Jablkový koláč
Jablkový koláč

Jablkový koláč s marhuľovým džemom fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 13. septembra 2017
Jablkový koláč s marhuľovým džemom (fotorecept)
Foto: cesminaz

Je sezóna jabĺk a rôznych jablkových koláčov :-)

50-55 minút
na 170 °C

Suroviny

600 g
200 g
100 g
100 g
1,5 ks
1 ČL
250 g
2 ks
cca 1,25 - 1,5 dcl
1 ks
Plnka:
cca 2 kg (pred očistením)
podľa chuti
podľa chuti
37 g
Na potretie:
1
Na posyp:




Postup

  1. 1

    Práve sa začína jablková sezóna. A ako jablká dozrievajú, tak niektoré aj opadajú a buchnú sa :-) no a práve také sa do koláčov použijú ako prvé. Očistíme si cca 2 kg jabĺk. Ja mám rada veľa plnky, nech je medzi cestom aspoň 1 cm plnky :-) Môžete si jablká očistiť aj odhadom, môže ich byť aj viac než 2 kg :-) Polovicu jabĺk som postrúhala nahrubo a druhú polovicu pokrájala na malé kocky. Takto som to zatiaľ nechala bokom...

    Jablkový koláč s marhuľovým džemom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do jednej misky dáme obe múky, práškový, kryštálový aj vanilkový cukor, soľ a 1 a 1/2 sáčku PDP (1 PDP = 15 g). Celé dobre premiešame lyžicou. Následne pridáme 2 celé vajcia a už dopolovice spustené maslo. Dobre vpracujeme do múky, a tým dostaneme také mrvivé cesto :-) A teraz to celé spojíme vlažným mliekom, aby sa nám vytvorilo polomäkké, mastné, nelepivé cesto. Mlieko dolievajte postupne, ja som použila 1,25 dcl mlieka. Vypracované cesto si len zatiaľ odložíme bokom, kým si zamiešame plnku..

    Jablkový koláč s marhuľovým džemom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Plnku si spravíme až teraz, tesne pred valkaním cesta, aby nám jablká nestihli pustiť veľa štavy. Do už prichystaných jabĺk pridáme kryš. cukor podľa chuti, škoricu - ja som dala za 2 PL a 1 balenie (37 g) vanilkového pudingu v prášku. Celé dobre premiešame a ideme na cesto :-)

    Jablkový koláč s marhuľovým džemom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto rozdelíme tak, aby bola 1 časť troška väčšia - tá pôjde na spodok. Vyvaľkáme si najprv tú väčšiu časť, ktorú pomocou válku prenesieme na plech s papierom. Cesto na plechu kde-tu popicháme vidličkou. Môj plech má vnútorný rozmer 29 x 39 cm. Toto spodné cesto si ale musíte vyvaľkať na o niečo väčšie než je váš plech, aby malo cesto aj boky kvôli plnke :-)

    Jablkový koláč s marhuľovým džemom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na cesto som rovnomerne rozložila jablkovú plnku. Potom som si vyvaľkala aj ďalšie 2 cestá, ale tie tentoraz len presne na velkosť plechu. Jablká som jedným z nich zakryla a cesto poriadne hrubšie potrela marhuľovým džemom (na pečenie). Džem posypeme trocha mletými orechami. Ja som dala za hrsľ lieskové a za hrsť vlašské orechy. Napokon to prikryjeme tretím cestom, ktoré natrieme rozšľahaným vajcom a kde-tu cesto popicháme vidličkou. Takto dáme piecť koláč do rúry, ktorú sme už dopredu rozohriali na 170 °C na cca 50 minút. Treba si to radšej sledovať.

    Jablkový koláč s marhuľovým džemom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Mňe sa koláč piekol 50 minút. Aj podla toho zbadáte, že už je pravdepodobne hotový, keď už je aj pekne nakysnutý/nadvyhnutý a zlatistý :-) Za horúca som potrela vrch koláča maslom a keď maslo vpilo, tak som ho následne zakryla utierkou a nechala vychladnúť..

