Jahodové srdce - piškótová torta so šľahačkovým krémom
Foto: insomnia
Táto torta vznikla ako kombinácia viacerých receptov. Stala sa najoblubenejším koláčom na našich rodinných oslavách
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Vyšľaháme žĺtka, cukor a citrónovú kôru do bledo-žltej až bielej peny. Bielka vyšľaháme do tuha. Múku so soľou preosejeme. Vytvoríme klasicky cesto. Do žĺtkov primiešame múku a bielky. Je v podstate jedno v akom poradí. Ja to robím tak, aby mi ruka neumrela keď je veľa múky. Dáme do formy. Používam 25cm, vtedy má akurátnu výšku na jedno prekrojenie.
- 2
Piškótu predelíme na dve časti. Spodnú ak chceme, si potrieme lekvárom. Najlepšie kyselkavým (ríbezle, višne).
- 3
Vyrobíme si plnku. Šľahačkovú smotanu si vyšľaháme s cukrom. Jeho množstvo je len na vás. Potom použijeme želatínový stužovač. Naozaj lepší ako želatina, či už prášková alebo plátková. Treba dodržať návod aby to nezhrudkovatelo. Takto nám vynikne plnka :) Aby nebola nudná dávam do nej tiež jahody. nakrájané a drobno a predtym na chvílku zamrazené. Tým zamedzím aby sa mi šlahačka ofarbila od jahodovej šťavy.
- 4
No a potom vrstvíme. plát s lekvárom, plnka, plát bez lekváru. A sme v podstate hotoví. Vrch sa dá upraviť naukradaním ovocia a tortovým želé. A ak chceme aby bola pekná aj na oko (na oslavu napríklad) nenecháme ju vo forme, ale len zvyšok šľahačky otrieme o boky. Takisto možno šlahačku nedať dnu, ale len vedľa. Má to iný efekt.
- 5
A už len prajeme dobrú chuť. :) Samozrejme dajú sa vykúzliť aj iné variácie. Pozor však ak chceme mať korpus kakaový - treba ho dlhšie piecť.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu