Jablkové keksíky

ovan - bez fotkyovan, 3. decembra 2012
Jablkové keksíky
Foto: ovan

Tento recept som objavila v časopise a po niekoľkých pokusoch som sa rozhodla ho sem zavesiť, lebo tieto keksíky sú nesmierne chutné a jednoduché Zobraziť celý popisTento recept som objavila v časopise a po niekoľkých pokusoch som sa rozhodla ho sem zavesiť, lebo tieto keksíky sú nesmierne chutné a jednoduché na prípravu.

30-40
porcií
45 (15+30) minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

80 g
6 PL
300 g
100 g
1 ks
1 ks
200 g




Postup

  1. 1

    Hrozienka namočíme v rume. Ja hrozienka sekám na menšie kúsky, v keksíkoch mi veľké nepasovali. :)

  2. 2

    Múku, cukor a škoricu zmiešame v miske a preosejeme na pracovnú dosku. Do stredu vyhĺbime jamku.

  3. 3

    Jablko ošúpeme, zbavíme jadierok a nahrubo nastrúhame.

  4. 4

    Do jamky v múčnej zmesi dáme nastrúhané jablko, dôkladne odkvapkané hrozienka, vajce a maslo nakrájané na malé kúsky. Maslo odporúčam pridať zmäknuté, lepšie sa s ním pracuje. Zo zmesi vypracujeme rukami hladké cesto. Je treba dať pozor, aby v ceste nezostali kúsky masla- keksy by sa rozliali na plechu.

  5. 5

    Vypracované cesto rozdelíme na polovice, z nich urobíme valce s priemerom približne 3 cm, zabalíme ich do potravinovej fólie a necháme cca na 30 minút odležať v chladničke, pokojne tam môžu zostať celú noc.

  6. 6

    Z valčekov potom nožom krájame kolieska hrubé podľa receptu 1 cm, podľa mňa stačí aj menej. Kolieska poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C približne 10-15 minút.

  7. 7

    Po upečení necháme vychladnúť, skladujeme v dobre uzavretej nádobe na chladnejšom mieste. Dobrú chuť! :)

  8. 8

    iné možnosti: vyskúšala som namiesto hrozienok dať nasekané mandle a kúsky čokolády, prípadne namiesto jablka použiť hrušku, všetky varianty sú chutné. :)

Diskusia k receptu

elena
To vyzerá byť dobré a nie moc zložité, vyskúšame.
valeri
Tento recept si aj ja ukladám, jednoduché, rýchle a určite chutné.
anic
moc se mi líbí,bylo by možné použít máslo Zlatá Haná?
ovan
@anic ja som pouzila naposledy Heru, myslim ze s inym maslom nebude problem :) Podstatne je, aby v ceste nezostali kusy masla, ale aby sa pekne zapracovalo...
garanco
@ovan , použi maslo z chladničky a postrúhaj ho na strúhadle, na ktorom si strúhala jablká, určite Ti neostanú kúsky masla v ceste.
martamm
Nádhera, priam kričia "zjedz ma!!!", musím uložiť, ináč sa nedá :)
radost
@ovan
rozmýšľam-že ich upečiem..je to vlastne linecké cesto +hrozienka v rume a jablko..vydržali by do sviatkov..?? možno ich zlepovať,napr.orechovou plnkou...??máš skúsenosť..??
ovan
@radost Az teraz som si zial vsimla otazku. Podla mna na zlepovanie nebudu uplne vhodne, lebo su dost makke, nie su to take klasicke, na vykrajovanie... Oni su fajn takto, ako su, chut maju dobru aj bez plnky :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia