Naša rodina si pred veľa, veľa rokmi priniesla tento recept zo Šalkovej pri B.B. Doniesla si ho už moja prastarká a pečieme ho do Zobraziť celý popisNaša rodina si pred veľa, veľa rokmi priniesla tento recept zo Šalkovej pri B.B. Doniesla si ho už moja prastarká a pečieme ho do dnes. Je krehký a šťavnatý zároveň. Skratka - nebíčko v papuľke. Ako deti sme mali tiež radi surové cesto hneď po zamiešaní. Nezabudnuteľná chuť.
porcií
príprava
na 175 °C
Postup
-
1
Na dosku si dáme preosiatu hl. múku s vanilkovým cukrom, soľ, citrónovou kôrou, polohr. múkou, práškom do pečiva, postrúhané maslo na hrubších slzách, vajcia a 200g kryštálového cukru. Vypracujeme hladké cesto, zabalíme do potravinárskej fólie a dáme do chladničky odpočívať minimálne 30 minút. / nie menej /
- 2
Nastrúhame očistené jablká na hrubšej slze, pridáme škoricový cukor, krystálový cukor.
- 3
Vyberieme odpočinuté cesto z chladničky. Z 2/3 vyvaľkáme plát a položíme do vymasteného a polohr. múkou vysypaného plechu tak, aby malo kraje málo hore, aby nevytiekla šťava z jablkovej plnky. Pokryjeme nastrúhanými a ochutenými jablkami / ja pridávam ešte mletú škoricu a 40g čokoládového pudingu v prášku na posyp jabĺk / Každému, čo má rád.Prikryjeme 1/3 cesta, ktoré nám ostalo. Dáme buď plát, alebo urobíme mriežky z pásikov cesta. Fantázii sa medze nekladú.
- 4
Pečieme vo vyhriatej rúre na 175°C cca 25 - 30 minút. Podľa hrúbky koláča. Kým nieje upečený do zlatista. Necháme chvíľku vychladnúť a posypeme práškovým cukrom. Podávame s jablkovým pyré, postrúhanou čokoládou, šľahačkou, alebo len tak - do ruky. :)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu