou, jablkovou, Zobraziť celý popisBanica je v podstate bulharský slaný alebo sladký koláč. Robí sa z neho množstvo verzií, aj s inými plnkami napr. špenátovou, jablkovou, tekvicovou alebo pórovou, ale najobľúbenejšia vo všeobecnosti je so syrovom feta.

30 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
300 g
4 ks
300-400 g
1 čl
2 PL
80-100 g

Postup

  1. 1

    Potrebné suroviny na obr., pripravíme si ešte plech vymazaný roztopeným maslom

    Jednoduchá banica - Лесна баница (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    vymiešame syr, jogurt /podľa potreby/ vajíčka a pridáme sódu bikarbónu a 2 lyžice múky /nemusia byť/

    Jednoduchá banica - Лесна баница (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    uložíme 2 listy cesta, potrieme maslom a plnkou, postup opakujeme kým cesto nespotrebujeme.

    Jednoduchá banica - Лесна баница (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    pokrájame na kocky, pokvapkáme maslom a jemne potrieme jogurtom.

    Jednoduchá banica - Лесна баница (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    pečieme pri 200°C pokiaľ nezčervenie. Po dopečení jemne pofŕkame vodou zakryjeme papierom a utierkou.

Diskusia k receptu

eviana
@alex37 , woooou... ja som tak rada, že si sem pridala tento recept. Videla som ho v nejakej relácii pripravovať a nezapamätala som si názov, ale veľmi sa mi páčil... určite ho vyskúšam, vyzerá úžasne, veľmi ďakujem za recept, ukladám a jasných 5* dávam :)
valeri
Myslím, že viem, čo tento víkend budem piecť :-)). Uložila som si recept, najradšej by som ho urobila hneď, ale deti prídu až koncom týždňa.
afataga
super recept, velmi sa mi paci, hura ze tam nejde kopor :-), napadlo ma, ze feta a jogurt nemaju ziadnu vyraznu chut, mohli by sa pridat nejake bylinky?
alex37
@eviana , som rada, že sa ti páči, a že som ti ho pripomenula :-)
@valeri , dúfam, že Vám bude chutnať :-)
@afataga , určite sa nepridávajú bylinky, keď sa feta zapečie je chuťovo úplne výborná lebo je slaná, tvaroh by bol skôr bez chuti. Keď však myslíš..., ale naozaj neviem aká by sa hodila...možno skôr cibuľka, alebo pažítka by sa hodila. "Alebo že by kôpor :-))))"
alex37
@slnecnicovka , ďakujem, špenát sa v podstate pridáva k týmto istým ingredienciám len sa udusí vo vode a scedí. /takže zostáva aj jogurt aj syr.../
marianne
Keby som sa posadila k plechu,uz asi od neho neodidem,mne na slano,poprosim.Uz som raz podobne nieco jedla,uz nepamatam presne kde,asi v Grecku...strasne dobre to bolo.
marianne
Snazim sa o trosku zdravsie,vsak 20 uz minulo,ale to je vsetko.Ale v takychto pripadoch neodolam...:-)
irenaw
aj mne sa páči, ide do KK :-) prosím ťa, cesto lístkové znamená to tenké, čo predávajú ako štúdľové? klasické lístkové mi tam akosi nepasuje. pôvodne som myslela na filo a že teda štrúdľovým nahradiť, lebo je tiež dosť tenké. či sa mýlim?
hanak
Pekny recept hodny 5*, len nerozumiem bodu 3: to polozim na seba 2 platy a az na ne plnku a pokracujem zas platom a plnkou?
alex37
@marianne , to bolo zo srandy :-) /tá diéta/ a správne, že neodoláš :-)
@irenaw , cesto si nosím z Bulharska, zamrazím...ale keď som pozerala to filo je presne to isté, sú to vlastne také tenké listy, však?
@hanak , ano presne dva listy na seba, pokropiť roztopeným maslom maslom a plnka, a pokračuješ zas dva listy /pláty/ maslo plnka kým sa ti neminú :-)
tatranocka
Takže nie lístkové,ale filo cesto-rozumiem tomu dobre? Lebo vrstvené lístkové cesto sa neprepečie tak,aby bolo chutné.
alex37
@tatranocka , áno je to cesto Filo, myslela som že aj to je niečo ako lístkové, takže osprevedlňujem sa, asi to opravím v ingr.
irenaw
áno, štrúdľové sú tenké listy, dajú sa použiť ako filo :-)
havino
pekný recept, určite myslela štrudlové cesto , uložím
mariamka
vyzera to uzasne a ked je k mani hotove cesto, ani nie narocne, napln by nam urcite chutila presne takto naslano, KK :)
gubics
Zdá sa, že nám ponúkli perfektný a jednoduchý recept.Určite ho vyskúšam.
alex37
@gubics , som rada že sa ti páči, daj vedieť ako sa podaril :-) pekný deň
astheart
Je to zajímavé! :) Tady jsem našla postup trošku jinak:


astheart
A tady je domácí výroba těsta (sice to není asi celé, ale pochopit se to dá...) :


alex37
@slnecnicovka , rado sa stalo:-)
@astheart , ano aj toto je spôsob, je ich ešte mnoho, a tá babička čo vyrába to cesto už nie je "jednoduchá banica" resp. v doslovom preklade lesna-zn. ľahká :-)) tá už je ťažká :-)), ale kto si trúfa...ja mám času tak akurát, a treba aj žiť, takže si to nechám na dôchodok..hi,hi :-))))
janger
No tu chut si uplne viem predstavit. Fetu mam moc rada. A myslim, ze ako spominas, aj taka oprazena cibulka, alebo pre mna aj kopor :-) by boli vyborne do tej naplne. Ale aj takto, fantazia ....:-).
1x onika
alex37
@janger , tá chuť je skvelá, vyskúšaj, ak máš rada fetu určite ti bude chutiť:-)
amelie
@alex , tvoja banica je neodolateľná, mám v mrazničke tenké štrúdľové cesto, idem ho vybrať:-) prosím ťa, akú funkciu tam má jedlá sóda?
alex37
sóda je na kyprenie a prevzdušnenie tej plnky ona vlastne trocha "narastie" :-) nie je ju vôbec cítiť, nemusíš sa obávať. :-)

Zaujímavé video z archívu TV Varecha