Jaternice a ich pečenie

daewootn - fotkadaewootn, 28. mája 2011
Jaternice a ich pečenie
Foto: daewootn

Jaternici ako takej sa budem venovať len zbežne. Receptov je veľa, ale hlavne som sa zameral na finálny proces, upečenie jaterničky. Prikladám aj jeden Zobraziť celý popisJaternici ako takej sa budem venovať len zbežne. Receptov je veľa, ale hlavne som sa zameral na finálny proces, upečenie jaterničky. Prikladám aj jeden z mnohá receptov, aby som dodržal regule ktoré stanovil tento program. Možno som porušil protokol a komentár neprejde, ale nakoľko chcem použiť obrázky som nútený postupovať takto.

3 - 4
porcie
120 minút
príprava
120 minút
na 180 °C

Suroviny

500 gram
1 polka
500 gram
600 gram
250 gram
2 ks
30 gram
6 strúčik
 podľa potreby
 podľa potreby
 podľa potreby
 podľa potreby
 podľa potreby na zahustenie
3 m. na klobásky




Postup

  1. 1

    Náhoda – na dnes som mal naplánované variť obed. Vybral som si menu jaternice a klobásky. Jaternice som mal svoje podľa ...varecha.sk/F433 zo dňa 14.mája 2010 s miernou úpravou. Zhodou okolnosti som sa zatúlal do komentárov –„ Ako piecť jaternice „. Zaujalo ma tam, že všetky komentáre boli zamerané na to, ako a na čom piecť jaternice, plyn, elektrika, v rule alebo na panvici a ako predísť tomu aby tieto nepráskali, poraďte a pod. Hore uvedené sa aj mne stávalo, aspoň jedna praskla, ale tomu som nevenoval pozornosť, boli chrumkavejšie, chutili a zato sa zjedli. Tak som dostal nápad, skúsiť upiecť ich podľa všetkých rád a vedomostí ktoré som mal. A toto sa mi aj podarilo. Tak teda čítajte a pozerajte!

    Jaternice a ich pečenie - obrázok 1
  2. 2

    Obrázok nad: zobrazuje uloženie pred začiatkom pečenia - doba pečenia bude 20 min.

    Jaternice a ich pečenie - obrázok 2
  3. 3

    Deň vopred som si vybral z mrazáka 4 ks. jaterníc a 2 ks. klobásky na pečenie a vložil som ich do chladničky. Okolo obeda som ich vybral z chladničky a dal do misy so studenou vodou. Pred začiatkom pečenia som ich vybral, opláchol, poprepi- choval vidličkou asi na 5 miestach a uložil na plech. Na dno plechu som predtým uložil mriežku a nalial asi 2 dcl. studenej vody. Štetcom som všetko ponatieral stu- denou vodou a zakryl alobalom. Až teraz som zapol rúru a nadstavil na 180°C. Jaterničky s plechom som vkladal do nepredhriatej rule. Časovač som nadstavil na 20 min. Po 20 min. som vybral plech s jaternicami von, odkryl som ich, znovu ponatieral stu- denou vodou a nezakryté vložil späť do rule na 15 min. /Pečú sa stále pri teplote 180°C./ Tento posledný úkon som opakoval ešte 3x, stále pri teplote 180°C. A div sa svete, žiadna sa nepretrhla, povrch bol krásne upečený, črievko chrumkavé. Sám som sa divil, že žiadne neprasklo. Boli to tenké klobásové črevá, zakúpené v Kau- fande a pri 5 vpichoch vidličkou bol predpoklad k roztrhnutiu. Aký výzor si jaterničky s klobásou zachovali vidieť na poslednom obrázku. Je pravdou, že sa to spolu pieklo 1:20 hod. ale stálo to zato. Nabudúce skúsim zvýšiť teplotu a tým skrátiť aj čas smaženia.

    Jaternice a ich pečenie - obrázok 3
  4. 4

    - len pre porovnánie, jaterničky sú stále pohromade

    Jaternice a ich pečenie - obrázok 4

Diskusia k receptu

honestka
ozaja vyzeraju na zaharyznutie sa so vsetkymi prilohami, ktore mas na krasnom obrusku. (Chvalim aj tie sikovne ruky, ktore ho vysili).

