Jablkový koláč s lieskovými orieškami a so škoricou (fototrecept)
Foto: babkamt
Oberali sme jablká na záhrade. Rozhodla som sa upiecť tento koláčik. Ja som ho upiekla z polovičnej dávky. No kľudne som ho mohla upiecť Zobraziť celý popisOberali sme jablká na záhrade. Rozhodla som sa upiecť tento koláčik. Ja som ho upiekla z polovičnej dávky. No kľudne som ho mohla upiecť aj z celej, lebo hneď mizol z taniera. Recept som si trochu upravila podľa seba. Jablká sú dosť sladké, pridala som kakao. Koláč som osladila len 50 g cukru, domácim vanilkovým cukrom. Upečený koláč som natrela ríbezľovým džemom. Vrch som poliala polevou z horkej čokolády a pridala som mleté lieskové orechy.
na 180 °C
Suroviny
200 g |
|
3 ks |
|
200 g |
|
30 g |
|
1 PL |
|
2 PL |
|
1 ks |
|
1 čl |
|
500 g |
|
2 čl kopcom |
|
|
|
100 g |
|
2 PL |
|
1 PL (alebo olej) |
|
100 g |
|
Postup
-
1
Začala som roztľkať vlaňajšie lieskové orechy. Odvážila som si z nich 100 g. Pomlela som ich. V recepte, z ktorého som vychádzala neboli.
-
2
Odvážila som si 100 g pšeničnej hrubej krupice, lebo robím koláč z polovičnej dávky. Pre mňa samú to stačí.
-
3
Pripravila som si potrebné ingrediencie: domáci vanilkový cukor, mletú škoricu, kypriaci prášok,kakao, vajíčka, jablká.
-
4
Nastrúhané jablká som zmiešala s krupicou a mletými lieskovcami.
-
5
Pridala som k nim 1 čl mletej škorice.
-
6
Celé dve vajíčka som vymiešala so 50 g kryštáľového cukru a s 1 pl vanilkovým cukrom do peny. Pridala som kakao, 1 pl mlieka a 1 pl oleja alebo masla. Dobre som premiešala, potom som vymiešané vajíčka pridala k strúhaným jablkám s lieskovcami.. Vmiešala som pol sáčku kypriaceho prášku.
-
7
Sklenú formu s priemerom 25 cm som vystlala papierom na pečenie. Rozotrela som pripravené cesto. Rúru som vyhriala na 180°C. Koláč som piekla 30 minút. Každá rúra pečie inak. Kým koláč chladol, rozmyslela som si, že ho polejem čokoládou.
-
8
Zo špajze som si doniesla domáci ríbezľový džem, robený z čiernych a červených ríbezlí.
-
9
Upečený vychladnutý koláč son natrela džemom.
-
10
Nad parou som roztopila 100 g horkej čokolády s 1 pl oleja. Potom som pridala 2 pl kyslej smotany. Mám skúsenosť, že sa poleva pri krájaní neláme. Dobre som premiešala, naniesla na koláč. Zvyšok čokoládovej polevy som lyžicou cik - cak pofŕkala na koláč. Kraje koláča som posypala mletými lieskovcami. Už len počkať, kým poleva stuhne. Aj tu sa prejavila moja závislosť na čokoláde. Začnem jedným receptom a mne sa vždy podarí spraviť čokoládové:-)
-
11
Recept, z ktorého som vychádzala mám nalepený v starej písanke. Pôvodne mal koláč vyzerať takto.
, ale iste nie tak casto ako ty , lebo nemam taku stedru zahradu :-).