Jahodový mls - fotorecept

elekra - fotkaelekra, 27. mája 2012
Jahodový mls - fotorecept
Foto: elekra

Deti boli na víkend na Liptove a my sme mali v opatere ich rodinného maznáčika, králičku Bruni. Po ceste domov sa pre ňu chystali zastaviť a tak som pre nich potrebovala nachystať niečo sladké ku káve. A tak z domácich surovín vznikol jahodový mls.

8-12
porcií
20-30 minút
príprava
15-20 minút
na 175 °C

Suroviny

4 ks
4 + 1 lyžice
4 lyžice
1/2 sáčku
1 ks
1/2 ks
1/4 l
1/4 l
1 ks
1/4 kg
10 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zo 4 bielkov vyšľahám tuhý sneh,

    Jahodový mls - fotorecept - obrázok 1
  2. 2

    pridám 4 lyžice hnedého kryštálového cukru a ešte poriadne prešľahám.

    Jahodový mls - fotorecept - obrázok 2
  3. 3

    Pridám 4 žĺtky, kôru z umytého citróna a šťavu z polovice citróna,

    Jahodový mls - fotorecept - obrázok 3
  4. 4

    jemne premiešam

    Jahodový mls - fotorecept - obrázok 4
  5. 5

    a pridám 4 lyžice preosiatej polohrubej múky a polovicu prášku do pečiva.

    Jahodový mls - fotorecept - obrázok 5
  6. 6

    Hotové cesto vylejem na plech (piekla som na fólii, netreba mastiť a vysypávať plech)

    Jahodový mls - fotorecept - obrázok 6
  7. 7

    a upečiem.

    Jahodový mls - fotorecept - obrázok 7
  8. 8

    Upečený korpus nechám na mriežke vychladnúť.

    Jahodový mls - fotorecept - obrázok 8
  9. 9

    Mrazené jahodny nechám trochu rozmraziť a rozmixujem ich s jednou lyžicou hnedého kryštálového cukru na dreň.

    Jahodový mls - fotorecept - obrázok 9
  10. 10

    Smotanu na šľahanie spolu so stužovačom šľahačky vyšľahám do tuha,

    Jahodový mls - fotorecept - obrázok 10
  11. 11

    Pridám kyslú smotanu a jahodovú dreň.

    Jahodový mls - fotorecept - obrázok 11
  12. 12

    Premiešam a zmes natriem na vychladnutý korpus, ktorý som vrátila na plech a nechám v chladničke stuhnúť.

    Jahodový mls - fotorecept - obrázok 12
  13. 13

    Nakrájam a ozdobím čerstvými jahodami (deti prišli skôr ako koláč stihol stuhnúť).

    Jahodový mls - fotorecept - obrázok 13

Diskusia k receptu

11 komentárov k receptu
Tak to vždy býva :) aj mne na oslavu prišli skôr hostia a torta išla len na pár minút do chladu :) ale určite bol zákusok super...skúsim
už sa začínajú jahôdky červenať, tak už viem, čo s nimi, ukladám si krásny receptík, ďakujem :-) a zaujíma ma, na akej fólii si piekla? lebo ja používam iba papier na pečenie...
Mrazené jahody mám, mala by som ich pommaly míňať, tento receptík sa zíde. Len neviem, aj keď mám aj tri fólie, či by som na ne dala liate cesto, ako to krájaš, aby si ich neporušila?
A pre @tiziana - je to teflonová fólia na pečenie, často býva v Lídli, dobre sa na nej pečie štrudla alebo drobné pečivo ( linecké ap.).
@tiziana je to taká tmavá fólia na pečenie, vydrží až 1000 pečení. Doteraz som piekla na nej štrúdle a malé koláčiky ako keksíky alebo šatôčky, trubičky, tyčinky. Teraz som piekla liate cesto na nej prvý krát. Ešte teplé cesto som vybrala z plechu aj s fóliou a preložila som ho na mriežku s papierom, fóliu som dala dole, išla ľahko a nechala vychladnúť. Bola som spokojná, aj nabudúce tak upečiem korpus.
Teflonová folie je bezva, je na několikanásobné použití , ale pozor, nesmí se ji dotknout nůž, někdy vystačí i papír na pečení, lepší je ten hnědý.
@Elekra ,aj ja mam tu tmavu foliu, al dom si ju ne jednom meiste nozom narezala. :-( Predpokladam, ze si kolac vytiahla tak, ze folia bola na vrchu a tak si ju hravo stiahla. Ale na co davat na mriezku este aj papier? Ten brani vo vychladnuti korpusu. Alebo si to zle predstavujem?
@marienka44 , na obrázku č. 8 je chladnúci korpus na rošte a papier na pečenie je tam preto, že to je mriežka, ktorú používam bežne v kuchyni na hrnce a tak z hygienického hľadiska chladne na tom papieri.

Pridaj komentár k receptu: