Foto: daewootn
Jaternici ako takej sa budem venovať len zbežne. Receptov je veľa, ale hlavne som sa zameral na finálny proces, upečenie jaterničky. Prikladám aj jeden Zobraziť celý popisJaternici ako takej sa budem venovať len zbežne. Receptov je veľa, ale hlavne som sa zameral na finálny proces, upečenie jaterničky. Prikladám aj jeden z mnohá receptov, aby som dodržal regule ktoré stanovil tento program. Možno som porušil protokol a komentár neprejde, ale nakoľko chcem použiť obrázky som nútený postupovať takto.
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
500 gram |
|
1 polka |
|
500 gram |
|
600 gram |
|
250 gram |
|
2 ks |
|
30 gram |
|
6 strúčik |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby na zahustenie |
|
3 m. na klobásky |
|
Postup
-
1
Náhoda – na dnes som mal naplánované variť obed. Vybral som si menu jaternice a klobásky. Jaternice som mal svoje podľa ...varecha.sk/F433 zo dňa 14.mája 2010 s miernou úpravou. Zhodou okolnosti som sa zatúlal do komentárov –„ Ako piecť jaternice „. Zaujalo ma tam, že všetky komentáre boli zamerané na to, ako a na čom piecť jaternice, plyn, elektrika, v rule alebo na panvici a ako predísť tomu aby tieto nepráskali, poraďte a pod. Hore uvedené sa aj mne stávalo, aspoň jedna praskla, ale tomu som nevenoval pozornosť, boli chrumkavejšie, chutili a zato sa zjedli. Tak som dostal nápad, skúsiť upiecť ich podľa všetkých rád a vedomostí ktoré som mal. A toto sa mi aj podarilo. Tak teda čítajte a pozerajte!
-
2
Obrázok nad: zobrazuje uloženie pred začiatkom pečenia - doba pečenia bude 20 min.
-
3
Deň vopred som si vybral z mrazáka 4 ks. jaterníc a 2 ks. klobásky na pečenie a vložil som ich do chladničky. Okolo obeda som ich vybral z chladničky a dal do misy so studenou vodou. Pred začiatkom pečenia som ich vybral, opláchol, poprepi- choval vidličkou asi na 5 miestach a uložil na plech. Na dno plechu som predtým uložil mriežku a nalial asi 2 dcl. studenej vody. Štetcom som všetko ponatieral stu- denou vodou a zakryl alobalom. Až teraz som zapol rúru a nadstavil na 180°C. Jaterničky s plechom som vkladal do nepredhriatej rule. Časovač som nadstavil na 20 min. Po 20 min. som vybral plech s jaternicami von, odkryl som ich, znovu ponatieral stu- denou vodou a nezakryté vložil späť do rule na 15 min. /Pečú sa stále pri teplote 180°C./ Tento posledný úkon som opakoval ešte 3x, stále pri teplote 180°C. A div sa svete, žiadna sa nepretrhla, povrch bol krásne upečený, črievko chrumkavé. Sám som sa divil, že žiadne neprasklo. Boli to tenké klobásové črevá, zakúpené v Kau- fande a pri 5 vpichoch vidličkou bol predpoklad k roztrhnutiu. Aký výzor si jaterničky s klobásou zachovali vidieť na poslednom obrázku. Je pravdou, že sa to spolu pieklo 1:20 hod. ale stálo to zato. Nabudúce skúsim zvýšiť teplotu a tým skrátiť aj čas smaženia.
-
4
- len pre porovnánie, jaterničky sú stále pohromade
Tiez mi nevadi, ked jaternica praskne, avsak pre vzhlad je lepsia taka cela. Teraz je iba problem, ze ich nemam poruke a ked sa pecu na mriezke tak su chrumkave aj zospodu.
U nás sa kurky doma jedia chlebom, s uhorkami alebo so šalátikom :)
ľové, nieť krv. Kamarát mi niečo hovoril o suchej, zatial o tom neviem nič. Moje sú žemľové, obchod si z nás robí srandu 1 kg už 3,2€
bohužial ho zbúrali. Ale priviedla si ma na myšlienku, veľmi dobrý kamarát chodí po dedinach zabíjať, odnesie to on. U mňa na rozdiel od manželky a syna každý veľký sviatok musím mať na stole zabijač-
kovú kašu /žebračiu /, biele jaterníčky, červené jaterničky, neúdenú
/ surovú / klobásku a vrchol je žemľová jaternička.....príjemný deň prajem
Vyskušam nabudúce potieranie vodou po dobu pečenia, ako si písal
v Tvojom majli, já som ich potrel po dobu pečenia len výpekom, možno sa im ta studená voda zapáči....čauko!