Foto: marienka44
Teraz nastalo obdobie ovocných koláčov. Zrejú jahody, čerešne...
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
3 ks domáce |
|
150 g jemný |
|
200 g |
|
100 ml |
|
100 ml vlažná |
|
0,5 bal |
|
na špičku noža |
|
štipka |
|
1 KL |
|
|
|
|
Postup
-
1
Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Najprv vyšľaháme tvrdý sneh z bielkov za prídavku trochu soli a 1 KL citrónovej šťavy. Počas šľahania pridáme asi 1 PL z odváženého cukru.
- 2
Žĺtky vymiešame so zvyškom cukru a postupne pridáme olej a vodu. Múku zmiešame s kypridlami a pridáme k žĺtkovej mase striedavo so snehom.
- 3
Cesto vylejeme na plech. Ja som mala teflónový o rozmere 20 x 30 cm. Úhľadne poukladáme jahody, väčšie kusy môžeme prekrojiť. Jahody som pred uložením jemne cez sitko poprášila hladkou múkou, aby neklesli počas pečenia na dno plechu. Vrch cesta môžeme posypať sekanými vlašskými orechmi. Tentokrát som na to zabudla. :-) Môžeme použiť aj iné ovocie, napr. čerešne, višne atď.
- 4
Po vychladnutí pokrájať na ľubovolné rezy a pocukrovať. Je to rýchly a vďačný zákusok. Na klasický, veľký plech množstvo surovín treba upraviť. Ak nemáme veľa času, môžeme vyšľahať celé vajcia, aj tak sa koláčik podarí.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ďakujem za všetky komentáre, prajem príjemnú nedeľu a úspešný nový týždeň všetkým varechárom.
:-) Podľa pôvodného receptu množstvo cukru bolo az 200 g, ja som to zredukovala. Rýchlejšie je šľahať celé vajíčka. Na veľký plech moja neb. svokra robila tento koláč z 5 vajec atd.
Zaujímavé, že ho môžete upiecť aj bez ovocia, ako Noc a deň napríklad. alebo len s posekanými orechami navrchu. Je viac variácií.
Tvoje bublanina mi unikla, určo ji vyzkouším i s ořechy - vděčná dobrota. Jsi šikulka!
Ďakujem pekne, bolesti neutíchajú, lebo príčina sa zatiaľ neodstránila. :-(