Jankine medovníčky

soniatko - fotkasoniatko, 15. novembra 2011
Jankine medovníčky
Foto: soniatko

Tieto medovníčky pečiem už 12.rok. Recept mi dala moja zlatá susedka, ktorá sa prisťahovala do našej malebnej viesky a podelila sa o rodinny recept. Garantujem Vám, že makkšie medovníčky ste ešte nemali. Hor sa do toho!

Suroviny

1 Kg
1/2  Kg
200 g
2 dl
250 ml
2 ks
1-2  PL
2 kl

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do hrnca dáme variť vodu, cukor,med a palmarin. Necháme zovrieť a opatrne varíme cca 2min. Necháme vychladnúť.

    Jankine medovníčky - obrázok 1
  2. 2

    Všetky sypké suroviny dobre premiešame, pridáme cit. kôru,vajcia a vychladnutú uvarenú zmes. Takto pripravené cesto odložíme do chladu, najlepšie aspoň cez noc.

    Jankine medovníčky - obrázok 2
  3. 3

    Vyvaľkám asi na 0,5cm a vykrajujeme medovníčky. Ihneď po dopečení potierame rozšľahaným celým vajíčkom.Medovníčky sú tak krásne lesklé. Zdobíme podľa svojej fantázie bielkovou polevou. Ja nechávam medovníčky aspoň jeden deň po upečení "vydýchať" poleva sa potom neolupuje a neodpadáva.

    Jankine medovníčky - obrázok 3
  4. 4

    pridavam ešte pár fotiek... možno niekoho inšpirujú...

    Jankine medovníčky - obrázok 4
  5. 5

    dnes som sa trošku viac vyhrala

    Jankine medovníčky - obrázok 5
  6. 6

    čipková technika s glazúrou

    Jankine medovníčky - obrázok 6
  7. 7

    čistá čipková technika

    Jankine medovníčky - obrázok 7
  8. 8

    minisrdiečko

    Jankine medovníčky - obrázok 8

Diskusia k receptu

145 komentárov k receptu
kocky! cukor je spravny... uvari sa to na sirup :o))) ale ved na vianoce sa hadam nebudeme zatazovat kaloriami... ci? a tesim sa ze sa pacia... je to moje hobby uz od 14 rokov je to moja parketa v nasej familii a ak chcem ozdobit pre celu rodinu nezostava mi nic ine len ich piect uz takto skoro... ale na papanie ich peciem tesne pred vianocami. cerstve su naj naj naj...
no bielkova poleva je vzdy risk. ja kupujem cukor v madarsku-kvalita polkilove balenie a robim od oka naozaj neviem presne mnozstvo 2 bielky cca 200dg cukru a par kvapiek citronovej stavy. zmiesam varechou a potom mixerom.a ked je to riekde pridam este cukor...
Tak ako som už viac krát písala, obdivujem prispievateľov a nie je tomu inak ani v tomto prípade-nádherné perníčky, ušľachtilý koníček :-)
hovorí sa,že kto ovláda ručné práce napr, vyšívanie vie aj zdobiť medovníčky. Treba prax, zručnosť a pevnú ruku. Máš ich doslova výstavné:)
dakujem moc este raz a uz sa pomaly rozbieham s receptami stale som to odkladala ale inspirujem sa ja od vas tak snad mozno aj ja niekoho inspirujem :o) mimochod uz mi bubla sirup na dlasiu varku medovnikov...
wau wau waaaau to je náááááádhera ako malovanéééé ..... aj ja chcem raz také dokázať urobiť je to prekrásne ??? ja robím tiež každý rok medovníčky ale často mi nezmäknú a neviem dovod :-((( ale teraz skúsim podla teba aj ked ani zdaleka nebudú také krásne ako tvoje ale dúfam , že budú mäkučké .... ešte raz wau dole klobúk :-) ukladám KK
Pekne ozdobené, sú ako keby si ich zdobila podľa kockovanej predlohy na háčkovanie. Prekrásne, tá čisto biela farba pôsobí takým vznešeným slávnostným dojmom.
Soniatko ja by som sa ťa chcela opýtať na to cesto , dnes som ho urobila a už je v chladničke ale sa mi zdá dosť riedko a neviem či to tak má byť ??? nie je to také tuhé cesto ako napríklad linecké alebo také nejaké ale ja také redšie .. je to v poriadku ??? dakujem
@tinca vysivat trosku viem :o) ale vies vyrastala som v dobe ked nas pani vychovavatelka v druzine ucila vysivat decky sit pre babiky strikovat sal na zimu...dnes som za to vdacna a urcite moje buduce deticky budu mat pravidelny kruzok sikovnych ruk!dobrovolne -nasilu ako to bolo aj v mojom pripade :o)
ano ano anooo som velmi spokojná .... medovníčky sú krásne a výýýborné , moje deti už polovičku pojedli tak musím urobiť ešte aspon z troch dávok :-)) dakujem za super receptík som zaň veeelmi vdačná :-)
veru som spokojná dnes som robila z dvoch dávok na perníkové chalúpky a predtým z jednej :-D takže majú velikánsky úspech , sú úžasné a jednoduché :-) ešte raz vdaka za recept čo budem určite využívať každoročne :-))
ja sa chcem spytat ci moze ist do cesta aj hera?? namiesto palmarinu... cesto moze postat aj dlhsie?? spravila by som ho dnes a robila az v sobotu alebo nedelu?? samozrejme musim pochvalit tvoje medovnicky.. su dokonale... k tomu niet co dodat....
@zuzula2 mozes prida aj heru ale z mojich skusenosti hera je makksia a cesto sa pri valkani a vykrajovani viac lepilo. a postat mozu aj tyzden vobec tonevadi naopak lepsie sa spoja vsetky chute a vone...
tak to je super.. kupila som totiz 3 hery (boli k nim zadarmo 4 vykrajovacky).. a aj to je super ze moze dlhsie postat cesto.... spravim si ho teda uz dnes :-) uz sa neviem dockat... juuuj tesiiim sa :-) napisem ako sa podarili
tak pernicky su skoro hotove... cely den ich dnes robim a cesto je dokonale.. pernicky su makulinulinke :-) najprv som sa bala ze je to velmi riedke ale dnes som mala problem dostat to s misi.. robila som rovno s dvojitej davky. robim aj chalupku a zvonceky a vianocny stromcek, samozrejme aj obycajne pernicky :-) zajtra dam urcite aj fotky :-) ak dovolis s prilohou tvojho cesta :-)
Klobúk dole,klikla som si na teba a tvoje perníčkysuper,vyskúšam aj tvoje cesto,chcela by som hneď mäkučké,a zdobenie,mám sa čo učiť ja som to tento rok robila prvý krát na hody,dík....
@soniatko , nadhera- klobuk dole! Toto uz je umelecke dielo. Ja by som sa aj bala ich jest, take krasne. Tolko prace a o chvilu nevidiet nic. Ale si sikulka- moj manzel bol uneseny pohladom na ne :)
Tak aj ja som dnes zamiesila z 1/2 dávky a chcela som vedieť, či má byť cesto redšie, ale už som sa dočítala :) Bolo by dobré to dopísať do receptu. Tak dúfam, že sa mi neroztečú ako po minulé roky :(
Ale určite nebudú také nádherné ako tvoje....
Sú dobré, len to preboha nerobte s Herou, strašne je to riedke! A pozor, zväčšia svoj objem. Z hviezdičiek, čo som vykrajovala sa vykľuli kvetiny, alebo čo. Ale nevadí, pri ozdobovaní to obreslím na hviezdičku. Ináč chuťovo dobré.
sú nádherné!!!chcem sa ale opýtať na množstvo medu , až 2 dl? Robievala som z 2-3 lyžíc,mysliac si,že z vačšieho množstva by boli tvrdé.Ukladám do KK,ale toho roku ešte nebudem skúšať, lebo najmladšia dcérka ešte nemá 2 roky/med/, ale na ďalší rok bude recept pripravený.Dakujem
medovníky sú výborné, ale trochu sa roztiekli. Ked som však cesto
premiesila s troškou múky, perníčky držali tvar. Vďaka za recept :)
Dobrý den, včera som zarobila cesto presne podla návodu a dnes som ho vybrala a je dosť tuhé, tak neviem prečo, mohli by ste mi prosím poradiť? dakujem
s radostou @majo51 tak to ma byt ale ak ho nechate par min pri izbovej teplote a premiesite bude sa vam s nim dobre pracovat nenechajte ho vsak uplne zmaknut bude sa lepit!!! a postupnim pridavanim muky budu medovnicky tvrdsie a tvrdsie... ja to robim tak ze si postupne odtrham cast cesta a dalej spracovavam vykrajujem a zvysok drzim v chlade
ja som tohto roku začala piecť pomerne neskoro, až teraz týždeň pred Vianocami. Medovníčky pečiem už roky podľa jedného receptu, ktorý je dobrý, ale musím piecť aspoň tri týždne dopredu a medovníčky potom skladovať v plechovej dóze aby zmäkli. Preto som teraz hľadala recept na medovníčky ktoré sú hneď mäkké a natrafila som na tvoj recept. Keď som si prečítala všetky komentáre neváhala som a v piatok som si zamiesila cesto. Dnes som piekla a musím len chváliť. Po zarobení bolo cesto síce riedke, ale držala som sa radami, ktoré tu sú a naozaj cesto po dvoch dňoch bolo krásne, elastické, výborne sa s ním pracovalo. Medovníčky sa pri pečení neroztekali, krásne držali tvar. Také krásne a chutné medovníčky som veru ešte nemala. Takže ďakujem za skvelý recept. Odteraz pečiem len podľa neho. Zdobenie ma čaká až v stredu, také krásne ako ich máš ty nebudú, ale to nevadí hlavne, že sú chuťovo výborne :-)
Soniatko, prosim ta, mohla by som pouzit maslo namiesto toho Palmarinu? Tie slovenske margariny totiz nemam. A ako ich skladujes? V kovovych dozach, v kartonovych...? Dakujem vopred.
Tak prave som ich upiekla:-). Robila som s maslom, bez problemu.... Tiez som si najprv myslela, ze je cesto moc riedke. Ale pekne v chladnicke zhustlo. Valkalo sa mi dobre, bolo to treba trosku pomucit. Spravila som len zo stvrt davky, nevedela som, ci sa podaria. Ale su teda velmi dobre! Cast som potrela vajickom aj pred pecenim, tie maju krajsiu farbu (podla mna). Niektore som ozdobila mandlou. A ostatne sa budem snazit trosku ozdobit. Ale to sa s tvojim ozdobovanim nebude dat porovnat. Tak pekne to neviem :-(. Dakujem za recept, urcite zopakujem :-).
@janger obdivuje ze 1/4 davky nikdy nevypocitas presnu hodnotu surovin. zistila som ze najlepsie su vzdy ked robimplnu celu davku... polovicna sa mi vobec nepacila a pritom ich peciem 12 rokov :o( takze tak :o)
Tak co varechacky? ideme na to? neviem ako vy ale ja som prave zahajila medovnikovu sezonu 2012 :o) idem zdobit prvu vaaarku :o) a straaaaaaaaaaasne sa z tohot tesim
No tak ja už idem na to. Potrebujem toho viac, aj na roznášanie po rodine. Tak skúsim tieto Tvoje medovníčky. Už sa teším.
@soniatko idem na to... skusim tento rok podla tvojho receptu... dufam len, ze sa mi nebude cesto moc neroztekat, lebo sa medovnicky chystam potom aj zdobit ;-)
este jedna otazocka - tu polevu mas vo viacerych vrecuskach s roznou hrubkou? ako dosiahnes take tenulinke linky? ja som minuly rok piekla a zdobila medovnicky prvy krat, aj recept som sem pridala, ale taketo krasne - na to asi clovek musi mat veeela skusenosti...
tuto su moje medovnicky:
 varecha.pravda.sk/recepty/medovnicky-podla-receptu-p-rezn...
takze pernicky su uz upecene... s cestom sa mi ale dost zle pracovalo.. pouzila som maslo a nie margarin a cesto bolo velmi velmi lepive a riedke :-( chutovo su ale velmi dobre ;-)
@zuzik a nechala si ich cez noc v chladnicke? cesto je riedke ale stuhne...nedosypat muku lebo budu tvrde!!! a ano sacky mam dva jeden s tenkou linkou a druhy s hrubsou na bodecky :o)
Rada by som vedela ako zdobíte tie medovníčky :)
Keď na spodu je celý biely podklad a na vrchu krásny "čipkovaný" vzor ... tá hmota na spodu je redšia ? alebo ako docielite to že je to tak krásne hladké :)
Neviem sa vynadívať, tento rok pečiem medovníčky od vás... v piatok zarobím cesto
@jajaem ano poleva na podklad je redsia odlozim si trosku bokom pocas zarabania redsej do sacika.. dorobim/dohustim cukrom ostatnu na linky a bodky ... potom si hustejsou polevou urobim linku resp tvrae ktory chcem vybielit... vyplnim ju riedkou polevou... necham dobre zaschnut a potom dalej dozdobim podla fantazie :o)
Ja som to zdobila len kvôli milému, on má rád perníčky nazdobené. Bývame na priváte a nemám žiadne sitko, takže cukor som nepreosiala. čiže som musela mať na sáčku väčšiu dierku, ale podľa priateľa platí taká rovnica: čím viac polevy, tým lepšie :D Tak som to potom už len tak flákala, stejne sa to zje . Mne chutia aj čisté :))
Ďakujem za recet :)
@soniatko - dneska som narazila na tvoj receptík, roky skúšam rozličné recepty na zaručene mäkké medovníky - no hádaj - samozrejme ani raz neboli mäkké, skôr to bola zbraň :-( jeden rok mi vydržali mäkké ale iba keď boli v krabici, ak som ich nechala vonku čo i len chvíľu tak stvrdli na kameň. stále som hľadala ozaj medové medovníky (pár PL na kilo múky pre mňa nie sú medovníky), moja mamka niekam zapotrošila svoj recept ktorý robila ešte keď som bola dieťa, pamätám si iba postup (identický s tvojím!, čerstvo v pamäti mám ako som miesila a bojovala s cestom, mamka nenechávala úplne vychladnúť medový základ, tak to bolo ešte príjemne teplé), tak tohto roku budú tvoje medovníčky, akurát začnem piecť neskôr, keby som teraz začala, tak si do vianoc zarábam na prúsery (rozumej kilá navyše a ďalší víkend navyše strávený pečením, pretože by sme všetko zjedli ešte pred vianocami:-)) na zdobenie ešte moc šikovná nie som, na niektoré veci proste človek musí "dorásť" :-)
@beatacsontosova ahojky kludne sa vrhni do pecenia mozes aj polovicnu davku na skusku podari sa aj ta .o) mam overene... tieto medovnicky su po upeceni ako pavucinka ale pravda je tak ako kazdy chlebik na vzduch tvrdnu aj tieto. trik je jednoduchy. do ztavretej nadoby daj bud polku jablcka alebo hrubsi krajec cerstveho chlebika. ja zvycajne moje necham stvrdnut uplne ... a potom odoberam do vrecka par kusov ktore sa prave zjedia s chlebom zauzlujem a supnem na radiator :o) do 15 min. su ako vata... skus. a uvidis...
@soniatko ako som uz pisala pri tvojom recepte na polevu mas tvoje medovnicky neuveritelne prekrasne.
Uz pol hodinu studujem obrazok po obrazku, kazducky detail / takpovediac odkukavam :) / , zvacsujem ich zmensujem ich no proste som unesena.
Ja zacnem na buduci vikend svietnikom s domcekom a stromom ale tento rok chcem viac takychto malinkych. Tiez ma velmi tesi ako teba ked ich podarujem a obdarovani maju z nich radost. Vsak ty poznas ten pocit.
Ja nezjem ani jeden som bezlepkacka aj s dcerou ale bavy ma to presne ako teba :)
@slawi ak chces este viac tipov ukni z mojich rcp cipkovu a glazurovu techniku :o) len sa pekne inspiruj a dohromady budeme miiit moc :o) ja som pri zdobeni pozerala golema a byl jednou jeden kral a podobne vianocne zalezitosti... tesim sa ze sa tesis :o) juj ako malo staci a tolko stastnych ludi sa najde... moj zivot ma zmysel ha ha ha ha
@soniatko tie som pozerala ako prve :)
Ja si tiez pustim nieco vianocne bud film vianocne oblatky alebo pesnicky na youtube je toho dost a ozdobujem.Moja dcera tiez ale asi len pol hodinku a ma dost.
Skoda,ze nie som tak pocitacovo zdatna a neviem sem dat moje vyrobky hold nemozem byt na vsetko nadana :DDD
Dnes som zacala s pecenim, kedze som pouzila maslo, bolo to makke, tak som podsypovala mukou a na skusku upiekla dva plechy. Pekne napuchli, co sa mi pacilo, deti ich uz skusaju a zvysne cesto mam v mrazaku, skusim ho povolit a vykrajovat bez podsypovania. Zatial som spokojna :)
Dnes pokracujem, cesto stale makke, tak som podsypovala, lebo ani odlepit to neslo a potrebujem do skolky pre deti. Budeme ich spolocne zdobit, potrela som iba so zltkom rozmiesanym s troskou vody a bielko odlozila na polevu. Kedze cesta mam stale pozehnane, urobim z nich medove platy. A este jedna poznamka, tentoraz som valkala na velmi tenko, aj tak podrastli a piekla iba 8 minut. Skusim pridat foto
Joooj, zabudla som, ze z cesta som urobila medove platy, prilis mi narastli, tak som ich prekrojila (slo to velmi dobre) a naplnila varenym kremom aj dzemom. Jeden plat som natrela vodou s rumom a rezy mali velky uspech. Ta pernikova chut to vylepsila, takze vrelo odporucam
Pripravujem sa znova, v škole budu deti zdobiť a toto cesto je velmi dobre, ale upečiem ho až začiatkom decembra. Dnes idem trénovať zdobenie, ale na iných pernickoch, lebo chcem mat dva druhy
:) a je to tu... uz mam 3 varky nazdobene a veru dnes sa neponahlam do prace tak to vidim na 4. :) @babinka je skvele ze sa dnes este deti budu venovat aj takej medovnikovej aktivite... tak medovnikari vsetkych zemi spojme sa :) :) :)
Prosim Vas do cesta ide 1 vajce alebo 2? V surovinach su pisane 2 ale ide aj na potretie tak radsej sa pytam:-), dnes idem zamiesit podla Vasho receptu.som uplny zaciatocnik tak drzte palce;-)
@Eggynka (11.12.2016 07:03)

1 do cesta a jedno na potretie ;) verim ze to zvladnes neboj sa hustoty po zmiesan...i stuhne to v chladnicke... odoberaj po castiach z chladnicky a vykrajuj ;)

Pridaj komentár k receptu: