Jablkový nákyp

starka - bez fotkystarka, 7. novembra 2010
Jablkový nákyp
Foto: starka

Recept mám z kuchárskej knižky z Bulharska ( od lele Penky ), podobné tu už kolujú tak sa pridávam s takouto verziou

8
porcií
20 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

1 kg, postrúhané
2 PL
1 ČL
Suchá zmes:
3 PL
3 PL
5 PL
1/2 balíčka
60  g




Postup

  1. 1

    Očistené jablká postrúhame a zmiešame s cukrom a škoricou. Oddelene zmiešame múku, práškový cukor , krupicu a prášok do pečiva

    Jablkový nákyp - obrázok 1
  2. 2

    Formu na nákyp si vymažeme maslom a vrstvíme. Najskôr tretinu jabĺk, posypeme tretinou suchej zmesi, pokračujeme s ďalšími tretinami a končíme suchou zmesou. Navrch pokladieme tenké plátky masla.

    Jablkový nákyp - obrázok 2
  3. 3

    Pečieme pri 180°C do slabo hneda ( asi 40 min). Vychladíme a vyklopíme z formy. Môže sa ešte poliať čokoládou, ale nám chutil takýto svieži.

    Jablkový nákyp - obrázok 3

Diskusia k receptu

agora
jednoduché,zaujímavé,ukladám a vyskúšam.
huck
vyzera krasne a chutne. Starka a žiadne vajičko, žiadna smotanka, alebo mlieko?
evanaaa
Asi to tie jabĺčka robia šťavnaté, možno by sa to aj mohlo trochou sl. smotany poliať, ale keď je to vyskúšaný recept takto, tak netreba.To si myslím ja.
mamenka
Predpokladám, že sa múka dá nahradiť postrúhanými detskými piškótami. Inak jablká musia byť šťavnaté, potom je všetko O.K.
starka
Ano, najlepšie jablká sú kyselkavé a šťavnaté a to kilo postrúhaných je minimum, viac môže byť. Len nie príliš, aby sa dal krájať. Do suchej zmesi netreba žiadne vajíčko, ani mlieko. Šľahačka na hotový koláčik samozrejme môže byť - kto si môže dopriať....Strúhané piškóty som neskúšala, neviem ako by tam fungoval ten prášok do pečiva.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia