Jahodový zákusok s bielou čokoládou

yanah - bez fotkyyanah, 1. júna 2011
Jahodový zákusok s bielou čokoládou
Foto: yanah

Čerstvé jahody a biela čokoláda ...

60 - 90 minút
príprava
20 - 25 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
6 ks
200 g
6 lyžíc
1 lyžica
30 g
170 g
Čokoládový krém:
300 g
400 g
200 ml
20 g
150 ml
 (podľa chuti)
Ďalšie suroviny:
 čerstvé
 na potretie korpusu
 na vymazanie plechu
 na vysypanie plechu




Postup

  1. 1

    Vyšlahám si bielka. V druhej miske vyšlahám žĺtka s cukrom, do ktorých po lyžiciach pridávam vodu a olej, potom do nich zamiešam múku a kakao a nakoniec pridám vyšlahané bielka a ručne jemným obracaním opatrne zmiešam. Upečiem na vymastenom a hrubou múkou vysypanom plechu (40x29cm vysoký 4cm). Ja som piekla na 180° asi 25 minút. Každá rúra pečie inak - riaďte sa svojou rúrou. Nechám vychladnúť. Natriem tenkú vrstvu redšieho džemu.

    Jahodový zákusok s bielou čokoládou - obrázok 1
  2. 2

    Naukladám na polovičky poprekrajované jahody.

    Jahodový zákusok s bielou čokoládou - obrázok 2
  3. 3

    Zalejem čokoládovým krémom. Dám do chladničky dobre vychladiť, najlepšie cez noc. Krájam až po stuhnutí !

    Jahodový zákusok s bielou čokoládou - obrázok 3
  4. 4

    Čokoládový krém: Dám napučať želatinu do 150ml vody aspoň na 30 min. Vyšlahám smotanu a odložím ju do chladničky. V hlbokej miske alebo hrnci si rozpustím nad parou čokoládu (nevariť - len rozpustiť!). Potom si zahrejem nabobtnanú želatínu (nevariť!), tak aby bola tekutá a zašlahám ju šlahačom do teplej čokolády, potom zašlahám kyslú smotanu a nakoniec vyšlahanú šlahačku z chladničky a všetko spolu dobre prešlahám. Ochutnám a keď treba tak ešte dosladím. Ja som vôbec nesladila, pretože biela čokoláda bola na môj vkus sladká až veľmi.

    Jahodový zákusok s bielou čokoládou - obrázok 4
  5. 5

    Jahody odporúčam skôr menšie, ak dáte veľmi veľké, budú "vykúkať" z čoko-peny, čo samozrejme nevadí, len zákusok už nebude vyzerať tak pekne. Ja som na túto veľkosť plechu dala približne 1 kg jahôd. Piškotový korpus si môžete urobiť aj iný podľa svojho overeného receptu, len nesmie byť veľmi vysoký aby sa vám tam vošli jahody aj s krémom.

    Jahodový zákusok s bielou čokoládou - obrázok 5
  6. 6

    Používam túto jemne mletú číru želatínu - mám s ňou najlepšie skúsenosti. Ešte nikdy sa mi nestalo, aby mi krém nestuhol.

