Jazmínová ryža

Autor receptu: seyo

Kúpil som thajskú ryžu, na obale návod po anglicky a česká nálepka .. informácie o množstve vody nesedeli a nechcel som zase uvariť "ryžovú kašu" .. tak som googlil a z rôznych postrehov a doporučení som skĺbil nasledujúci postup. Musím sa pochváliť, že nadmieru spokojne :-)

4
porcie
30 minút
príprava

Postup

  1. Na štyri porcie som potreboval 1,5 hrnčeka ryže, ktorú som v sítku (cedníku) dobre popreplachoval pod tečúcou vlažnou vodou.
  2. Medzitým mi v rýchlovarnej konvici zovrelo niečo viac ako liter vody. Touto vodou som pomaly rovnomerne prelial pripravenú ryžu v cedníku a celý postup zopakoval ešte raz.
  3. Ryžu dvakrát preliatu vriacou vodou som dal na teflonovú panvicu a varechou rozdrobil (stihla sa nám zlepiť). Tretí krát mi vrie voda v kanvici...
  4. Zovretou vodou pomaly zalievam ryžu na panvici tak, aby bola celá ponorená .. voda nesmie byť vyššie ako ryža (max 1mm, žiaden bazén). Posolím, zakryjem a púšťam sporák na stredný stupeň.
  5. Cez sklennú pokrievku vidím, že vody je menej (neotváram). Varila sa asi 5 minút. Potom ryžu odsuniem nabok a bez otvorenia ju nechám minimálne 15-20 minút stáť. Nakoniec ju premiešam a na prázdno prehltnem :-)
  6. Ryža je krásne sypká, aromatická a veľmi chutná. Dobrú chuť ;-)