Jablkové keksíky
Autor receptu: ovan
Tento recept som objavila v časopise a po niekoľkých pokusoch som sa rozhodla ho sem
zavesiť, lebo tieto keksíky sú nesmierne chutné a jednoduché na prípravu.
30-40 porcií |
45 (15+30) minút príprava |
15 minút na 180 °C |
Postup
- Hrozienka namočíme v rume. Ja hrozienka sekám na menšie kúsky, v keksíkoch mi veľké nepasovali. :)
- Múku, cukor a škoricu zmiešame v miske a preosejeme na pracovnú dosku. Do stredu vyhĺbime jamku.
- Jablko ošúpeme, zbavíme jadierok a nahrubo nastrúhame.
- Do jamky v múčnej zmesi dáme nastrúhané jablko, dôkladne odkvapkané hrozienka, vajce a maslo nakrájané na malé kúsky. Maslo odporúčam pridať zmäknuté, lepšie sa s ním pracuje. Zo zmesi vypracujeme rukami hladké cesto. Je treba dať pozor, aby v ceste nezostali kúsky masla- keksy by sa rozliali na plechu.
- Vypracované cesto rozdelíme na polovice, z nich urobíme valce s priemerom približne 3 cm, zabalíme ich do potravinovej fólie a necháme cca na 30 minút odležať v chladničke, pokojne tam môžu zostať celú noc.
- Z valčekov potom nožom krájame kolieska hrubé podľa receptu 1 cm, podľa mňa stačí aj menej. Kolieska poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C približne 10-15 minút.
- Po upečení necháme vychladnúť, skladujeme v dobre uzavretej nádobe na chladnejšom mieste.
Dobrú chuť! :)
- iné možnosti: vyskúšala som namiesto hrozienok dať nasekané mandle a kúsky čokolády, prípadne namiesto jablka použiť hrušku, všetky varianty sú chutné. :)