    Jahodový zákusok s bielou čokoládou - obrázok 6

Diskusia k receptu

marcy
díky,tento chutný zákusok venujem na meniny :-))
tothka
Ovocné so želatínou sú na leto super, ukladám si. Skutočne sa ti veľmi vydaril, chválim.
liviar
Krásny koláčik, v sobotu určite vyskúšam
evanaaa
Yanah, pekný koláčik, vidieť, jahodová sezóna začína. A pekné od teba, že si dala sem tú želatínu, ono je viac druhov, a ak ju niekto napíše do receptu, je dobré uviesť, o akú ide, dík.
3sandra3
krásne rezy,,precízne urobené,,, ukladám si do kk a musím vyskúšať
marta5
Nádherný zákusok,mam jahody na záhrade tak určite vyskúšam.
kata50
Neverím... Toto je urobené počítačovou grafikou!!! Nádhera :-)))
ola111
Takýmto koláčom ja hovorím echt koláč,krása.
odetka
Nádherný..oko pohladí a určite aj jazýček..super..
hubata
Krásny koláčik, naozaj krásne nakrájaný.
babidka
dobre to vyzera :-) ale mna zaujala ta poleva - z bielej cokolady mi velmi nechuti , tvoja je vsak pre mna nieco nove a urcite ju vyskusam .
yanah
ďakujem všetkým za pekné komentáre :)
ak tento môj zákusok niekedy upečiete, budem rada, ak napíšete či sa vám vydaril a či aj chutil :) ...

@kata50 , ... @sladkacokolada , ... asi mám dlhé vedenie, ale nerozumiem :( ... fotku som nijako neupravovala, je iba zmenšená aby ju systém varechy prijal (aj tak mi ju dole mierne orezal) ... na fotenie vyberám vždy tie najkrajšie kúsky, nebudem predsa fotiť kraj koláča !!! :)))

