Foto: yanah
Čerstvé jahody a biela čokoláda ...
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
6 ks |
|
200 g |
|
6 lyžíc |
|
1 lyžica |
|
30 g |
|
170 g |
|
Čokoládový krém: | |
300 g |
|
400 g |
|
200 ml |
|
20 g |
|
150 ml |
|
(podľa chuti) |
|
Ďalšie suroviny: | |
čerstvé |
|
na potretie korpusu |
|
na vymazanie plechu |
|
na vysypanie plechu |
|
Postup
-
1
Vyšlahám si bielka. V druhej miske vyšlahám žĺtka s cukrom, do ktorých po lyžiciach pridávam vodu a olej, potom do nich zamiešam múku a kakao a nakoniec pridám vyšlahané bielka a ručne jemným obracaním opatrne zmiešam. Upečiem na vymastenom a hrubou múkou vysypanom plechu (40x29cm vysoký 4cm). Ja som piekla na 180° asi 25 minút. Každá rúra pečie inak - riaďte sa svojou rúrou. Nechám vychladnúť. Natriem tenkú vrstvu redšieho džemu.
-
2
Naukladám na polovičky poprekrajované jahody.
-
3
Zalejem čokoládovým krémom. Dám do chladničky dobre vychladiť, najlepšie cez noc. Krájam až po stuhnutí !
-
4
Čokoládový krém: Dám napučať želatinu do 150ml vody aspoň na 30 min. Vyšlahám smotanu a odložím ju do chladničky. V hlbokej miske alebo hrnci si rozpustím nad parou čokoládu (nevariť - len rozpustiť!). Potom si zahrejem nabobtnanú želatínu (nevariť!), tak aby bola tekutá a zašlahám ju šlahačom do teplej čokolády, potom zašlahám kyslú smotanu a nakoniec vyšlahanú šlahačku z chladničky a všetko spolu dobre prešlahám. Ochutnám a keď treba tak ešte dosladím. Ja som vôbec nesladila, pretože biela čokoláda bola na môj vkus sladká až veľmi.
-
5
Jahody odporúčam skôr menšie, ak dáte veľmi veľké, budú "vykúkať" z čoko-peny, čo samozrejme nevadí, len zákusok už nebude vyzerať tak pekne. Ja som na túto veľkosť plechu dala približne 1 kg jahôd. Piškotový korpus si môžete urobiť aj iný podľa svojho overeného receptu, len nesmie byť veľmi vysoký aby sa vám tam vošli jahody aj s krémom.
-
6
Používam túto jemne mletú číru želatínu - mám s ňou najlepšie skúsenosti. Ešte nikdy sa mi nestalo, aby mi krém nestuhol.
ak tento môj zákusok niekedy upečiete, budem rada, ak napíšete či sa vám vydaril a či aj chutil :) ...
@kata50 , ... @sladkacokolada , ... asi mám dlhé vedenie, ale nerozumiem :( ... fotku som nijako neupravovala, je iba zmenšená aby ju systém varechy prijal (aj tak mi ju dole mierne orezal) ... na fotenie vyberám vždy tie najkrajšie kúsky, nebudem predsa fotiť kraj koláča !!! :)))
@kata50 ... všetko je OK, nerozumela som, tak som sa spýtala a vysvetlili ste mi to :-)
@cica2 ... tento recept nespĺňa všetky súťažné kritériá ;-)
@orchidea ... tvoje prirovnanie k profesionálom si veľmi cením, pretože nie som vyučená cukrárka a dokonca ani kuchárka :)
predpokladám, že ide o želatinový stužovač za studena, ten poznám a tiež ho dávam do niektorých zákuskov, ale do tohto konkrétneho by som si asi netrúfla ho použiť, bála by som sa, že mi to nestuhne :))
videla som vaše foto na nemenovanom českom webe o varení, kde ste ho vložila :/
som veľmi rada, že zákusok sa vydaril a aj chutil :))
... s pridaním smotany by som bola opatrná, zmení sa pomer surovín a plnka ti nemusí stuhnúť !!!
fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/v/t1.0-9/10389284_72502...
" target="_blank" rel="nofollow" class="linkavkomente"> fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/v/t1.0-9/10389284_72502...
fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/v/t1.0-9/10389284_72502...
" target="_blank" rel="nofollow" class="linkavkomente"> fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/v/t1.0-9/10389284_72502...
t3.aimg.sk/pokec/fotoalbumy/01/459756825_3e38cbef0...