Jarná šalátová polievka

monzy - fotkamonzy, 26. apríla 2010

Túto polievku varieva moja mama a teraz už mnoho rokov úspešne aj moja manželka, a občas aj ja - ale ja ju radšej konzumujem :-). Najradšej ju mám studenú a dobre dokyslenú octom, rovno z chladničky. Je veľmi osviežujúca. Viem, že koľko ľudí, toľko chutí, ale takto ju robievame my... Recept je na 2 až 2,5 l polievky.

Suroviny

5 - 6 drevených varešiek
1 liter
1 liter
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Slaninku nakrájame a dáme do hrnca. Keď sa rozpustí, pridáme 5 - 6 drevených varešiek polohrubej múky a urobíme zápražku. Do zápražky pridáme kôpor (niekto ho pridáva až nakoniec, do hotovej polievky) a zalejeme litrom vody. Necháme zovrieť. Medzitým si nakrájame hlávkový šalát na malé kúsky. Do vriacej vody pridáme mlieko a na miernom ohni (kto nemá oheň, na miernej elektrike) znovu necháme prevrieť. Potom pridáme nakrájaný šalát a tesne pred varom odstavíme. Podávame so zemiakovou kašou, ktorú naložíme ako prvú na okraj taniera (tak do 1/4 objemu taniera) a doplníme šalátovou polievkou. Dobrú chuť!!!

Diskusia k receptu

babidka
urcite vyskusam , na lahky obed alebo veceru ako stvorene . Ocot davas az na koniec , ze ?
hanina
Aj my to robíme desaťročia - ale bez slaninky a šalát vkladám po odstavení. Robím to ako polievku alebo s kašou a volským okom. Bez tohto jedla nemôže byť ani jar.
monzy
No, my máme radi "diétne jedlá", preto tá slaninka :-)
starka
Pridávam vynikajúci tip na spracovanie väčšieho množstva jarného šalátu, na ktorý som prišla keď som ho pestovala vo fólii a tam samozrejme dozrel všetok naraz. Keď som už nakrmila rodinu aj susedov, prišlo na rad rozmýšľanie čo s ním, aby sme si pochutili aj inokedy : Spravím zápražku a zalejem smotanou na varenie (aby bola hustá ako puding) vo väčšom hrnci. Potom pokrájam šalát a pridávam dovtedy, kým nezredne na omáčku. Touto naplním vrecká do mrazničky a používam v zime na omáčku alebo polievku. Riediť stačí už len vodou a dochutiť podľa potreby.
honestka
Toto mozem a robim. My sme ju doma volali "HANDROVA" polievka a tiez ju tu varim stale a mozeme aj na teplo, aj na studeno hlavne v lete
- je vyborna
hanina
@starka tak ja srdečne ďakujem - nech sejem ako chcem po sebe vždy ho mám veľa A asi si budem musieť kúpiť ďaľšiu mrazničku..
sovka62
Aj ja ju robievam, skoro rovnako. Hlavné je, že ten šalát sa tam vloží až na koniec, aby rebierka zostali chrumkavé, taký celkom uvarený nám nechutí.
monzy
:-) - schválne som to napísal tak, ako sa niekedy odmeriavalo. Klasická drevená vareška mala priemer plochy na konci cca 5-6 cm a na tú sa naberala múka. Ja som včera dal do zápražky 5 polievkových lyžíc múky zarovnaných po okraj :-)
oskarlo
pamätam....ako malý som ju vobec nemusel,ale teraz ju robievam celoročne a nikdy sa jej neviem dojest, hlavne v noci priamo z chladnicky. Vyskušal som pridat pred koncom zaprazky pridat cesnak a velmi mi tam pasuje...
klaura
táto jarná polievočka je výborná a veľmi obľúbená aj u nás ... ja robím zásmažku zriedenú mliekom alebo smotanou (vtedy je oveľa lepšia), po odstavení dávam nadrobno nakrájaný šalát, ktorý už nevarím, ochutím soľou, cukrom, octom, pridám veľa kôpru a vajíčko natvrdo na koliečka nakrájané ... viac na obed nepotrebujem :)
monzy
Veľmi sa k nej hodia napr. dobré palacinky.
zitar
Tak toto je bomba, varievam ju do úmoru, s cesnakom a veľa kôpru.
Môj muž by ju jedol na raňajky, obed, aj večeru.