Jablkové pité (fotorecept)

Autor receptu: tinca

Na jablkové pité som už vyskúšala mnoho receptov, dokonca jeden by som už nikdy nepiekla. Ale tento je u mňa TOP recept, pečiem koláčik len podľa neho a každý si ho chváli. U nás to bolo vždy alma-pité.

30 minút
príprava
20-25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si suroviny a najprv urobíme jablkovú náplň, jablká olúpeme, nakrájame na mesiačiky a uvaríme do polomäkka s ostatnými surovinami. NIE na kašu!! Necháme vychladnúť.
  2. Potom si pripravíme cesto. Múku a cukor preosejeme, pridáme prášok do pečiva a zmiesime s ostatnými surovinami. Vypracujeme vláčne cesto. Hera má byť polomäkká, aby sa dobre zapracovala. Cesto si rozdelíme na 2 polovice.
  3. Rozvaľkáme na veľkosť plechu a prvý plát pomocou valčeka prenesieme na plech. Na to rovnomerne rozotrieme jablkovú náplň. Zakryjeme druhým plátom cesta tiež pomocou valčeka. Popicháme vidličkou. RADA navyše:Ak chceme koláčik ozvláštniť, môžeme jablkovú plnku posypať nasekanými vlašskými orechami. Ja som dala drvené mandľové lupienky. Ďalšia dôležitá RADA: cesto je krehké, aby sa vám dobre podarilo preniesť pomocou valčeka na plech,vaľkajte ho na silikónovej podložke, pomocou nej ho ľahko dostanete na valček a potom na plech.
  4. Pečieme pri 180°C doružova /cca 20-25 min./ na plechu vystlanom papierom na pečenie.
  5. Po vychladnutí nakrájame na kocky alebo aj na trojuholníčky a posypeme práškovým cukrom.
  6. Keďže čakám hostí a nemajú radi s maslovými plnkami, tak teda ovocný. Dobrú chuť!
  7. Oslava Vierky môže začať, všetko je hotové:)