Jahodové srdce - piškótová torta so šľahačkovým krémom

insomnia - fotkainsomnia, 31. januára 2013
Jahodové srdce - piškótová torta so šľahačkovým krémom
Foto: insomnia

Táto torta vznikla ako kombinácia viacerých receptov. Stala sa najoblubenejším koláčom na našich rodinných oslavách

8
porcií
20 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Korpus:
150 g
250 g
6 ks
Plnka:
250 ml
1/3 bal.
250 g




Postup

  1. 1

    Vyšľaháme žĺtka, cukor a citrónovú kôru do bledo-žltej až bielej peny. Bielka vyšľaháme do tuha. Múku so soľou preosejeme. Vytvoríme klasicky cesto. Do žĺtkov primiešame múku a bielky. Je v podstate jedno v akom poradí. Ja to robím tak, aby mi ruka neumrela keď je veľa múky. Dáme do formy. Používam 25cm, vtedy má akurátnu výšku na jedno prekrojenie.

  2. 2

    Piškótu predelíme na dve časti. Spodnú ak chceme, si potrieme lekvárom. Najlepšie kyselkavým (ríbezle, višne).

  3. 3

    Vyrobíme si plnku. Šľahačkovú smotanu si vyšľaháme s cukrom. Jeho množstvo je len na vás. Potom použijeme želatínový stužovač. Naozaj lepší ako želatina, či už prášková alebo plátková. Treba dodržať návod aby to nezhrudkovatelo. Takto nám vynikne plnka :) Aby nebola nudná dávam do nej tiež jahody. nakrájané a drobno a predtym na chvílku zamrazené. Tým zamedzím aby sa mi šlahačka ofarbila od jahodovej šťavy.

  4. 4

    No a potom vrstvíme. plát s lekvárom, plnka, plát bez lekváru. A sme v podstate hotoví. Vrch sa dá upraviť naukradaním ovocia a tortovým želé. A ak chceme aby bola pekná aj na oko (na oslavu napríklad) nenecháme ju vo forme, ale len zvyšok šľahačky otrieme o boky. Takisto možno šlahačku nedať dnu, ale len vedľa. Má to iný efekt.

    Jahodové srdce - piškótová torta so šľahačkovým krémom - obrázok 4
  5. 5

    A už len prajeme dobrú chuť. :) Samozrejme dajú sa vykúzliť aj iné variácie. Pozor však ak chceme mať korpus kakaový - treba ho dlhšie piecť.

    Jahodové srdce - piškótová torta so šľahačkovým krémom - obrázok 5

Diskusia k receptu

tatranka
Veľmi pekná tortička.Isto potešila srdiečko oslávenca.
rozmarin
Piškóta so šľahačkou a jahodami je najsamlepšia kombinácia!!! Tiež takúto robím.