Jaternice a ich pečenie

Autor receptu: daewootn

Jaternici ako takej sa budem venovať len zbežne. Receptov je veľa, ale hlavne som sa zameral na finálny proces, upečenie jaterničky. Prikladám aj jeden z mnohá receptov, aby som dodržal regule ktoré stanovil tento program. Možno som porušil protokol a komentár neprejde, ale nakoľko chcem použiť obrázky som nútený postupovať takto.

3 - 4
porcie
120 minút
príprava
120 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Náhoda – na dnes som mal naplánované variť obed. Vybral som si menu jaternice a klobásky. Jaternice som mal svoje podľa ...varecha.sk/F433 zo dňa 14.mája 2010 s miernou úpravou. Zhodou okolnosti som sa zatúlal do komentárov –„ Ako piecť jaternice „. Zaujalo ma tam, že všetky komentáre boli zamerané na to, ako a na čom piecť jaternice, plyn, elektrika, v rule alebo na panvici a ako predísť tomu aby tieto nepráskali, poraďte a pod. Hore uvedené sa aj mne stávalo, aspoň jedna praskla, ale tomu som nevenoval pozornosť, boli chrumkavejšie, chutili a zato sa zjedli. Tak som dostal nápad, skúsiť upiecť ich podľa všetkých rád a vedomostí ktoré som mal. A toto sa mi aj podarilo. Tak teda čítajte a pozerajte!
  2. Obrázok nad: zobrazuje uloženie pred začiatkom pečenia - doba pečenia bude 20 min.
  3. Deň vopred som si vybral z mrazáka 4 ks. jaterníc a 2 ks. klobásky na pečenie a vložil som ich do chladničky. Okolo obeda som ich vybral z chladničky a dal do misy so studenou vodou. Pred začiatkom pečenia som ich vybral, opláchol, poprepi- choval vidličkou asi na 5 miestach a uložil na plech. Na dno plechu som predtým uložil mriežku a nalial asi 2 dcl. studenej vody. Štetcom som všetko ponatieral stu- denou vodou a zakryl alobalom. Až teraz som zapol rúru a nadstavil na 180°C. Jaterničky s plechom som vkladal do nepredhriatej rule. Časovač som nadstavil na 20 min. Po 20 min. som vybral plech s jaternicami von, odkryl som ich, znovu ponatieral stu- denou vodou a nezakryté vložil späť do rule na 15 min. /Pečú sa stále pri teplote 180°C./ Tento posledný úkon som opakoval ešte 3x, stále pri teplote 180°C. A div sa svete, žiadna sa nepretrhla, povrch bol krásne upečený, črievko chrumkavé. Sám som sa divil, že žiadne neprasklo. Boli to tenké klobásové črevá, zakúpené v Kau- fande a pri 5 vpichoch vidličkou bol predpoklad k roztrhnutiu. Aký výzor si jaterničky s klobásou zachovali vidieť na poslednom obrázku. Je pravdou, že sa to spolu pieklo 1:20 hod. ale stálo to zato. Nabudúce skúsim zvýšiť teplotu a tým skrátiť aj čas smaženia.
  4. - len pre porovnánie, jaterničky sú stále pohromade