Jablkový koláč hnetený

3stan - fotka3stan, 2. februára 2014
Jablkový koláč hnetený
Foto: 3stan

Stará klasika osvedčená ale dobrá furt , receptík mám od mojej maminky a robievam ho tak často že aj na kolene ho zrobím :D.

10-15 minút
príprava
20-25 minút
na 200 °C

Suroviny

1 kg
500 g
130 g alebo Palmarín
4 ks
100 ml
2 PL
1 bal.
1 bal.
1 bal.




Postup

  1. 1

    najprv si očistíme a nastrúhame jablká. ja si nechávam trochu postáť aby som vedela kolko šťavy pustia aby jej zas nebolo privela ked tak ich trochu vyžmýkam.

    Jablkový koláč hnetený - obrázok 1
  2. 2

    na postrúhane jablká dám 1 pol.lyžicu prášk. cukor,citr. šťavu ked su sladšie a zasypem škoricovým cukrom.

    Jablkový koláč hnetený - obrázok 2
  3. 3

    ideme na cesto pripravíme si suroviny.

    Jablkový koláč hnetený - obrázok 3
  4. 4

    do misy dáme múku cukor kypriaci pr. a heru

    Jablkový koláč hnetený - obrázok 4
  5. 5

    všetko spolu spracujeme teda urobíme si takú mrveničku. pridáme žltka a mlieko .

    Jablkový koláč hnetený - obrázok 5
  6. 6

    a vypracujeme si cesto také polotuhé aby sa nám dobre pracovalo s ním . ked je cesto hotové rozdelíme ho na polovičky, vymastíme si pekáč (ten klasický velký aké zvykli buť v rúre) tukom teda kúsoček z tej hery si nechajte na vymastenie a vysypať múkou. teraz si valčekom vyvalkáme cesto na velkosť plechu.

    Jablkový koláč hnetený - obrázok 6
  7. 7

    preložíme cesto na plech teraz pôjdu jablká a prikrijeme druhým cesto. popicháme vidličkou a potrieme žltkom ( ja si nechávam asi za káv.lyžičku z tých žltkov ktoré idu do cesta trošku len na potretie ked si ho dobre premiešate uplne stačí).

    Jablkový koláč hnetený - obrázok 7
  8. 8

    a šup do vyhriatej rúry na 200 stupnou na 20 až 25 minút. treba pozrieť po 20 minútach ako vyzerá každý má inú rúru. ked je hotovo vyberieme a popráškujeme cukrom ja ešte prikrijem utierkou aby tak došlo v teple. :P :) .

    Jablkový koláč hnetený - obrázok 8

Diskusia k receptu

luss44
takéto jablkové pité robievam často v lete, keď sú padané jablká, mám podobný rcp ako Ty, len jablká do žiadnych koláčov nešúpem, v šupke je najviac vitamínov. Veru - stará dobrá klasika.
jozka2
super klasika,zhodou okolnosti mam v rure jab.kolac,ale iny recept.
hanes
a čo urobím s bielkami čo mi ostanú ?
3stan
1.-no to asi bude praxou už mne sa netrhá cesto ale skusim poradiť ho dobre vypracovať aby sa dobre spojilo všetko a skus trochu viac pomučiť dosku na ktorej pracuješ . 2.- no bielka mi tiež ostávaju ale väčšinou ich potom niekde zapracujem teda ked mojim chlapom robím omelety alebo volské oká tak tam im pridám , a ked nie hned tak aj dva dni mám ich v chladničke v uzavretej nádobe a potom niečo vymyslím a použijem :))) ja práve preto nedávam do cesta bielka aby som mala fajne mäkučké cesto tak sa rozhodni čo urobíš ;)
jozka2
Prave tvoj kolac robim a citam diskusiu.Bielka som vyslahala so stipkou soli a potom trochu cukru na hustu penu a vmiesala do jablk aby boli nadlahcene,mozu sa vyslahat na husto s cukrom a dat pred dopecenim na vrch a zapiect mozno pridat aj orechy.