Jaternice a ich pečenie

daewootn - fotkadaewootn, 28. mája 2011
Jaternice a ich pečenie
Foto: daewootn

Jaternici ako takej sa budem venovať len zbežne. Receptov je veľa, ale hlavne som sa zameral na finálny proces, upečenie jaterničky. Prikladám aj jeden z mnohá receptov, aby som dodržal regule ktoré stanovil tento program. Možno som porušil protokol a komentár neprejde, ale nakoľko chcem použiť obrázky som nútený postupovať takto.

3 - 4
porcie
120 minút
príprava
120 minút
na 180 °C

Suroviny

500 gram
1 polka
500 gram
600 gram
250 gram
2 ks
30 gram
6 strúčik
 podľa potreby
 podľa potreby
 podľa potreby
 podľa potreby
 podľa potreby na zahustenie
3 m. na klobásky

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Náhoda – na dnes som mal naplánované variť obed. Vybral som si menu jaternice a klobásky. Jaternice som mal svoje podľa ...varecha.sk/F433 zo dňa 14.mája 2010 s miernou úpravou. Zhodou okolnosti som sa zatúlal do komentárov –„ Ako piecť jaternice „. Zaujalo ma tam, že všetky komentáre boli zamerané na to, ako a na čom piecť jaternice, plyn, elektrika, v rule alebo na panvici a ako predísť tomu aby tieto nepráskali, poraďte a pod. Hore uvedené sa aj mne stávalo, aspoň jedna praskla, ale tomu som nevenoval pozornosť, boli chrumkavejšie, chutili a zato sa zjedli. Tak som dostal nápad, skúsiť upiecť ich podľa všetkých rád a vedomostí ktoré som mal. A toto sa mi aj podarilo. Tak teda čítajte a pozerajte!

    Jaternice a ich pečenie - obrázok 1
  2. 2

    Obrázok nad: zobrazuje uloženie pred začiatkom pečenia - doba pečenia bude 20 min.

    Jaternice a ich pečenie - obrázok 2
  3. 3

    Deň vopred som si vybral z mrazáka 4 ks. jaterníc a 2 ks. klobásky na pečenie a vložil som ich do chladničky. Okolo obeda som ich vybral z chladničky a dal do misy so studenou vodou. Pred začiatkom pečenia som ich vybral, opláchol, poprepi- choval vidličkou asi na 5 miestach a uložil na plech. Na dno plechu som predtým uložil mriežku a nalial asi 2 dcl. studenej vody. Štetcom som všetko ponatieral stu- denou vodou a zakryl alobalom. Až teraz som zapol rúru a nadstavil na 180°C. Jaterničky s plechom som vkladal do nepredhriatej rule. Časovač som nadstavil na 20 min. Po 20 min. som vybral plech s jaternicami von, odkryl som ich, znovu ponatieral stu- denou vodou a nezakryté vložil späť do rule na 15 min. /Pečú sa stále pri teplote 180°C./ Tento posledný úkon som opakoval ešte 3x, stále pri teplote 180°C. A div sa svete, žiadna sa nepretrhla, povrch bol krásne upečený, črievko chrumkavé. Sám som sa divil, že žiadne neprasklo. Boli to tenké klobásové črevá, zakúpené v Kau- fande a pri 5 vpichoch vidličkou bol predpoklad k roztrhnutiu. Aký výzor si jaterničky s klobásou zachovali vidieť na poslednom obrázku. Je pravdou, že sa to spolu pieklo 1:20 hod. ale stálo to zato. Nabudúce skúsim zvýšiť teplotu a tým skrátiť aj čas smaženia.

    Jaternice a ich pečenie - obrázok 3
  4. 4

    - len pre porovnánie, jaterničky sú stále pohromade

    Jaternice a ich pečenie - obrázok 4
Recept je zaradený do kategórií:
Bravčové mäso, Slovenská kuchyňa, Hlavné jedlá, Obed, Večera, Pečené

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
ozaja vyzeraju na zaharyznutie sa so vsetkymi prilohami, ktore mas na krasnom obrusku. (Chvalim aj tie sikovne ruky, ktore ho vysili).

Tiez mi nevadi, ked jaternica praskne, avsak pre vzhlad je lepsia taka cela. Teraz je iba problem, ze ich nemam poruke a ked sa pecu na mriezke tak su chrumkave aj zospodu.
Páči sa mi popis pečenia jaterničiek, u nás "hurky" a má to niečo do seba, čím dlhšie sa tomu človek venuje, tým dostáva požadovanú chrunkavosť.
Tečú mi slinky na klávesnicu :) Závisí to aj od toho, či črevá sú domáce, alebo kúpené. Pred 2 rokmi sme mali domáce, boli skvelé, neroztrhli sa. Potom sme ich robili viac, a domáce črevá nestačili, tak sme kúpili. Tie praskali pri pečení, lebo boli tenšie, a určite boli chemicky nejak spracované.
U nás sa kurky doma jedia chlebom, s uhorkami alebo so šalátikom :)