sladkacokolada
@yanah vobec nemáš dlhé vedenie, tvoj koláčik je pekný a to ostatné patrilo kate50, už sme sa pri jej zákuskoch bavili o jej precíznom krájaní, no nikdy neprezradila ako to robí, tak možno tzeraz...
yanah
ahááá :))) ... tak teraz už rozumiem :)))
kata50
@yanah ja som svojou poznámkou o "upravovaní " len chcela vyzdvihnúť jeho dokonalosť. Je precízne narezaný a ešte aj tie jahody sú na ňom symetrické. No jednoducho krásne. No a sladkacokolada si zase pripomenula moje zákusky. Všetko je OK OK OK. :-))
palokuchki
No to je naozaj krasny kolacik a verim ze je tiez velmi chutny. Urcite ho niekedy vyskusam a dam ti potom vediet.
elantra
mnaam, tecu mi slinky! uz mam v KK tolko zakuskov a kolacov, ze ak budem cele leto piect, priberiem aspon 50 kiiiil! :)))
cica2
@yanah , si velmi šikovná, podaril sa ti spraviť dokonalý zákusok, nádhera!:))....psst, je to môj tajný tip na výhru ;-)
yanah
ešte raz ďakujem všetkým za pekné komentáre :-)
@kata50 ... všetko je OK, nerozumela som, tak som sa spýtala a vysvetlili ste mi to :-)
@cica2 ... tento recept nespĺňa všetky súťažné kritériá ;-)
cica2
@yanah , ale recept máš pekne spravovaný a nafotený ;-).... ale však stačí dopísať už len foterecept, či?....no, velmi sa mi páči!:))....takú želatínu som ešte nerobila, mám dáko obavy ju robiť ale rada by som tento zákusok s jahodami spravila na moje meniny ;-)
yanah
@cica2 ... tej želatíny sa nemusíš báť ... ak tam dáš pravú želatinu, ktorá sa NESMIE VARIŤ a dodržíš môj postup v recepte, určite sa ti vydarí (nedávaj žiadne tortové želé a podobné veci !!!) ... a keby si niečo potrebovala vysvetliť ešte detailnejšie tak napíš, komentáre mi chodia na mail, odpíšem hneď ako sa dostanem k počítaču ;) ...
babkamt
veľká škoda,že som už mala meniny,prijala by som tento koláčik
eva2
Místo želatiny jsem použila "Želatinový ztužovač" od Dr.Oetkra, tři sáčky čokoládové polevy jsem vyklopila do hrnku a rozpustila v mikrovlnce. Od té doby co existuje tento ztužovač, tak želatinu vůbec nepoužívám. Krásně drží je za 10 plátků želatiny, pouze se zamíchá. V řezu jsem moučník neměla, tak pěkný jako Vy, protože jsem dostala jahody a některé už byly trochu měkké. Řezy byly výborné. Děkuji za recept.
yanah
@eva2 ... ďakujem :)
predpokladám, že ide o želatinový stužovač za studena, ten poznám a tiež ho dávam do niektorých zákuskov, ale do tohto konkrétneho by som si asi netrúfla ho použiť, bála by som sa, že mi to nestuhne :))
yanah
no a nakrájaný určite vyzeral minimálne tak pekne ako tento môj ...
videla som vaše foto na nemenovanom českom webe o varení, kde ste ho vložila :/
eva2
Ano jde o ztužovač zastudena a ani jsem ho nedala celý a bylo krásně ztuhlé, spíše jsem měla obavy z teplé čokolády, aby se to nesrazilo. S čokoládu jsem začala nahřívat v mikrovlnce, jen lehce, aby šla míchat a tak ji přidávám i do máslových krémů(bez obalu nebo by se zkroutil). Zdraví Eva
diana22
Uzasny kolacik, uz som ho robila parkrat, chuti tak fantasticky ako aj vypada....:-))))
huck
Tento kolačik som urobila dnes pre našu vzacnu navštevu. Kolačik je fantasticky! Očaril aj chutou aj vzhladom. @ Yanah dakujem za rcp.
yanah
@huck , ... ďakujem za pekný komentár :))
som veľmi rada, že zákusok sa vydaril a aj chutil :))
elisticka
ja som kolacik objavila az dnes ... ale ja tak som rada ze som ho nasla vyzera uuuuuuuuuuuuuzasne a urcite vyskusam :-)
sisama
no ja som ho robila dnes a tie jahôdky mi ozaj vytrčajú (nevadí to,)ale ak majú byť zakryté musia byť fakt na malé pokrájané, pretože som to spravila podľa receptu a aj plech bol Ok. inak je fakt dobrýýýý, svieži, ale nabudúce tam šupnem o jednu tú smotanu naviac nech aj vyzerá tak ako tvoj :D
yanah
@sisama ... netuším, aké veľké si mala jahody, ale asi fakt veľké :) ... aj mne sa to už zopárkrát stalo (že vykúkali), keď som dala veľké kupované jahody ... preto na to v recepte aj upozorňujem :)
... s pridaním smotany by som bola opatrná, zmení sa pomer surovín a plnka ti nemusí stuhnúť !!!
3sandra3
naozaj dáme napučať želatinu do 150 ml vody? Nie je to veľa???
yanah
@3sandra3 nie, nie je to veľa, ako píšem v recepte: 20g práškovej želatíny dáme napučať do 150ml vody (čo je 1,5 decilitra).
3sandra3
veď práve.... na obale želatíny píšu 3-4 pol.lyžice vody... tak mám obavy, lebo chcem tento koláčik urobiť ,,, :-)
yanah
@3sandra3 ... Tento zákusok robievam už dlhé roky pravidelne, niekoľkokrát do roka (dcérka má rada bielu čokoládu). Najčastejšie s jahodami, s malinami a robila som ho už aj s čučoriedkami. Ak dodržíš pomer surovín aj postup, mal by ti vzniknúť jemný krém podobný čokoládovej pene (nie je to klasický hutný želatinový krém). @eva2 ... @diana22 ... @huck a @sisama ho už robili a podľa komentárov usudzujem, že sa im asi vydaril (iba @sisama mala menší problém s vytŕčajúcimi jahodami). Ak sa rozhodneš upiecť ho, držím ti palce, nech sa zákusok vydarí a nech vám chutí aspoň tak, ako nám...
yanah
@3sandra3 - kyslú smotanu vmiešame do vlažnej čokolády, hneď po pridaní želatíny. Ospravedlňujem sa, že odpovedám až teraz, skôr sa mi nedalo...
yanah
@3sandra3 - aj keď trochu oneskorene, ďakujem za krásne fotky, potešila si ma :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia