Foto: mariamka
Mrveničkové cesto ma zaujalo na Vareche už viackrát, a takisto v relácii "S Talianom v kuchyni", kde Emanuel podobne pripravoval taliansku mrveničkovú tortu Sbrisolona. Zobraziť celý popisMrveničkové cesto ma zaujalo na Vareche už viackrát, a takisto v relácii "S Talianom v kuchyni", kde Emanuel podobne pripravoval taliansku mrveničkovú tortu Sbrisolona. Tak nejako som to skombinovala, použila som jabĺčka ako typické jesenné ovocie a fintu s karamelom naspodku ako minule.
porcií
na 180 °C
Suroviny
Mrvenička: | |
1 hrnček 3 dl |
|
1/2 hrnček 3 dl |
|
1/2 hrnček 3 dl |
|
125 g |
|
1/2 ks |
|
1 ČL |
|
1/4 ČL |
|
Jablková zmes: | |
3-4 ks |
|
1/2 ks |
|
1 bal. |
|
1/2 ČL |
|
Karamelový základ: | |
|
|
|
Postup
-
1
Na mrveničku zmiešame všetky suroviny okrem masla. Premiešame lyžicou, rukou.
-
2
Pridáme studené, na plátky pokrájané maslo a jemne prstami spracujeme na sypkú mrveničkovú hmotu.
-
3
Jablká nakrájame na kocky, ochutíme cukrom, škoricou, šťavou z citróna.
-
4
Medzitým som už vo formičkách vyrobila karamel, ak treba, si ich vymastite, do každej dáme za lyžičku cukru a kúsok masla. Necháme vo vyhriatej rúre cca 10 min. skaramelizovať.
-
5
Mrveničku som zmiešala s jablkami ...
-
6
a naplnila muffinové formy, kľudne do kopca, mierne natlačte.
-
7
Piekli sa na 175-180 °C cca 20 minút.
-
8
Možno to nie sú tie typické hutné nafúknuté mafiny, ale verte, sú veľmi ľahké a chutné. U nás už mali reprízu na výslovné prianie mojich chlapcov.
-
9
Chutia výborne, tak jesenne - po jabĺčkach, škorici, citróne, mandliach. Skúste, pochutíte si. A pokojne ich môžete upiecť ako koláč v akejkoľvek koláčovej forme. Tak s chuťou do toho :)
@tiginko ake mile slova, dik :)
@havino aj mojim chutia, je jedno ci je vecer, ci rano :), a hlavne vieme, co im davame..
@irenaw ty si zienka cinu, ked vravis, tak urcite budu, uz sa tesim, :) s papierovymi kosikmi ti neporadim, hlavne ak tam budes robit aj ten karamel, je to vrele jak fras, neviem, ci to papier vydrzi, potom asi radsej namastit, pripadne pouzit kosicky a karamel vynechat, tak si vyber :)
@veronika353 , @jamarlen ... presne tak, robit mufinky je vlastne velmi zabavne, ponukaju x moznosti, ak skusite, budem rada :)
tak sa hlásim, tiež som práve jednu zblajzla a celkom subjektívne tvrdím to isté :-). nakoniec som piekla v košíčkoch a tak aj nechala vychladnúť a potom som im dala karamelový preliv. jablká som nesladila a pridala som škorice. za muškátový oriešok máš extra potlesk :-) nabudúce ich asi nasúkam do zapekacích misiek a vyfasujú k nim lyžičku. uvidím, aké to bude, keď dám aj ten karamel naspodok, možno kúsok uberiem masla, čo myslíš? ďakujeme za dobrotu. len ako teraz nemám spraviť z celej prepravky jabĺk tvoje mafiny ;-).