Tiez mi nevadi, ked jaternica praskne, avsak pre vzhlad je lepsia taka cela. Teraz je iba problem, ze ich nemam poruke a ked sa pecu na mriezke tak su chrumkave aj zospodu.
evas13
Páči sa mi popis pečenia jaterničiek, u nás "hurky" a má to niečo do seba, čím dlhšie sa tomu človek venuje, tým dostáva požadovanú chrunkavosť.
kucharronald
Tečú mi slinky na klávesnicu :) Závisí to aj od toho, či črevá sú domáce, alebo kúpené. Pred 2 rokmi sme mali domáce, boli skvelé, neroztrhli sa. Potom sme ich robili viac, a domáce črevá nestačili, tak sme kúpili. Tie praskali pri pečení, lebo boli tenšie, a určite boli chemicky nejak spracované.
U nás sa kurky doma jedia chlebom, s uhorkami alebo so šalátikom :)
sovka62
Ďakujem za rady. Mne jaternice doteraz praskli vždy a hoci chuť je v poriadku, ten vzhľad uberá chuť do jedla. Takže ukladám a keď príde zabíjačková sezóna, vyskúšam.
evia
pripájam sa k sovka62, ten návod je vynikajúci,
lidia3
Ja mam domace jelitka ktore su v mraziaku.,z mraziaka ich vyberiem a dam na pekač take zamrznute pečiem na 200 stupnov asi 45 minut počas pečenia ich otačam nič pod jelitka nedavam a neprasknu.
angiek
ja som sa najedla jaterniciek z domacej vyroby az az, väcsinou sa piekli podliate vodou na mensej teplote, priznam sa mne prasknute nevadilo, dokonca som ho mala radsej, zdalo sa mi chrumkavejsie ako ten zvysok :)
murgaska
No to sa mi paci,moj syn 45 kanadske decko,skusal vyrabat,ale nemal dost dobry recept,malo slane,trochu suche,tak som ho velmi potesila s Tvojim ,Uvidime ako to vyrobi.Diky
hubata
Ježišííí .... tu je taká vôňa a je mi jedno či prasknú alebo nie. Len keby boli.
garanco
Výborný nápad, hodí sa aj v nezabíjačkovej sezóne, keď sa hurky vyberú z mrazničky ( a ešte keď sú spišské, s krúpami a krvou!!!) .
daewootn
.....garanco,ano, krúpky mi chýbali, dal som ryžu a to nie je ono, ryža je mäkká, dával som aj geršlu, nemal som ani tú, a červené alebo žem-
ľové, nieť krv. Kamarát mi niečo hovoril o suchej, zatial o tom neviem nič. Moje sú žemľové, obchod si z nás robí srandu 1 kg už 3,2€
garanco
@daewootn , skús zohnať krv niekde na družstve - na farme, kde zabíjajú prasce a popýtať ochotného chlapíka, aby ti zachytil krv aspoň do 0,7 dl fľaše, potom ju uvar vo dvoch mikroténových vreckách ( vo dvoch preto, ak by náhodou jedno prasklo a nemusel by si čistiť hrniec) , zamrazíš a používaš, kedy chceš.
daewootn
...pre garanco, ďakujem za radu, bývam 500 m od bývalého bitunku,
bohužial ho zbúrali. Ale priviedla si ma na myšlienku, veľmi dobrý kamarát chodí po dedinach zabíjať, odnesie to on. U mňa na rozdiel od manželky a syna každý veľký sviatok musím mať na stole zabijač-
kovú kašu /žebračiu /, biele jaterníčky, červené jaterničky, neúdenú
/ surovú / klobásku a vrchol je žemľová jaternička.....príjemný deň prajem
milan2
Ja dávam piecť hurky rovno z mrazničky, zmrazené na -18 stupňov celzia. Pečiem asi hodinu asi na 200 stupňoch. Väčšinou mi jedna praskne ale inak sú výborné. Nabudúce vyskúšam tento spôsob, možno sa mi bude výsledok lepšie páčiť.
myis
Ja zasa ľúbim prasknuté jaternice aj krvavnice, lebo sú chrumkavejšie, so surovou kyslou kapustou alebo s doma nakladanými uhorkami, a s doma pečeným chlebom. Dávam ich piecť ako Milan, lebo u nás čas sú peniaze.
vochomurka
smútok vládne v mojom srdci jaternicke mrchy praskli a ešte do tej vody pod nimi.
dorisa
Aj ja dávam piecť jaterničky priamo z mrazničky, polej ich olejom a šup do rúry.
gucky01
Ďakujem za výbornú radu pracujem v kuchyni a vždy mi nejaká ta hurka praskla.Musite uznať, že na tanieri to moc pekne neukáže.Hurky som popichal vidličkou na troch miestach ničím som ich nepodlial a potrel som ich studenou vodou.Konvektomat som nadstavil na 160 stupňov a piekol približne 40 minút,potrel som ich počas pečenia tri krát studenou vodou,čuduj sa svete z 30ks mi nepraskla ani jedna.Ešte raz veľká vďaka za radu.
daewootn
.......pre gucky01, som rád, že si si pomohol ale pomohol si aj mne.
Vyskušam nabudúce potieranie vodou po dobu pečenia, ako si písal
v Tvojom majli, já som ich potrel po dobu pečenia len výpekom, možno sa im ta studená voda zapáči....čauko!
rulik
neviem,možno by sa bravčová krv dala nahradiť husacou krvou,tá sa niekedy dala kúpiť v obchodoch ako "husí tučnice"
daewootn
....pre rulik, pekne pozdravenie, já osobne by som nikdy nedal husaciu krv do jaternice, to by bol veľký hriech . Viem čo hovorím, chovali sme husky, a pár som ich preto aj strovil. Mám už svoje roky a čo týka konzerv, tie boli strašné, nebrali sme ich ani na " čunder ". Vtedy bola v obehu konská saláma, kabanos a hlavne výborná polska klobása / ale náš výrobok /. Hlavne bolo to lacné, za 5 Kčs. som dostal kabanosu, že som sa mohol ním opásať. Väčšinou sme to jedli surové, prežili sme. Vtedy sme nevedeli nič o triglyceridoch, cholesterole, rakovine a pod. Už som sa nezdravo rozbehol, preto do jaterníc bravčovú krv / vraj je niečo dostať ako náhražku /, nekonzumoval som to, a husaciu na cibuľke so žemľou vysmaženou na husaciom sádle, to je papina.....čauko!
harvej
Miluji Slovenske jaternice.To je mňamka veliká.A tohle vypadá moc dobře.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia