Jablkový koláč hnetený

Autor receptu: 3stan

Stará klasika osvedčená ale dobrá furt , receptík mám od mojej maminky a robievam ho tak často že aj na kolene ho zrobím :D.

10-15 minút
príprava
20-25 minút
na 200 °C

Postup

  1. najprv si očistíme a nastrúhame jablká. ja si nechávam trochu postáť aby som vedela kolko šťavy pustia aby jej zas nebolo privela ked tak ich trochu vyžmýkam.
  2. na postrúhane jablká dám 1 pol.lyžicu prášk. cukor,citr. šťavu ked su sladšie a zasypem škoricovým cukrom.
  3. ideme na cesto pripravíme si suroviny.
  4. do misy dáme múku cukor kypriaci pr. a heru
  5. všetko spolu spracujeme teda urobíme si takú mrveničku. pridáme žltka a mlieko .
  6. a vypracujeme si cesto také polotuhé aby sa nám dobre pracovalo s ním . ked je cesto hotové rozdelíme ho na polovičky, vymastíme si pekáč (ten klasický velký aké zvykli buť v rúre) tukom teda kúsoček z tej hery si nechajte na vymastenie a vysypať múkou. teraz si valčekom vyvalkáme cesto na velkosť plechu.
  7. preložíme cesto na plech teraz pôjdu jablká a prikrijeme druhým cesto. popicháme vidličkou a potrieme žltkom ( ja si nechávam asi za káv.lyžičku z tých žltkov ktoré idu do cesta trošku len na potretie ked si ho dobre premiešate uplne stačí).
  8. a šup do vyhriatej rúry na 200 stupnou na 20 až 25 minút. treba pozrieť po 20 minútach ako vyzerá každý má inú rúru. ked je hotovo vyberieme a popráškujeme cukrom ja ešte prikrijem utierkou aby tak došlo v teple. :P :) .