Jablkový koláč s liatym cestom fotorecept

monty469 - fotkamonty469, 11. augusta 2016
Jablkový koláč s liatym cestom (fotorecept)
Foto: monty469

Ešte včera večer som upiekla tento koláčik, ale už som nemala síl, pridať ho sem. Dnes som ešte dorobila polevu a delím sa o tento recept s vami. Jablková sezóna už začala, tak skoršie jabĺčka využívam aj takto :-)

55 minút
na 200-180 °C

Suroviny

Cesto:
300 g (hladká)
100 g
1 PL
150 g
1 ks
1 bal
Jablková náplň:
1,5 kg
3 PL
3 PL
2 ČL
Liate cesto:
3 PL
6 PL
4 ks
300 ml
3 PL
Karamelová poleva:
80 g
1 hrnček (300 ml)
250 ml
Na vymazanie:
Na vysypanie:
Ďalšie:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Z uvedených surovín dôkladne vymiesime cesto. Polhodinu ho necháme odpočívať v chlade.

    Jablkový koláč s liatym cestom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Medzitým si pripravíme jablkovú náplň. Jablká ošúpeme, nastrúhame na slzičkovom strúhadle. Mierne z nich vytlačíme šťavu a ochutíme ich škoricou a cukrom.
    Liate cesto: Teraz si pripravíme misu, do ktorej dáme suroviny na liate cesto. Metličkou ho dôkladne premiešame.

    Jablkový koláč s liatym cestom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto vyberieme z chladničky, vyvaľkáme hrubý plát, položíme ho do stredu plechu (vymazaného maslom a vysypaného múkou) a prstami ho roztlačíme po celej ploche. Okraje mierne vyvýšime. Dáme ho piecť na 200 °C asi 10 minút. Rozmer plechu 35 x 35 cm

    Jablkový koláč s liatym cestom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po 10 minútach cesto vyberieme z rúry a nanesieme na neho jablkovú vrstvu. Z jabĺčok ešte trochu vytlačíme šťavu, aby cesto nebolo mokré. Na vrstvu jabĺk vylejeme liate cesto a pečieme na 180 °C asi 45 minút do zlatohneda.

    Jablkový koláč s liatym cestom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Karamelová poleva: Do hrnca dáme cukor a maslo. Za stáleho miešania varíme na miernom plameni, pokiaľ sa cukor nerozpustí a nechytí mierne hnedú farbu. Smotanu si medzitým ohrejeme a postupne ju vlievame k cukrovo-maslovej zmesi. POZOR bude to peniť, takže si stíšte plameň na minimum. Potom premiešame, a varíme bez miešania na miernom plameni asi 5 minút. Odstavíme, necháme 20 minút chladnúť a vylejeme ju na vychladnutý koláč, necháme stuhnúť. V mojom prípade som polevu varila na druhý deň, takže z koláča časť pochopiteľne chýba :-)

    Jablkový koláč s liatym cestom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po vychladnutí podávame. Poleva je ťahavejšia, nestuhne úplne. Treba krájať nožom namočeným v horúcej vode. Ja som poliala celý koláč, ale stačí urobiť menej polevy a koláč len pofŕkať :-)

    Jablkový koláč s liatym cestom (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

22 komentárov k receptu
vyzerá chutne, hned by som si dala montík :-D jablkové koláčiky ja môžem, ked prídem k vám urcite ho okoštujem ak ešte bude :-) 5* a prajem este krásny dník
Tyjo, vypadá úžasně a musí chutnat ještě líp. Máš nádherná jablka, Monty! Oh! Fajnový receptík, moc se mi líbí. Vidím, že jedeš jako pila. To by mě zajímalo na co jezdíš?! Na gastrol?! haha Mávám!
@Chica , @Jack no možno ešte kúsok na zajtra ostane :-)) Moja milá sestrička robím ti chúťky ? Obom vám ďakujem
@Haji moja milá srdečná vďaka. Jablčka sú tiež toho roku pekné, ako aj ostatné ovocie, či zeleninka. A na čom fičím ? Už som to spomínala - Na láske k svojim blízkym. Samozrejme nie som na všetko sama, mám doma výdatnú pomoc. Ďakujem Lucka :-)
Skvelý a šťavnatý koláčik.-) Viem, keď som mala ja záhradu, tiež som nestíhala všetko spracovať. Bolo to leto plné práce.Obdivujem ťa, že stíhaš aj piecť a pridávať recepty.
@Izabella929 (11.8.2016 16:06)

Moja milá @Izka ďakujem ti veľmi pekne. Všetko stíham vďaka výdatnej pomoci mojej dcéry a trochu priložil ruku k dielu aj môj syn ( aspoň pokrája paradajky do pretlaku :-) Ináč by som to mala dosť náročné, lebo teraz je doma najviac práce, keď je záhrada, ale ty to sama najlepšie vieš.
Zase jeden nádherný koláčik plný výborných chutí. Aj ja určite ho upečiem, len čo mi dozrejú nejaké jablká.

Pridaj komentár k receptu: