Foto: tinca
Na jablkové pité som už vyskúšala mnoho receptov, dokonca jeden by som už nikdy nepiekla. Ale tento je u mňa TOP recept, pečiem koláčik Zobraziť celý popisNa jablkové pité som už vyskúšala mnoho receptov, dokonca jeden by som už nikdy nepiekla. Ale tento je u mňa TOP recept, pečiem koláčik len podľa neho a každý si ho chváli. U nás to bolo vždy alma-pité.
príprava
na 180 °C
Suroviny
600 g |
|
250 g |
|
250 g |
|
2 ks |
|
1 balíček |
|
1/2 ks |
|
Jablková plnka: | |
1000 - 1200 g |
|
3 - 4 PL |
|
1 sáček |
|
2 sáčky |
|
1/2 dcl |
|
(alebo mandle) |
|
Postup
-
1
Pripravíme si suroviny a najprv urobíme jablkovú náplň, jablká olúpeme, nakrájame na mesiačiky a uvaríme do polomäkka s ostatnými surovinami. NIE na kašu!! Necháme vychladnúť.
-
2
Potom si pripravíme cesto. Múku a cukor preosejeme, pridáme prášok do pečiva a zmiesime s ostatnými surovinami. Vypracujeme vláčne cesto. Hera má byť polomäkká, aby sa dobre zapracovala. Cesto si rozdelíme na 2 polovice.
-
3
Rozvaľkáme na veľkosť plechu a prvý plát pomocou valčeka prenesieme na plech. Na to rovnomerne rozotrieme jablkovú náplň. Zakryjeme druhým plátom cesta tiež pomocou valčeka. Popicháme vidličkou. RADA navyše:Ak chceme koláčik ozvláštniť, môžeme jablkovú plnku posypať nasekanými vlašskými orechami. Ja som dala drvené mandľové lupienky. Ďalšia dôležitá RADA: cesto je krehké, aby sa vám dobre podarilo preniesť pomocou valčeka na plech,vaľkajte ho na silikónovej podložke, pomocou nej ho ľahko dostanete na valček a potom na plech.
-
4
Pečieme pri 180°C doružova /cca 20-25 min./ na plechu vystlanom papierom na pečenie.
-
5
Po vychladnutí nakrájame na kocky alebo aj na trojuholníčky a posypeme práškovým cukrom.
-
6
Keďže čakám hostí a nemajú radi s maslovými plnkami, tak teda ovocný. Dobrú chuť!
-
7
Oslava Vierky môže začať, všetko je hotové:)
Sikulka zelam ti k zajtrajsim meninam hodne zdravia a stastia.Tvoj chutny kolacik urcite potesi tvojim hostom nielen oci,ale aj brusko.
Gratulujem ti Tinca.
Pozdravujem Tinca, aj tento Váš koláčik som dnes piekla a pekne sa vydaril. Nabudúce dám trošku viac jabĺk, lebo na väčšom plechu sa mi plnka viac roztiahla. Cesto si vyvaľkám na pečiacom papieri a tak prenesiem na plech. Na vaľkanie používam malý valček s jednou rúčkou, ktorý iste mnohí poznajú, spomínam len šikulkám a šikulom, ktorí možno začínajú. Pekne sa s ním vaľká cesto aj vnútri plechu, kde sa veľký valček nedostane. Samozrejme, naše staré mamy to nepotrebovali a aj tak piekli dobroty. Takže len na okraj. Ďakujem milá Tinca za recept a námahu pekne ho nafotiť.
Moja Mama ho vcera piekla a odkazuje, ze je vyborny. Teraz je sezona letnych jablk a Pite je stara dobra klasika. Dakuje za recept a odporuca ho do Vasej pozornosti.
nedá sa preniesť na plech. Nikdy viac ! Celé zle ! Škoda bolo jabĺk a múky ! A roboty okolo toho !