Jahodové parené buchty fotorecept

uschi - fotkauschi, 20. júla 2010
Jahodové parené buchty (fotorecept)
Foto: uschi

Väčšinou robievam buchty marhuľové, ale z domácich jahôd sú predsa len chutnejšie. Toto cesto je fantastické, rokmi odskúšané, naučila ma ho robiť moja babička, Zobraziť celý popisVäčšinou robievam buchty marhuľové, ale z domácich jahôd sú predsa len chutnejšie. Toto cesto je fantastické, rokmi odskúšané, naučila ma ho robiť moja babička, treba dodržať postup a buchty budú ako papučky:))

6-8
porcií
60 minút
príprava
7 minút
tepelná úprava

Suroviny

600 g
300 g
600 ml
1
štipka
4 PL
40 g




Postup

  1. 1

    Z rozmrveného droždia, trochy vlažného mlieka a 1 lyžičky kryštálového cukru pripravíme kvások. Obe múky preosejeme, pridáme kvások, soľ, vajce a zvyšné vlažné mlieko, v ktorom sme rozpustili kryštálový cukor. Vypracujeme hladké vláčne cesto, ktoré necháme asi 30 minút vykysnúť.

    Jahodové parené buchty (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku, urobíme z neho bochník a ten vyvaľkáme asi na 1 cm. Z cesta vykrojíme kolieska a do každého zabalíme umyté a okvapkané jahody, podľa veľkosti 1 alebo 2. Buchtičky necháme chvíľu kysnúť.

    Jahodové parené buchty (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Buchty paríme presne 7 celých minút nad vriacou vodou.

    Jahodové parené buchty (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Hotové obalíme alebo posypeme mletými orechami zmiešanými s práškovým cukrom a podávame.

    Jahodové parené buchty (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Z rovnakého cesta, akurát miesto 0,5 dl mlieka dám 0,5 dl oleja robievam aj takéto malé broskyňové koláčiky s pudingom a posýpkou...

    Jahodové parené buchty (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...a upečené...

    Jahodové parené buchty (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...alebo orechové, tvarohové či lekvárové rohlíčky.

    Jahodové parené buchty (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

zdezda
:-))))) no vida, ďaľšie, univerzálne cesto na parené buchty a koláče
evusik
nemám slov, proste nádhera, krááááááásne fotky
evanaaa
Aj ja sa pridávam k tej nádhere. Ozaj to vypadá krásne ma chutne - na zjedenie. Ešte že nie sú tu tehotné ženy, lebo pri tých dobrotách a vôbec, už len fotkách by im nielen slinky tiekli.
janger
No to je krasa! @Uschi , ked ich vyberies z pary, tak ich hned poprepichujes, aby sa nezrazili?
babav
Krasne buchticky!Doteraz som plnila iba lekvarom,teraz uz budem aj jahodami;-).
veronika353
Taky vyzkouším,ale mám meruňky,tak dám je.Kysnuté těsto dělám už dlouho, ale ještě nikdy se mi nesrazilo.Máš krásné fotky!
uschi
Ďakujem všetkým, janger, buchty neprepichujem, ale dávam pozor, aby z pokrievky na ne nekvapla voda, vtedy sa urobia navrchu nepekné jamky /celulitída/. Aby nespadli, záleží aj na kvalite cesta, niekedy je múka kvalitnejšia, inokedy menej, a tiež aj na droždí, no a na presnom čase parenia. Z rovnakého ale slaného cesta robím aj knedle, tie vždy popichám a tiež sú krásne nadýchané.
enerrgizer
...kysnuté pečené už ovládam, kysnuté parené je ďalší level, kde sa určite chcem prebojovať...budem robiť podľa tvojho receptu
uschi
tak držím palce, nech sa podaria:)
alab
Fakt krásne, profesionálne...
sjuz
fakt úžasné, uschi :), krása:)
marienka44
Netreba ich pred posypanim pomastit, aby sa udrzala posypka? Nas zavodny kuchar mi kedysi vravel, ze ich mastí zmesou rozpusteneho masla a bravc. masti.
anene
fajn, pridané do KK, ja nepužívam hrubú múku. Nemôže byť všetko polohrubá?
bababa
Keby u nás nebolo tak horúco určite by som ich spravila, ale v tomto teple, to odkladám, možno v pondelok už bude prijatelnejší čas na ne.
Skúsim ich určite, ale ja som doposial robila parené buchty, ktoré som najprv 2-3 minúty opiekla, popichala ihlou a potom podliala vodou asi na 4-5 min.
uschi
Marienka, buchty nemastím ničím, nechutia mi pomastené, hneď ako ich vyberiem z hrnca, ich aj obalím v orechoch, anene, len z polohrubej múky som nerobila, ale myslím, že by to nemalo vadiť. Skús a daj vedieť.
aroooo
U nás sa parené buchty lyžičkou trochu polievali už posypané sirupom/trochu vody prevariť s trochou cukru/,nebolo treba mastiť,ako deťom nám najviac chutil ten zvyšok-opadané strúhané orechy s pr.cukrom v tom sirupe.
uschi
Ďakujem, veľmi sa z výhry teším, pretože som si plánovala kúpiť odkôstkovač:)
foska
Buchty spravene, vysli skvele, nakrmila som nimi familiu i kolegov. Nabuduce skusim aj kolaciky, mozno aj rozteky ;)
3sandra3
krásne buchty, jahodové som ešte nejedla, iba ak lekvárové
lakey
Toto je fakt nebezpečná stránka, tie buchty sú úžasné a určite úžasne i chutia. Recept si ukladám, síce neviem načo, ale boh vie.
duskousko
EXCELENTNE RECEPTY...HOVORIM NIELEN O BUCHTACH! URCITE VYSKUSAM VSETKO POSTUPNE...-:)! DAKUJEM!!!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia