Jazmínová ryža

seyo - fotkaseyo, 21. mája 2011
Jazmínová ryža
Foto: seyo

Kúpil som thajskú ryžu, na obale návod po anglicky a česká nálepka .. informácie o množstve vody nesedeli a nechcel som zase uvariť "ryžovú Zobraziť celý popisKúpil som thajskú ryžu, na obale návod po anglicky a česká nálepka .. informácie o množstve vody nesedeli a nechcel som zase uvariť "ryžovú kašu" .. tak som googlil a z rôznych postrehov a doporučení som skĺbil nasledujúci postup. Musím sa pochváliť, že nadmieru spokojne :-)

4
porcie
30 minút
príprava

Suroviny

 vriaca




Postup

  1. 1

    Na štyri porcie som potreboval 1,5 hrnčeka ryže, ktorú som v sítku (cedníku) dobre popreplachoval pod tečúcou vlažnou vodou.

  2. 2

    Medzitým mi v rýchlovarnej konvici zovrelo niečo viac ako liter vody. Touto vodou som pomaly rovnomerne prelial pripravenú ryžu v cedníku a celý postup zopakoval ešte raz.

  3. 3

    Ryžu dvakrát preliatu vriacou vodou som dal na teflonovú panvicu a varechou rozdrobil (stihla sa nám zlepiť). Tretí krát mi vrie voda v kanvici...

  4. 4

    Zovretou vodou pomaly zalievam ryžu na panvici tak, aby bola celá ponorená .. voda nesmie byť vyššie ako ryža (max 1mm, žiaden bazén). Posolím, zakryjem a púšťam sporák na stredný stupeň.

  5. 5

    Cez sklennú pokrievku vidím, že vody je menej (neotváram). Varila sa asi 5 minút. Potom ryžu odsuniem nabok a bez otvorenia ju nechám minimálne 15-20 minút stáť. Nakoniec ju premiešam a na prázdno prehltnem :-)

  6. 6

    Ryža je krásne sypká, aromatická a veľmi chutná. Dobrú chuť ;-)

Diskusia k receptu

jarco
Fakt nie je sranda uvariť ryžu tak ako má byť. Tvoj postup si odkladám, určite raz využijem.
kata50
Prekrásna ryža. Podlhovastú máme najradšej. Prosím, nedávaš na panvicu trochu oleja ?
lubjak
to teda vyskusam,ked som varila ryzu, vzdy som mala ryzovy puding,niekedy sa hodi ako priloha varena ryza viac
seyo
olej nedávam, stačí iba soľ, poprípade vegeta, alebo vývar zeleninový ... ryža má ale chuť sama o sebe, takže soľ :-)
2010
Dalsia vyhoda, robit takto jednoducho , ze to co ostane sa velmi lahko pouzije na dalsi den ako "Fried rice" -oprazena ryza a poriadne sa ochuti.Take super azijske rizoto.
lucylee
Thajská ryža je potvora, sa veľmi lepí, mi ju doma u našich robíme v hrnci na ryžu, ale ja ho doma nemám a skúšala som ju variť klasicky, ale bola taká lepkavá a stuhnutá, že až. Skúsim takto.
hannah22
jazmínová ryža je dobrota, pekný postup , dobre si to vyšpekuloval, ukladám možno sa raz zíde, dík....:))
sheilinka01
milujem jazminovu ryzu...ma sice svoju specificku vonu, ale chuti mi ovela viac ako klasicka a musi byt trochu lepkava...tato ryza je prave o tom...
daniella9
dakujem za postup:-), konečne nejaký, pri ktorom sa nemusím obávať, že mi z jazmínovej ryže zostane kaša:-D
jozka2
ryzu robim v rure ked sa pecie maso.Dam do hrnca,zalejem osolenou vodou alebo este lepsie vyvarom,pridam miesanu mrazenu zeleninu/hrasok mrkvu,kukuricu/premiesam,pridam na polovicu rozkrojenu cibulu,zakryjem vrchnakom ak memam ,alobalom,urobim zopar dierky,malicke,dam na 20 nim.do rury odkontrolujem ci to vsalo vsetku vodu/vodu pridavam normalne 1cup ryze 1,5cup vody/treba sledovat ci sa voda nedparila skor atd.ale po uvareni ryza sa vobec nelepi a krasne sa rozsypava,niekedy zalejem kuracim vyvarom,vtedy je ovela chutnejsia.
jozka2
aj tvoj postup je velmi dobry ano,ryzu aj ja premyvam 7 x aby sa vyplavil skrob.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia