Jahodový džem s bazou a ružovým vínom Uhudler

sjuz - fotkasjuz, 26. mája 2014
Jahodový džem s bazou a ružovým vínom Uhudler
Foto: sjuz

Z nášho pobytu v Stegersbachu sme si priniesli rosé, ktoré nás tam očarilo svojou sviežosťou a unikátnou chuťou po lesných jahodách. No a keďže Zobraziť celý popisZ nášho pobytu v Stegersbachu sme si priniesli rosé, ktoré nás tam očarilo svojou sviežosťou a unikátnou chuťou po lesných jahodách. No a keďže je práve sezóna jahôd a bazy, nechala som sa týmto ľahkým aromatickým vínom inspirovať :) Koho by zaujímalo niečo viac o tomto víne, tu je link: http://www.lideazeme.cz/clanek/uhudler-vinny-unikat

10 minút
príprava
10/10/5-7 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
 podľa chuti
1 bal.
1/2 citrónu
7 ks
4 väčšie stonky (približne)
2 dcl




Postup

  1. 1

    Jahody som očistila a väčšie prerezala. Rukami som ich v hrnci pomačkala a dala zohrievať. Keď pustili šťavu, pridala som kytičku kvetov bazy a medovky zviazanú niťou, aby som to potom nemusela z hrnca loviť po jednom:) a nechala pomaly variť, resp. prehrievať, aby sa chute z kvetov dostali do džemu. Trvalo to asi 10 min.

  2. 2

    Kytičku som vybrala, a ešte z nej vytlačila šťavu do jahôd. Pridala som cukor, deci vína, citrónovú šťavu a nechala pri pomalom vare rozpustiť.

  3. 3

    Ak sa vám to bude zdať málo sladké, pridajte ešte kryštálový cukor. Ja však nemám príliš rada presladené džemy. Do džemu som ešte nastrihala maličké kvietky dvoch kvetov bazy bez stoniek, tie najmenšie drobné, ktoré tvoria celé súkvetie. Pridala som Pektogel, premiešala a varila min, 5 minút.

  4. 4

    Malá skúška na studenom tanieriku či džem želíruje . Potom som vliala ešte deci Uhudleru, premiešala a odstavila. Horúce som plnila do pohárov, ktoré som prevrátila hore dnom, aby chytili viečka.

Diskusia k receptu

denyany
Tak toto by som rada ochutnala! Ja sa ešte len chystám na jahodový džem, len sa mi ešte neozval dodávateľ. Ak jahody budú za rozumnú cenu, urobím aj tento tvoj džem-exkluzív.
denyany
Samozrejme, s iným, podobným vínom, lebo tu asi takéto nedostanem.
frezia68
@sjuz : čo by nahradilo Uhudler?Medovku mám,bazu pozháňam,jahody na trhu a ten výsledok je veľmi lákavý.Teraz sú jahody za 3.-eur na trhu od južných susedov,rada vyskúšam :-)
sjuz
ďakujem vám:), potešili ste ma:), @frezia - myslím, ze nejaké aromatické rosé by si mohla skúsiť, alebo muškát:)
sjuz
ďakujem, som rada, že som vás inšpirovala:)
vcielka22
Tak toto je uuuuzasne spojenie. Uhudler je nieco neskutocne. S bazou a jahodami to musi byt jedna basen. Perfekt!
vcielka22
@sjuz muz pracuje v rakusku, tak nosi taketo dobroty. uz sa tesime na burciak z uhudlera. je to lahodka.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia