Jablkový koláč - Šalkovianske

sajgy - bez fotkysajgy, 23. októbra 2012

Naša rodina si pred veľa, veľa rokmi priniesla tento recept zo Šalkovej pri B.B. Doniesla si ho už moja prastarká a pečieme ho do Zobraziť celý popisNaša rodina si pred veľa, veľa rokmi priniesla tento recept zo Šalkovej pri B.B. Doniesla si ho už moja prastarká a pečieme ho do dnes. Je krehký a šťavnatý zároveň. Skratka - nebíčko v papuľke. Ako deti sme mali tiež radi surové cesto hneď po zamiešaní. Nezabudnuteľná chuť.

20
porcií
15 minút
príprava
30 minút
na 175 °C

Suroviny

350 g
150 g
2 ks
250 g /hera/
300 g
2 ks
1 ks
z 2 ks
3 kg
2 ks
štipka




Postup

  1. 1

    Na dosku si dáme preosiatu hl. múku s vanilkovým cukrom, soľ, citrónovou kôrou, polohr. múkou, práškom do pečiva, postrúhané maslo na hrubších slzách, vajcia a 200g kryštálového cukru. Vypracujeme hladké cesto, zabalíme do potravinárskej fólie a dáme do chladničky odpočívať minimálne 30 minút. / nie menej /

  2. 2

    Nastrúhame očistené jablká na hrubšej slze, pridáme škoricový cukor, krystálový cukor.

  3. 3

    Vyberieme odpočinuté cesto z chladničky. Z 2/3 vyvaľkáme plát a položíme do vymasteného a polohr. múkou vysypaného plechu tak, aby malo kraje málo hore, aby nevytiekla šťava z jablkovej plnky. Pokryjeme nastrúhanými a ochutenými jablkami / ja pridávam ešte mletú škoricu a 40g čokoládového pudingu v prášku na posyp jabĺk / Každému, čo má rád.Prikryjeme 1/3 cesta, ktoré nám ostalo. Dáme buď plát, alebo urobíme mriežky z pásikov cesta. Fantázii sa medze nekladú.

  4. 4

    Pečieme vo vyhriatej rúre na 175°C cca 25 - 30 minút. Podľa hrúbky koláča. Kým nieje upečený do zlatista. Necháme chvíľku vychladnúť a posypeme práškovým cukrom. Podávame s jablkovým pyré, postrúhanou čokoládou, šľahačkou, alebo len tak - do ruky. :)

Diskusia k receptu

diabambulka
fíha, tak čokoládový puding , to je zaaujímavé, ja pridávam na zahustenie vanilkový puding pri podobných receptoch, ale ten čokoládový tomu dá určite tiež dobrú chuť.
1947
pečiem takýto aj ja len jablká posypem orechami a keď nemám tak aj kokosom, robí ho aj na okruhlom plechu ako tortu a cesta povykrajujem kvety na ozdobenie.
orchidea
takéto obyčajné jabĺčkové sú výborné ale s pudingovým čokoládovým práškom som ešte veru neskúšala....zaujímavé
sonulienka
@sajgy tak to sme skoro susedia ak vieš kde je Senica a ten koláčik nemá chybu poznám ho je naozaj ako píšeš nebíčko v papuľke.
jozka2
myslel som si,ze mizi na slovensku nevaria a oni dokonca aj pecu vsakovake dobroty ,vyskusam,nedavala som puding a to ma zaujalo.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia