Jahodové srdce - piškótová torta so šľahačkovým krémom
Autor receptu: insomnia
Táto torta vznikla ako kombinácia viacerých receptov.
Stala sa najoblubenejším koláčom na našich rodinných oslavách
8 porcií |
20 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Vyšľaháme žĺtka, cukor a citrónovú kôru do bledo-žltej až bielej peny.
Bielka vyšľaháme do tuha.
Múku so soľou preosejeme.
Vytvoríme klasicky cesto. Do žĺtkov primiešame múku a bielky. Je v podstate jedno v akom poradí. Ja to robím tak, aby mi ruka neumrela keď je veľa múky.
Dáme do formy. Používam 25cm, vtedy má akurátnu výšku na jedno prekrojenie.
- Piškótu predelíme na dve časti. Spodnú ak chceme, si potrieme lekvárom. Najlepšie kyselkavým (ríbezle, višne).
- Vyrobíme si plnku. Šľahačkovú smotanu si vyšľaháme s cukrom. Jeho množstvo je len na vás.
Potom použijeme želatínový stužovač. Naozaj lepší ako želatina, či už prášková alebo plátková. Treba dodržať návod aby to nezhrudkovatelo.
Takto nám vynikne plnka :)
Aby nebola nudná dávam do nej tiež jahody. nakrájané a drobno a predtym na chvílku zamrazené. Tým zamedzím aby sa mi šlahačka ofarbila od jahodovej šťavy.
- No a potom vrstvíme. plát s lekvárom, plnka, plát bez lekváru. A sme v podstate hotoví.
Vrch sa dá upraviť naukradaním ovocia a tortovým želé.
A ak chceme aby bola pekná aj na oko (na oslavu napríklad) nenecháme ju vo forme, ale len zvyšok šľahačky otrieme o boky.
Takisto možno šlahačku nedať dnu, ale len vedľa. Má to iný efekt.
- A už len prajeme dobrú chuť. :)
Samozrejme dajú sa vykúzliť aj iné variácie. Pozor však ak chceme mať korpus kakaový - treba ho dlhšie piecť.