Jablkové mrveničkové muffiny

Autor receptu: mariamka

Mrveničkové cesto ma zaujalo na Vareche už viackrát, a takisto v relácii "S Talianom v kuchyni", kde Emanuel podobne pripravoval taliansku mrveničkovú tortu Sbrisolona. Tak nejako som to skombinovala, použila som jabĺčka ako typické jesenné ovocie a fintu s karamelom naspodku ako minule.

12
porcií
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Na mrveničku zmiešame všetky suroviny okrem masla. Premiešame lyžicou, rukou.
  2. Pridáme studené, na plátky pokrájané maslo a jemne prstami spracujeme na sypkú mrveničkovú hmotu.
  3. Jablká nakrájame na kocky, ochutíme cukrom, škoricou, šťavou z citróna.
  4. Medzitým som už vo formičkách vyrobila karamel, ak treba, si ich vymastite, do každej dáme za lyžičku cukru a kúsok masla. Necháme vo vyhriatej rúre cca 10 min. skaramelizovať.
  5. Mrveničku som zmiešala s jablkami ...
  6. a naplnila muffinové formy, kľudne do kopca, mierne natlačte.
  7. Piekli sa na 175-180 °C cca 20 minút.
  8. Možno to nie sú tie typické hutné nafúknuté mafiny, ale verte, sú veľmi ľahké a chutné. U nás už mali reprízu na výslovné prianie mojich chlapcov.
  9. Chutia výborne, tak jesenne - po jabĺčkach, škorici, citróne, mandliach. Skúste, pochutíte si. A pokojne ich môžete upiecť ako koláč v akejkoľvek koláčovej forme. Tak s chuťou do toho :)