Foto: monty469
Ešte včera večer som upiekla tento koláčik, ale už som nemala síl, pridať ho sem. Dnes som ešte dorobila polevu a delím sa o Zobraziť celý popisEšte včera večer som upiekla tento koláčik, ale už som nemala síl, pridať ho sem. Dnes som ešte dorobila polevu a delím sa o tento recept s vami. Jablková sezóna už začala, tak skoršie jabĺčka využívam aj takto :-)
na 200-180 °C
Suroviny
Cesto: | |
300 g (hladká) |
|
100 g |
|
1 PL |
|
150 g |
|
1 ks |
|
1 bal |
|
Jablková náplň: | |
1,5 kg |
|
3 PL |
|
3 PL |
|
2 ČL |
|
Liate cesto: | |
3 PL |
|
6 PL |
|
4 ks |
|
300 ml |
|
3 PL |
|
Karamelová poleva: | |
80 g |
|
1 hrnček (300 ml) |
|
250 ml |
|
Na vymazanie: | |
|
|
Na vysypanie: | |
|
|
Ďalšie: |
Postup
-
1
Z uvedených surovín dôkladne vymiesime cesto. Polhodinu ho necháme odpočívať v chlade.
-
2
Medzitým si pripravíme jablkovú náplň. Jablká ošúpeme, nastrúhame na slzičkovom strúhadle. Mierne z nich vytlačíme šťavu a ochutíme ich škoricou a cukrom.
Liate cesto: Teraz si pripravíme misu, do ktorej dáme suroviny na liate cesto. Metličkou ho dôkladne premiešame. -
3
Cesto vyberieme z chladničky, vyvaľkáme hrubý plát, položíme ho do stredu plechu (vymazaného maslom a vysypaného múkou) a prstami ho roztlačíme po celej ploche. Okraje mierne vyvýšime. Dáme ho piecť na 200 °C asi 10 minút. Rozmer plechu 35 x 35 cm
-
4
Po 10 minútach cesto vyberieme z rúry a nanesieme na neho jablkovú vrstvu. Z jabĺčok ešte trochu vytlačíme šťavu, aby cesto nebolo mokré. Na vrstvu jabĺk vylejeme liate cesto a pečieme na 180 °C asi 45 minút do zlatohneda.
-
5
Karamelová poleva: Do hrnca dáme cukor a maslo. Za stáleho miešania varíme na miernom plameni, pokiaľ sa cukor nerozpustí a nechytí mierne hnedú farbu. Smotanu si medzitým ohrejeme a postupne ju vlievame k cukrovo-maslovej zmesi. POZOR bude to peniť, takže si stíšte plameň na minimum. Potom premiešame, a varíme bez miešania na miernom plameni asi 5 minút. Odstavíme, necháme 20 minút chladnúť a vylejeme ju na vychladnutý koláč, necháme stuhnúť. V mojom prípade som polevu varila na druhý deň, takže z koláča časť pochopiteľne chýba :-)
-
6
Po vychladnutí podávame. Poleva je ťahavejšia, nestuhne úplne. Treba krájať nožom namočeným v horúcej vode. Ja som poliala celý koláč, ale stačí urobiť menej polevy a koláč len pofŕkať :-)
@Haji moja milá srdečná vďaka. Jablčka sú tiež toho roku pekné, ako aj ostatné ovocie, či zeleninka. A na čom fičím ? Už som to spomínala - Na láske k svojim blízkym. Samozrejme nie som na všetko sama, mám doma výdatnú pomoc. Ďakujem Lucka :-)
Moja milá @Izka ďakujem ti veľmi pekne. Všetko stíham vďaka výdatnej pomoci mojej dcéry a trochu priložil ruku k dielu aj môj syn ( aspoň pokrája paradajky do pretlaku :-) Ináč by som to mala dosť náročné, lebo teraz je doma najviac práce, keď je záhrada, ale ty to sama najlepšie vieš.
@Cesminaz vďaka za milý komentár. Koláčik všetkým chutil :-)
@Siisa ďakujem , potešili ma tvoje slová. Ak ho upečieš , daj vedieť :-)
ďakujem ti veľmi pekne :-)
Ďakujem ti veľmi pekne :-)
Ďakujem ti veľmi pekne :-)
Ďakujem :-)
ďakujem ti veľmi pekne :-)
Dakujem za spätnu väzbu . Tesim sa , ze kolacik chutil
Dakujem:-) S tým slaným karamelom je dobrý nápad, vyskúšam :-)
U mňa malé zmeny : normálna hladká múka namiesto špaldovej, hnedý cukor a do jabĺk pár posekaných orechov.
Ďakujem za recept.
Super, teším sa
Super, vyzerá veľmi dobre