    Jablkový koláč s marhuľovým džemom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    V prvý deň má vrchné cesto koláča takú jemnú kôrku, to kvôli lekváru :-) Ale na druhý, tretí a štvrtý deň je koláč celý mäkkučký, jemný a šťavnatý. Nám veľmi chutí aj v prvý deň s tou jemnou kôrkou. Chuť marhuľového džemu v kombinácii s jablkovou plnkou je fakt fantastická ;-) Naozaj koláčik odporúčam. Namiesto mletých orechov môžete na obmenu džem posypať aj mletým makom. Prajem dobrú chuť ;-P

    Jablkový koláč s marhuľovým džemom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Koláčik som mala vysoký 4 cm :-)

    Jablkový koláč s marhuľovým džemom (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

mitzy
Velmi podobny robi moja stara mama :) krasne sa ti vydaril!
haji
Krásná práce, výborný koláč a jak fotogenickýý!!
methi
Zboznujem taketo jablckove kolace :)
zolik
aj taketo mam rada. moja smola, ze nie som Tvoja suseda ;-)
luss44
môj najobľúbenejší jablkový, s tým lekvárovým poschodím musí byť ešte lepší, to skúsim. Máš ho ukážkový, ako vždy. Ja už mám na Tvoje rcp urobenú extra kolónku v KK :)
manya
@Cesminaz , ty snáď čítaš moje myšlienky, muž mi už niekoľko dní hovorí že - jablčník, a tu takýto super recept pridáš, idem piecť;
ywett
Jablkové sú aj u nás obľúbené a s tým marhuľovým džemom, musia byť ešte lepšie, pekný recept ☺
cesminaz
@Manya :-) tak urob uz tvojmu manželovi po vôli a upeč mu :-) Ak si vyberies tento,určite neolutujes,je v kombinacii s tym lekvarom fakt este lepší :-) Dufam,ze po vyskusaní sa mi ozves. @Ywett presne tak,s tym džemom je výborný.Vdaka za komentík :-) @Izabelka dakujem :-) vies občas rada vymýšlam a kombinujem :-)
marta23
U mňa by takýto koláčik nestihol byť na druhý, tretí, či štvrtý deň, milá Cesminaz.
manya
@Cesminaz upečené a takmer zjedené, boli u nás švagrovci aj dcéra prišla, len tak mizli z tácky, všetkým chutili a naozaj sú výborné, odporúčam a ďakujem za výborný recept;
hahaias
Odskúšaný, ochutnaný a je to výborný koláčik. Len som si lekvár zmiešala s orechami a tak dala na cesto-bola trocha hrubšia vrstva. Určite budem piecť - už je uložený medzi top-jablkovými.
cesminaz
@Marta23 :-) tym som myslela,ze si ho môze niekto spravit aj pár dní vopred,je na to vhodný :-) @Manya @Hahaias som rada,ze ste kolácik vyskusali a ze vam doma chutil :-) Dakujem vam za odozvu. @Marienka54 dufam,ze sa podaril.
kucharka
Aký by to bol víkend bez koláčika?
Dnes bol na rade nejaký jablkový .... skúsila som tento a neľutujem, je výborný. Najskôr sa mi zdalo, že je s ním dosť roboty a že zaberie veľa času ale nieje to tak, je jednoduchý a aj celkom rýchlo hotový.
Len sa mi tá vrchná časť pri krájaní láme, je veľmi tenká a krehká. Možno zajtra, keď koláč trocha navlhne už to robiť nebude. Tiež ma napadlo, že skúsim vymeniť poradie plnky, a na spodok dám lekvár s orechami a horná plnka bude jablková, aby bolo dole viacej cesta, keď to navlhne od jabĺk... ak bude mať čas :-)))
Ďakujem za recept. Pekný víkend.


1x haji
cesminaz
Milá @Kuch árka koláčik vyzerá výborne :-) vôbec nevyzerá nato,ze by si mala vysušenejší vrch.Ale ak aj bol trochu tvrdší,to do druhého dňa zmäkne :-) Alebo skús nabudúce ako píses,ze dáš 2cestá naspodok :-) Mne to spodné cesto neprevlhlo od jabĺk,bolo presne dobré mäkké ako má byť.Tak či onak,dakujem ti pekne za vyskúšanie a za tvoju odozvu.Pekny den prajem :-)
kucharka
Keďže nám tento koláč veľmi chutí, dúfala som, že bude chutiť aj deťom a rodičom na školskej oslave. A veru chutil, rodičom trochu viac ako deťom, niektorí prišli aj na duplu...
Ďakujem ešte raz za recept.