Jahodové srdce - piškótová torta so šľahačkovým krémom

Autor receptu: insomnia

Táto torta vznikla ako kombinácia viacerých receptov. Stala sa najoblubenejším koláčom na našich rodinných oslavách

8
porcií
20 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Postup

  1. Vyšľaháme žĺtka, cukor a citrónovú kôru do bledo-žltej až bielej peny. Bielka vyšľaháme do tuha. Múku so soľou preosejeme. Vytvoríme klasicky cesto. Do žĺtkov primiešame múku a bielky. Je v podstate jedno v akom poradí. Ja to robím tak, aby mi ruka neumrela keď je veľa múky. Dáme do formy. Používam 25cm, vtedy má akurátnu výšku na jedno prekrojenie.
  2. Piškótu predelíme na dve časti. Spodnú ak chceme, si potrieme lekvárom. Najlepšie kyselkavým (ríbezle, višne).
  3. Vyrobíme si plnku. Šľahačkovú smotanu si vyšľaháme s cukrom. Jeho množstvo je len na vás. Potom použijeme želatínový stužovač. Naozaj lepší ako želatina, či už prášková alebo plátková. Treba dodržať návod aby to nezhrudkovatelo. Takto nám vynikne plnka :) Aby nebola nudná dávam do nej tiež jahody. nakrájané a drobno a predtym na chvílku zamrazené. Tým zamedzím aby sa mi šlahačka ofarbila od jahodovej šťavy.
  4. No a potom vrstvíme. plát s lekvárom, plnka, plát bez lekváru. A sme v podstate hotoví. Vrch sa dá upraviť naukradaním ovocia a tortovým želé. A ak chceme aby bola pekná aj na oko (na oslavu napríklad) nenecháme ju vo forme, ale len zvyšok šľahačky otrieme o boky. Takisto možno šlahačku nedať dnu, ale len vedľa. Má to iný efekt.
  5. A už len prajeme dobrú chuť. :) Samozrejme dajú sa vykúzliť aj iné variácie. Pozor však ak chceme mať korpus kakaový - treba ho dlhšie piecť.