Jahodový zákusok s bielou čokoládou
Autor receptu: yanah
Čerstvé jahody a biela čokoláda ...
60 - 90 minút príprava |
20 - 25 minút na 180 °C |
Postup
- Vyšlahám si bielka. V druhej miske vyšlahám žĺtka s cukrom, do ktorých po lyžiciach pridávam vodu a olej, potom do nich zamiešam múku a kakao a nakoniec pridám vyšlahané bielka a ručne jemným obracaním opatrne zmiešam. Upečiem na vymastenom a hrubou múkou vysypanom plechu (40x29cm vysoký 4cm). Ja som piekla na 180° asi 25 minút. Každá rúra pečie inak - riaďte sa svojou rúrou. Nechám vychladnúť. Natriem tenkú vrstvu redšieho džemu.
- Naukladám na polovičky poprekrajované jahody.
- Zalejem čokoládovým krémom. Dám do chladničky dobre vychladiť, najlepšie cez noc. Krájam až po stuhnutí !
- Čokoládový krém: Dám napučať želatinu do 150ml vody aspoň na 30 min. Vyšlahám smotanu a odložím ju do chladničky. V hlbokej miske alebo hrnci si rozpustím nad parou čokoládu (nevariť - len rozpustiť!). Potom si zahrejem nabobtnanú želatínu (nevariť!), tak aby bola tekutá a zašlahám ju šlahačom do teplej čokolády, potom zašlahám kyslú smotanu a nakoniec vyšlahanú šlahačku z chladničky a všetko spolu dobre prešlahám. Ochutnám a keď treba tak ešte dosladím. Ja som vôbec nesladila, pretože biela čokoláda bola na môj vkus sladká až veľmi.
- Jahody odporúčam skôr menšie, ak dáte veľmi veľké, budú "vykúkať" z čoko-peny, čo samozrejme nevadí, len zákusok už nebude vyzerať tak pekne. Ja som na túto veľkosť plechu dala približne 1 kg jahôd. Piškotový korpus si môžete urobiť aj iný podľa svojho overeného receptu, len nesmie byť veľmi vysoký aby sa vám tam vošli jahody aj s krémom.
- Používam túto jemne mletú číru želatínu - mám s ňou najlepšie skúsenosti. Ešte nikdy sa mi nestalo, aby mi krém nestuhol.