Mrveničkové cesto ma zaujalo na Vareche už viackrát, a takisto v relácii "S Talianom v kuchyni", kde Emanuel podobne pripravoval taliansku mrveničkovú tortu Sbrisolona. Tak nejako som to skombinovala, použila som jabĺčka ako typické jesenné ovocie a fintu s karamelom naspodku ako minule.
porcií
na 180 °C
Suroviny
Mrvenička: | |
1 hrnček 3 dl |
|
1/2 hrnček 3 dl |
|
1/2 hrnček 3 dl |
|
125 g |
|
1/2 ks |
|
1 ČL |
|
1/4 ČL |
|
Jablková zmes: | |
3-4 ks |
|
1/2 ks |
|
1 bal. |
|
1/2 ČL |
|
Karamelový základ: | |
|
|
|
Moje poznámky
Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.
Postup
-
1
Na mrveničku zmiešame všetky suroviny okrem masla. Premiešame lyžicou, rukou.
-
2
Pridáme studené, na plátky pokrájané maslo a jemne prstami spracujeme na sypkú mrveničkovú hmotu.
-
3
Jablká nakrájame na kocky, ochutíme cukrom, škoricou, šťavou z citróna.
-
4
Medzitým som už vo formičkách vyrobila karamel, ak treba, si ich vymastite, do každej dáme za lyžičku cukru a kúsok masla. Necháme vo vyhriatej rúre cca 10 min. skaramelizovať.
-
5
Mrveničku som zmiešala s jablkami ...
-
6
a naplnila muffinové formy, kľudne do kopca, mierne natlačte.
-
7
Piekli sa na 175-180 °C cca 20 minút.
-
8
Možno to nie sú tie typické hutné nafúknuté mafiny, ale verte, sú veľmi ľahké a chutné. U nás už mali reprízu na výslovné prianie mojich chlapcov.
-
9
Chutia výborne, tak jesenne - po jabĺčkach, škorici, citróne, mandliach. Skúste, pochutíte si. A pokojne ich môžete upiecť ako koláč v akejkoľvek koláčovej forme. Tak s chuťou do toho :)
Diskusia k receptu
Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu